EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 39 - A nagy változás ideje

Liturgikus sarok

Az istentisztelet története IV.

Hozzászólás a cikkhez

A nagy változás ideje

Ahogyan az egyetemes történelemben hullámhegyként és hullámvölgyként követik egymást a különféle korszakok, úgy az egyház – és azon belül a liturgia – történetében is nagy különbségek vannak. A kérdésekkel teli újszövetségi kor után az első néhány század a formálódó istentisztelet gazdag, tartalmas időszaka volt. Ám az ezt követő korszak – evangélikus gondolkodásunk szempontjából legalábbis – nem nevezhető liturgiai aranykornak.

Nagy Konstantinusz császár idejétől a „föld alól”, azaz a bujkálásból, üldözöttségből napvilágra lépő kereszténység egyrészt felszabadult, másrészt pedig felhígult. Új gyülekezetek sora alakult – sok új „megtért” gyülekezeti taggal. Az istentiszteleti élet rohamos fejlődésnek indult, de megjelentek az első nagy tévutak is, a később szinte állandósuló veszélyforrások, a rossz gyakorlatból adódó félreértések, teológiailag végig nem gondolt vadhajtások.

A 4. századtól egyre inkább erősödik az egységes formákra való törekvés, ugyanakkor még mindig megmaradnak – keleten és nyugaton egyaránt – a helyi tradíciók. Így alakulnak ki a különböző istentisztelet-típusok, amelyeket egy-egy személy, nép vagy terület neve fémjelez (például egyiptomi, szír, milánói liturgia; Aranyszájú Szent János liturgiája stb.).

A korábbi tartalmi arányok megváltoznak, az igehirdetés egyre inkább a háttérbe szorul, a szentségi rész viszont hangsúlyosabbá válik. Az úrvacsoránál új értelmet kap az áldozat: többé nem a gyülekezet hálaáldozata az ajándékokért, hanem a kenyérben és borban jelen lévő Krisztus testének és vérének vértelen megjelenítése, mi több: újraáldozása, azaz a keresztáldozat megismétlése. A miseáldozat így tisztító (bűntörlő) erőt kapott. Itt már egy olyan cselekedetre is gondolhattak, amelynek puszta végrehajtásával (ex opere operato) hatni lehet Istenre. Ez az a pont, ahol – évszázadokkal később – Luther „megállj”-t parancsol, és az egyetlen igazi reformot végrehajtja a keresztény istentisztelet tartalmában.

Elkülönül a gyülekezet és a papság, s ez a folyamat odáig vezet, hogy elképzelhető, sőt elterjedt gyakorlat a gyülekezet jelenléte nélküli istentisztelet. Nem egyik napról a másikra kialakult torzulásokról van szó, hanem egy folyamatról, amely eltért az eredeti állapotoktól, a korai kereszténység biblikus gondolkodásmódjától és az apostoli magyarázatokra épülő gyakorlatától.

A liturgia gazdagodik is, hiszen a nagy körmenetek, a díszesebb formák, a szolgálattevők számának és funkciójának növekedése akár pozitív változást is hozhatott volna. Valójában egyfajta megüresedés, formalizmus veszélye lebegett az egyház istentiszteleti élete felett.

A sokféle irányzat és szokásgyakorlat mellett a római istentiszteleti rend kialakulása, megerősödése és elterjedése jelentett stabilitást. Rögzültek a ma is jól ismert istentisztelet-tételek, egyre több lett a látvány, a dramatikus esemény. Elterjedtek az egységet segítő liturgiás könyvek. A liturgikus latin az egyszerű nép számára egyre kevésbé volt érthető.

A gyülekezet csak bizonyos szimbólumokból (mint például az elevatio, azaz a szentség felemelése; a keresztvetés vagy a meghajlás) sejtette, hogy egyáltalán mi zajlik a misén, hol tart a szertartás. Ezért ezek a mozdulatok és a hozzájuk kapcsolódó szertartásrészek felérté- kelődtek – a különböző liturgikus színekhez és mozdulatokhoz hasonlóan.

A kelet-nyugati nagy egyházszakadás (1054) szinte megszüntette a más irányba fejlődő liturgiai tradíciók korábban jótékony egymásra hatását. Az egyház kettészakadásával szétválik az istentiszteleti élet és a liturgikus gyakorlat útja is.

A pápaság és az egyház az első évezred végére soha nem látott morális mélypontra süllyedt. Az egyre inkább alulról előtörő reformigények és -mozgalmak hatástalanok voltak. Az istentisztelet nemegyszer kegyes teljesítménnyé degradálódott. Természetesen ebben a korban is akadtak mélyen hívő, a liturgiát nagyon is megélő, Krisztus jelenlétét komolyan vevő papok, hívek, közösségek, de a helyzet megért a változásra.

A változások első szeleit a Girolamo Savonarola, Jan Hus, Peter Wald, John Wycliff neve által fémjelzett előreformátori mozgalmakban már érezhetjük, melyek természetesen az istentisztelet megújítását, megtisztítását is zászlajukra tűzték. A valdensek az egyszerűségre, a puritán istentiszteletre törekedtek, a husziták a két szín alatti áldozást hirdették (ezért nevezték őket kelyheseknek), a Wycliff-féle mozgalom az ige és igehirdetés megfelelő súlyának visszaállítását akarta elérni.

Döntő változás csak akkor következett be, amikor a 16. század elején megkezdődött az egész Európa arculatát megváltoztató reformáció. E korszak tanulsága is emlékeztet arra, hogy az egyháznak szüntelen reformációra van szüksége. Megújulásra, hogy ne (esetleg liturgikus) zsákutcában toporogjon, hanem a földi vándorúton haladjon előre a nagy találkozás, a menynyei istentisztelet felé.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
A nagy változás ideje
Élő víz
Naplemente előtt...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Születésnapi ünneplés - konferenciával
Alapkőletétel a hittudományi egyetem jubileumi tanévnyitóján
Városalapító evangélikusok ünnepe
Nyíregyházi lelkészek köszöntése
Alapkövek
"Istennek terve van életeddel"
Értelmiségi műhely 1.
Értelmiségi műhely 2.
Keresztutak
Missziói konferencia Pozsonyban
Keresztény-zsidó teológiai évkönyv
Családközpontú médiáért
Beteglátogatóban - Virággal, de csokor nélkül
Evangélikusok
Harmadik hívás a 10. országos evangélizációra
Közelebb
Iktatás - ahogy az iktatott lelkész látta...
e-világ
Felpéci honlap és teleház
A Miskolci Egyetem és a történelmi egyházak megállapodása
Keresztény szemmel
Irigység
Mementó
A hét témája
Médiatükör - 2003. szeptember
evél&levél
Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Száz százalék = teljes szívvel szolgálni az Úrnak!
Egy székfoglaló margójára
Olvasói levél
Közlemények, nyilatkozatok
Evangélikus Médiaműhely
A közelmúlt krónikája
Kegyelmi menyegző
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Első ízben publikált Kossuth-levél az Evangélikus Életben
A mély gondolatok művésze
Múlt, jelen, jövő
A vasárnap igéje
Kicsoda az istened?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 39 A nagy változás ideje

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster