EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - "Sugárzó" arccal szolgálni

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

"Sugárzó" arccal szolgálni

Füller Mihály
Füller Mihály evangélikus lelkész a Tolna megyei Tengelicen él családjával együtt. Aprócska gyülekezete ellátása mellett – mint mondja – nyugodtan marad ideje a misszióra, amelyhez az áldást is megkapja. Lelkészi munkája mellett tudását egyéb területeken is kamatoztatja, hogy ne rójon elhordozhatatlan anyagi terhet a rá bízott nyájra. Minden munkát szolgálatnak tekint, hiszen a hívő ember bárhol jár, Isten követe kell, hogy legyen. A közelmúltban – többek között – a Paksi Atomerőműben kellett tolmácsként helytállnia...

– Alig néhány hónap telt el a Paksi Atomerőműben történt üzemzavar óta. Még mindannyiunkban elevenen él az emlék, hiszen ezzel volt tele a média. Hozzáértők és dilettánsok elemezték, vitatták a helyzetet, próbálták vizsgálni a hatásokat, keresték a felelőst és a megoldást a felmerült problémára. Sokan rettegtek, és rengeteg kétség támadt az emberekben. A sajtóban közölt sokféle információ csak még bizonytalanabbá tette őket. Ebben a helyzetben hívták Önt tolmácsolni az erőműbe. Nem félt-e az annyit hangoztatott veszélyektől, amikor ezt a felkérést megkapta?

– Több éve vállalok már tolmácsolást az atomerőműnél. Jól ismerem a biztonsági intézkedések megbízhatóságát és a sugárzási viszonyokat. A mért értékek nem haladták meg a korábbi adatokat, konkrét személyi sérülésről sem értesültem, ezért is nevezzük csak üzemzavarnak és nem balesetnek a történteket. Nem volt bennem félelem. A feleségem persze aggódott egy kicsit, de így legalább mindig tudtam, hogy imádságos háttér kísér a munkám során.

– Hogyan került kapcsolatba az erőművel?

– Eredetileg nem lelkésznek készültem, hanem erdőgazdasági gépészmérnöknek. Az egyetemet a csehországi Brnóban végeztem el, így szereztem meg a mostani munkához szükséges nyelvismeretet. Emellett németből van még nyelvvizsgám. Mindezek birtokában idén nyáron két cseh és két német munkacsoportnak lehettem segítségére.

– Hogy érzi magát lelkészként egy világi munkahelyen?

– Érdekes kihívás ez számomra is, hiszen mindig más és más területeken kell fordítani és új szókészletet elsajátítani. Színesebbé teszi az életemet a fordítás. Ahogy az ige tolmácsolásával az Isten és az emberek közötti megértést munkálhatom, a nyelvismeretemmel is tulajdonképpen közvetítek, segítek. Ahogy tréfásan mondani szoktuk, ebből a szolgálatból mindig „sugárzó” arccal jövök haza.

– Mit szólnak a munkatársai, amikor kiderül, hogy lelkész?

– Először is már azelőtt igyekszem hívőként, lelkészként jelen lenni, mielőtt a foglakozásom kiderülne. Ez nem jelenti azt, hogy tökéletes vagyok. A munka sodrában az ember könnyen követ el hibákat. Itt most nem a fordítási bakikra gondolok, hiszen ezeket hamar, segítőkészen kijavítják a kollégák. Emberi súrlódásokról van szó, amelyek bárhol előfordulnak. Felelősségteljes munkában, sokszor 12 órás műszakokban vagyunk együtt, és természetesen közöttünk is támadnak konfliktusok, melyekre ki-ki vérmérséklete szerint reagál. A lelkész sem tökéletes, bűntelen. Lehetetlen tőle emberfeletti viselkedést elvárni. A különbség csupán az, hogy esendő természete ellenére mégis megpróbál az isteni normák szerint élni. Ahol látom, hogy hibáztam, törekszem arra, hogy bocsánatot kérjek embertől, Istentől egyaránt. Amikor pedig kiderül, hogy lelkész vagyok, mindig nagyon meglepődnek a munkatársaim. Aztán számtalan kérdést tesznek föl Istennel és a hittel kapcsolatban. Jó alkalom ez a bizonyságtételre. Hála az Úrnak, gyakran lehettem részese áldásos, elgondolkodtató beszélgetéseknek. – Az új szituációban milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

– Nagyon elgondolkodtatott az, ahogyan a paksi üzemzavart a sajtó kezelte. Nem akarom most a médiát ostorozni, de azt hiszem, nem egyedül gondolom úgy, hogy meglehetősen szenzációhajhász módon sikerült tálalni a tényeket, s ez az igazságot nem megmutatta, hanem inkább elferdítette. Mindenhonnan azt zúdították ránk – tisztelet a kevés számú kivételnek –, hogy milyen hatalmas veszélyforrást rejt az erőmű, holott kimutatható, mérhető, bizonyítható egészségkárosító hatást nem tudott senki igazolni. Más komoly gondok is vannak, amelyekre kevésbé figyelünk. Egyéb ipari tevékenységek is szennyezik a környezetünket, a talajt, a levegőt, a vizeket. Ezekről azonban hallgatunk, mintha nem is léteznének. A bűnökkel is valahogy így van: időnként felkapott lesz egy-egy téma, bizonyos szenvedélyek ártó hatása a figyelem középpontjába kerül, másokat meg egyszerűen tudomásul sem veszünk, pedig léteznek. Rombolnak, ártanak, nagy pusztítást végeznek az életünkben. Természetesen nem riogatni akarok. Fontos, hogy ne essünk túlzásokba se a veszélyeket illetően. Kezeljük őket súlyuknak megfelelően, és az isteni rendet szem előtt tartva törekedjünk lelkünk és környezetünk tisztaságának, épségének megóvására. Ez az, amit mi, emberek megtehetünk. Ez még nem jelent biztonságot, de meg kell tennünk, hiszen Isten ránk bízta a teremtett világot. Igen, vannak korlátaink is, van, ami nem rajtunk múlik. De ne feledjük el, nem vagyunk árvák. Urunk ígéretet adott nekünk: nem kell elhagyatottan élnünk: igazi biztonságot, védettséget Isten oltalmában találhatunk.

F. T.

Regionális hozzárendelés: Tengelici Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kántori szolgálat az istentiszteleten
Élő víz
Ünnep előtt
Ha Jézus közeledik...
A belső szoba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Laikusok egyházi szerepvállalásáról
Kétnyelvű hálaadás Hegyeshalomban
Hármas ünnep Kötcsén
Ülésezett az országos presbitérium és a közgyűlés
Különös lelkészavatás
Demokratikus csapdák
Szeretet - bővülő intézményben
Hétvége az imádság jegyében
Keresztutak
Négymillió - gyorssegélyekre
Művészet és misszió
Kopjafa cserkészek emlékére
Luther Márton nem csak az evangélikusoké
Evangélikusok
Templom- és gyülekezettatarozás
Szolgálat a nyugati végeken
Déli Harangszó az interneten
Jány Gusztáv emlékezete
"Sugárzó" arccal szolgálni
Otthonra lelt gyülekezet
Budapesti evangélikus templomok
Elveszett értékeink...
30 éve avatták az első lelkésznőt
Górcső alatt a gyülekezet
Ő megtartja ígéreteit
e-világ
Szükségünk van-e a hódokra?
Közelebb az Istenhez, közelebb az emberhez!
Másik házban halt meg Luther
A fogyatékosok világnapja
Juhok és kecskék?
Keresztény szemmel
Elnémított harangszó
Tisztelendő férjurak
Emberközelben
evél&levél
Olvasói levél egy dogmatikai könyv kapcsán
Reformáció Luther Márton nélkül
Tisztelt Szerkesztőség!
Reflexió Ribár János írására
EvÉlet - Éled?
Rákóczi Ferenc elfeledett evangélikus orvosa
Olvasói levél október 6-a ürügyén
Közlemények, nyilatkozatok
Útmutató és Evangélikus naptár 2004
Tördelőszerkesztőt keresünk
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiállítással a feledés ellen
A vasárnap igéje
Az új kezdet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 48 "Sugárzó" arccal szolgálni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster