EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - Szükségünk van-e a hódokra?

e-világ

Üzenet az Ararátról

Hozzászólás a cikkhez

Szükségünk van-e a hódokra?

Hód
Nap mint nap hallunk természeti katasztrófákról, aszályokról, nagy esőzésekről és szélviharokról. E rovat hasábjain is többször olvashatunk környezeti problémákról, arról, hogyan tesszük tönkre mi magunk a teremtett világot. Most egy aprónak tűnő hírről szeretnék beszámolni, amiről első hallásra talán azt gondoljuk, hogy csak „egy csepp a tengerben”, és nincs igazán hatással mindennapi életünkre: néhány héttel ezelőtt húsz hódot telepítettek vissza a Tisza egyik holtági szakaszába.

Az eurázsiai hód (Castor fiber) a 19. század végére szinte teljesen eltűnt kontinensünkről, csak néhány elszigetelt állománya maradt fenn Európa-szerte. Magyarországon a 19. század közepén pusztult ki véglegesen, az utolsó megfigyelés az 1850-es évekből származik. Pontosabban fogalmazva: a hód „nem kipusztult, hanem kipusztítottuk őket”. Pedig a hód egykor Magyarország – valamint Európa és Ázsia mérsékelt övi területeinek – valamennyi nagyobb vízfolyása és állóvize mellet megtalálta a számára kedvező életfeltételeket. Kipusztulásának oka elsősorban a túlzott vadászat volt, és csak másodsorban tulajdonítható a vizes élőhelyek visszaszorulásának. Szinte minden porcikájukat felhasználták: prémüket, húsukat és az úgynevezett castoreumot, vagyis egy mirigyváladékot, melyet szalicilsav-származéka miatt, gyógyhatásáért fogyasztottak.

Az eurázsiai hód az Óvilág legnagyobb rágcsálója. Egy kifejlett egyed a 20-30 kilogrammot is elérheti. Igen jellegzetes, lapos, pikkelyes farka és úszóhártyás lába van, így alkalmazkodott a vízben való mozgáshoz. Kanadai rokonától eltérően az eurázsiai hód ritkán épít várat, leginkább partoldalakba vájt üregekben lakik. Az üreg bejárata a víz alatt van, amely védelmet biztosít a szárazföldi ellenségek ellen. Rendszerint éjszaka indul táplálékszerző útjára. Nyáron főleg lágyszárúakat (kedvelt eledelei közé tartozik a fehér tündérrózsa, a vízitök, libatop), télen különböző fák (nyár, fűz és nyír) kérgét fogyasztja. Hogy vékonyabb gallyakhoz, rügyekhez jusson, egész fákat is képes kidönteni (addig rágja körbe a törzs alját, amíg a fa kidől). Az eddigi megfigyelések szerint 150 lágyszárú és 80 fás szárú növényfaj között „válogat”. Télre üregében élelemraktárt létesít, így akkor sem marad táplálék nélkül, ha a megfagyott jégtakaró miatt nem tudja elhagyni kotorékát. Tartós, monogám párkapcsolatban (!) és hierarchikusan felépülő, többgenerációs családokban él. Természetes ellensége a hiúz, a farkas, a barnamedve és a rozsomák.

Az elmúlt évtizedekben számos országban sikeresnek bizonyult a hódok visszatelepítése, ezért a WWF 1996-ban nálunk is beindította programját. Két év alatt 32 hódot telepítettek vissza a Gemenci-erdőbe, ezt követően 2000-ben 14 hód érkezett a hajdan kiterjedt lápjairól híres Hanságba. Néhány hete a visszatelepítési program a Tiszánál folytatódott, ahol 20 Németországból érkező egyedet engedtek egy holtági szakaszba. Részben a visszatelepítéseknek, részben az Ausztria felől történő „bevándorlásoknak” köszönhetően ma már mintegy 400 hód él Magyarországon.

És miért fontos mindez számukra? Hiszen lehet, hogy sajnálkozunk egy-egy faj megfogyatkozásán vagy kipusztulásán, mégsem látjuk az összefüggést e tény és a saját életünk között. De vajon mondhatjuk-e, hogy a hódokra nincs szükségünk?

Isten teremtett rendjében minden élőlénynek megvan a maga helye; az életközösségek minden tagjának fontos szerepe van a természet egyensúlyának fennmaradásában. Egy-egy faj kipusztulásának sokkal nagyobb hatása van, mint gondolnánk, mivel minden élőlény számos szállal kapcsolódik környezetéhez és fajtársaihoz. Például a hódok által kidöntött fák hamar kisarjadnak, elhagyott váraikban vidra, róka és borz telepedhet meg, vagy a növényvilág foglalja el azokat. Az általuk épített gátak mögött kialakuló tó népes állatsereget vonz, továbbá ez a gát a rajta keresztül folyó víz szűrőjéül is szolgál. A gát mögötti megemelkedett vízszint következtében a talajvízszint is meg- nő, így nedvességkedvelő növénytársulások jelenhetnek meg ott. És nem szabad szem elől tévesztenünk azt sem, hogy minden egyes élőlény a teremtett világ része, „a családom tagja”, önmagában is érték.

A hódok visszatelepítésével tettünk valamit a természet rendjének visszaállításáért, azonban a valódi megoldás az lenne, ha ezt a rendet megóvnánk a pusztulástól.

Jerabek-Cserepes Csilla


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kántori szolgálat az istentiszteleten
Élő víz
Ünnep előtt
Ha Jézus közeledik...
A belső szoba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Laikusok egyházi szerepvállalásáról
Kétnyelvű hálaadás Hegyeshalomban
Hármas ünnep Kötcsén
Ülésezett az országos presbitérium és a közgyűlés
Különös lelkészavatás
Demokratikus csapdák
Szeretet - bővülő intézményben
Hétvége az imádság jegyében
Keresztutak
Négymillió - gyorssegélyekre
Művészet és misszió
Kopjafa cserkészek emlékére
Luther Márton nem csak az evangélikusoké
Evangélikusok
Templom- és gyülekezettatarozás
Szolgálat a nyugati végeken
Déli Harangszó az interneten
Jány Gusztáv emlékezete
"Sugárzó" arccal szolgálni
Otthonra lelt gyülekezet
Budapesti evangélikus templomok
Elveszett értékeink...
30 éve avatták az első lelkésznőt
Górcső alatt a gyülekezet
Ő megtartja ígéreteit
e-világ
Szükségünk van-e a hódokra?
Közelebb az Istenhez, közelebb az emberhez!
Másik házban halt meg Luther
A fogyatékosok világnapja
Juhok és kecskék?
Keresztény szemmel
Elnémított harangszó
Tisztelendő férjurak
Emberközelben
evél&levél
Olvasói levél egy dogmatikai könyv kapcsán
Reformáció Luther Márton nélkül
Tisztelt Szerkesztőség!
Reflexió Ribár János írására
EvÉlet - Éled?
Rákóczi Ferenc elfeledett evangélikus orvosa
Olvasói levél október 6-a ürügyén
Közlemények, nyilatkozatok
Útmutató és Evangélikus naptár 2004
Tördelőszerkesztőt keresünk
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiállítással a feledés ellen
A vasárnap igéje
Az új kezdet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 48 Szükségünk van-e a hódokra?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster