EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért

Bemutatkozik a Magyar Keresztény Internet Egyesület

Miért is lett olyan viharos gyorsasággal sikeres az internet? Jórészt az ott megnyilvánuló lelkes, önzetlen munkának, a földrajzi távolságtól független segítségnyújtásnak, összefogásnak, az okos önkorlátozásnak köszönhetően. Ebben nyilván részük van azoknak a keresztényeknek is, akik az internet művelői között kezdettől fogva jelen vannak.

De nemcsak a kereszténység van jelen a világhálón, hanem a keresztény egyházak életében is egyre nagyobb szerepet kap az internet mint a belső kommunikáció és az evangélizáció hatékony eszköze: sok, hittel kapcsolatos anyag jelent meg a weben már abban az időben is, amikor az internet még jórészt az amerikai egyetemek hálózatát jelentette. A dolog természetéből adódik az ökumenikus és a határokon átívelő összefogás is.

Ilyen összefogás eredménye az internetes keresztény lelkigondozás, amely 1997 óta működik Magyarországon, katolikus és protestáns lelkipásztorok önkéntes munkájának köszönhetően.

Jellemző módon az első, magyar nyelven rendezett ökumenikus keresztény összejövetelt Romániában tartották 1997-ben. Magyarországon az együttműködés katalizátora Bogdányi Gábor lett, aki az evangélikus Internet Munkacsoport tagja és a 2000-ben megalakult Magyar Keresztény Internet Egyesület elnöke. Gábor a szó eredi értelmében karizmatikus egyéniség: nemcsak a műszaki, technikai, szervezési dolgokban, hanem az emberi kapcsolatteremtésben és -ápolásban, a feladatok meglátásában és végrehajtásában is képes egyensúlyt teremteni a lelkes lendület és a bölcs önmérséklet, az önállóság és a más által elindított munkába való bekapcsolódás között. Az ő kezdeményezésére rendezték meg 1998-ban az első magyar keresztény internetkonferenciát, amelyre eddig négyszer került sor. Ezeken a találkozókon a történelmi egyházak képviselői – laikusok és egyházi személyek, számítástechnikai szakemberek és a gép elé nyugdíjasként leülő amatőrök, lelkiségi mozgalmak, szerzetesrendek tagjai, hazai és határon túli protestánsok és katolikusok – vettek részt. Sokat nyertünk ezeken a konferenciákon: nemcsak információkat, hanem szakmai és lelki bátorítást, illetve testvéri kapcsolatokat is.

A második összejövetelen elhatároztuk, hogy egyesületet alapítunk. 2000-ben meg is alakult az MKIE, a Magyar Keresztény Internet Egyesület. Az informális, elektronikus és személyes kommunikáción alapuló együttműködés ilyen módon rendszerezett és formalizált szervezettel, közös projektekkel egészült ki.

A kereszteny.hu domainnevet használjuk, levelezési címeink valaki@kereszteny.hu alakúak, weblapunk pedig a http://www.kereszteny.hu címen érhető el. A weblap gyűjtőhely, kiindulópont, ahonnan rendszerbe szervezve érhetők el az egyházak, lelkiségi mozgalmak, különböző keresztény szervezetek, egyházközségek honlapjai. A webhelyről külön cikk készül, így itt csak megemlítem, hogy jelentős saját anyag is van a www.kereszteny.hu-n: a keresztény lapszemle, a magyar nyelvű bibliafordítások, illetve az épülő prédikációs adatbázis.

A kereszteny.hu domain alatt levelezési listákat is működtetünk. Ilyen például a kajatai mozgalom vagy az Ökumenikus Ifjúsági Iroda listája, illetve a keresztény lapszemléhez kapcsolódó listák is ide tartoznak.

2002-ben elkészült A templom egere című könyvecske, amely gyakorlatias, olvasmányos, de egyúttal szakmailag igényes módon ad bevezetést az internethasználatba – elsősorban lelkipásztorok számára. A könyvhöz CD-melléklet is tartozik, amelyen szabadon terjeszthető programok és dokumentumok, a történelmi egyházak webes anyagaiból készült gazdag összeállítás található. A könyv a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, és egy minisztériumi pályázatnak köszönhetően minden olyan evangélikus, katolikus és református lelkipásztorhoz eljutott, aki valamilyen egyházközségben szolgál.

Egyesületünk tanfolyamokat is tartott Budapesten és Győrött. Ezeken szintén a hálózat jobb, hatékonyabb használatával, a weblapkészítéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Mára az internet hatalmas világgá vált, amelyen egymással szöges ellentétben álló jelenségek egyidejűleg jelen lehetnek. Sokak számára a világháló csupán tömegkommunikációs médium, szórakoztatóipari eszköz vagy üzleti vállalkozás. A hitüket megvalló keresztényeknek azonban az a feladatuk, hogy kovászként hozzájáruljanak ahhoz, hogy ne tűnjenek el az internet klasszikus erényei: az önzetlen együttműködés, a kreativitás, a szerény és gyakorlatias hozzáállás. Mindezeken túl pedig tanúságot kell tenniük arról, hogy bármilyen vonzó is az „információs társadalom”, az „e-közigazgatás” vagy az „intelligens régió”, értelmet, célt és üdvöt nem ezek adnak, hanem egyedül Jézus Krisztus.

Pásztor Miklós (A szerző a Magyar Keresztény Internet Egyesület alelnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának tanára.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Részesedés
Élő víz
Példázat a cserebogarakról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sarepta-érmek
Az Északi Egyházkerület presbiteri ülése és közgyűlése
Újra ballagtak...
Mérlegen a lelkész
Egyházkerületi kórustalálkozó Pápán
Keresztutak
Verbum Domini Manet In Aeternum
Ökumenikus hírszőttes
Szívvel, lélekkel, AIDS-szel...
A fiatalokért - Isten Igéjével
Evangélikusok
Dr. Július Filo püspök (1921-2004)
e-világ
Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért
Keresztény szemmel
Bocsesz...
Csodát éltünk át
"Két jegyet A passzióra"
Botrány vagy bizonyságtétel?
A hét témája
Lelket adni kontinensünknek
Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából
Keresztény mozgalmak és közösségek együtt Európáért
A Legkeresztényibb Európai Köztársaság utópiája
Hamiskás hangok az Örömódában
A közelmúlt krónikája
Felújított gyermekonkológiai osztály Pécsett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató
Spurgeon aforizmái
Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika
Húsvét hangjai a hétköznapokban
A vasárnap igéje
Kiáltás a mélységből
Úrrá tette őt az Atya!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 20 Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster