EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Úrrá tette őt az Atya!

A vasárnap igéje

MENNYBEMENETEL ÜNNEPE

Hozzászólás a cikkhez

Úrrá tette őt az Atya!

Ézs 40,27–31

Amit Péter apostol pünkösdi prédikációjában hirdetett, hogy tudniillik „Úrrá és Krisztussá tette őt az Isten, azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek”, összefoglalásnak tekinthetjük. Jézus élettörténetét, keresztre feszítését, feltámadását és mennybemenetelét, a teljes krisztusi életművet így vallja meg az apostol.

Az evangéliumok különböző módon közelítik meg a nagy titkot. Máté például az ígéretet és a missziói parancsot hangsúlyozza, majd bemutatja a hódolattal leboruló tanítványoknak Immánuelt (velünk az Isten). Jézus még a születése előtt kapta ezt a nevet, kifejezve azt, hogy a miszsziói munkában, a tanításban és igehirdetésben továbbra is tanítványaival lesz az Úr. Márk evangélista Jézus Krisztust úgy mutatja be, mint aki az Atya jobbjára ül, ugyanakkor továbbra is együtt munkálkodik a tanítványokkal, hogy megerősítse igehirdetésüket. Lukács kétszer is közli a mennybemenetel eseményét: evangéliuma végén számol be először a különös búcsúról, amikor az Úr megáldja tanítványait, és felemeltetik; az apostolok cselekedeteiről írott könyv első fejezetében pedig azt is hozzáteszi, hogy mennybemenetelekor Jézust egy felhő takarta el a tanítványok szeme elől. Ők feszülten néztek az ég felé, majd egy figyelmeztetést és egy ígéretet kaptak. „Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve?” – hangzott feléjük a két fehér ruhás alak figyelmeztetése, akik ugyanakkor azt is elárulták, hogy Jézus vissza fog jönni: ugyanúgy, ahogy elment, de akkor már hatalommal. Végső soron az Újszövetség Jézus Úr voltát hangsúlyozza, aki előtt le kell borulni, aki jelenlétét ígéri mindenhol és minden napon, aki – Luther szerint – azért ment el innen, hogy mindenütt jelen legyen, és aki sokféleképpen bizonyítja egyháza történetében, hogy él, és együtt munkálkodik népével. Páratlan Úr ő!

Itt kapcsolódik össze ünnepünk mondanivalója a mai ószövetségi próféciával. Az Úr vigasztalása ez, bátorítás, hogy Jézus előtt minden térd meghajolhat, és minden nép vallja, hogy ő az Úr az Atyaisten dicsőségére. Ézsaiás 40. fejezete jól ismert szakasz, így kezdődik: „Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet!” Kijelölt igeszakaszunk a számunkra Krisztusban megismert Istent nevezi Úrnak, aki valóban Úr a földkerekségen, aki örökkévaló, hiszen tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ő nem fárad el, nem lankad meg, nem alszik el a mi őrizőnk – ahogyan a 121. zsoltárban is valljuk.

A kijelölt részben tulajdonképpen egy párbeszéd tanúi lehetünk, amelyben elhangzik a „miért” kérdés. Most azonban nem az ember kérdezi az Istent, hogy miért nem gondol rá, miért nem tartja számon sorsát, hanem Isten kérdezi az embert, mint egykor Ádámot („Ádám, hol vagy?”) vagy Káint („Hol van Ábel, a te testvéred?”). Az ember nem rejtőzhet el kérdései mögé, és Isten is kinyilvánítja önmagát, szeretetét, vigasztalását. A megfáradtat bátorítja. Nem vonja kétségbe, hogy az ember fizikailag, szellemiekben vagy lelkileg megfáradhat – öregen vagy akár fiatalon is. Még a legkülönbek is megbotlanak. Még a hitünkben, egyházi szolgálatunkban is megfáradhatunk, ugyanúgy, mint Illés próféta, Keresztelő János vagy az emmausi tanítványok. A fáradtság különösen is jellemző korunkra, erre a nyugtalan, lázas, lármás korra.

Az az Úr, aki Ura volt a szombatnapnak, Ura a templomnak, Ura Mózes törvényeinek, ezentúl is Úr, nemcsak lábai nyomát hagyta itt kitörölhetetlenül, de Úr maradt. Nemcsak szelíden korhol, hanem a hit bátorságára is biztat: „De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el.”

Mennybemenetel ünnepe karácsony „ellentétének” is tekinthető: a testet öltésben hozzánk jött, megalázkodott az Úr, mennybemenetelével viszont visszanyerte isteni dicsőségét. Amikor kimerülnek az emberek és az energiahordozók is, akkor új erőt, biztatást adhat ez az igeszakasz Isten mai népének.

Imádkozzunk!

Mindenható Isten, aki egyszülött Fiadat megdicsőítetted, és jobbodra ültetted, kérünk, ne hagyj minket vigasztalás nélkül, hanem küldd el Szentlelkedet, hogy kísértéseinkben mellénk álljon, a hitben megtartson, és az örök életre felkészítsen, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Id. Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Részesedés
Élő víz
Példázat a cserebogarakról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sarepta-érmek
Az Északi Egyházkerület presbiteri ülése és közgyűlése
Újra ballagtak...
Mérlegen a lelkész
Egyházkerületi kórustalálkozó Pápán
Keresztutak
Verbum Domini Manet In Aeternum
Ökumenikus hírszőttes
Szívvel, lélekkel, AIDS-szel...
A fiatalokért - Isten Igéjével
Evangélikusok
Dr. Július Filo püspök (1921-2004)
e-világ
Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért
Keresztény szemmel
Bocsesz...
Csodát éltünk át
"Két jegyet A passzióra"
Botrány vagy bizonyságtétel?
A hét témája
Lelket adni kontinensünknek
Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából
Keresztény mozgalmak és közösségek együtt Európáért
A Legkeresztényibb Európai Köztársaság utópiája
Hamiskás hangok az Örömódában
A közelmúlt krónikája
Felújított gyermekonkológiai osztály Pécsett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató
Spurgeon aforizmái
Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika
Húsvét hangjai a hétköznapokban
A vasárnap igéje
Kiáltás a mélységből
Úrrá tette őt az Atya!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 20 Úrrá tette őt az Atya!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster