EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Kiáltás a mélységből

A vasárnap igéje

HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁN 5. VASÁRNAP (Rogate)

Hozzászólás a cikkhez

Kiáltás a mélységből

Zsolt 130,1–8

Egyszer egy tanítvány elment a rabbihoz, és azt kérdezte tőle: „Rabbi, a régi írásokban azt olvassuk, hogy Isten találkozott az emberekkel, »beszélgettek« egymással, és ki-ki hallotta és értette az Úr szavát. Ma miért nem találkozunk így az Istennel?” A rabbi egy percig elgondolkodott, majd így válaszolt: „Mert többé senki nem akar már olyan mélyen meghajolni!”

Emberi erővel nem érhetjük el Isten nagyságát és fenségét. Aki meg akarja ismerni őt, ott kell keresnie, ahol ő maga a legeslegmélyebben megalázkodott és meghajolt: a kereszten.

A hatalmas Isten Jézusban mutatta meg magát. Ma sokan nem vállalják a teljes élet mélységeit, nem mernek úgy élni, ahogyan Jézus élt ezen a földön. Ők nem mások, csupáncsak felszínes örömkeresésben élő percemberkék, akik egyenlőségjelet tesznek a gondnélküliség és a boldogság közé. Amennyire csak lehet, kerülik az élet mélységeit, de így nem tapasztalhatják meg a valódi magasságokat sem. Mások mélyen vannak ugyan, de nem Istenben keresik a kapaszkodót. A mélységből nem hozzá kiáltanak, hanem italok, bulik, drogok adta kábulatba vagy akár öngyilkosságba menekülnek. Mesterséges, emberi eszközökkel próbálnak szabadulni.

Nehéz helyzetben, mélységben van a zsoltáros is. Ám a veszedelemben nem a maga eszére és erejére támaszkodik, hanem Istenéhez kiált, tőle várja és reméli a szabadulást. Meghallgatásért esedezik, és szíve legmélyéből hiszi, hogy meg is kapja azt. Azzal együtt tesz így, hogy tudja: mint minden ember, ő is bűnös: „Ha a bűnöket számon tartod, Uram, Uram, ki marad meg akkor?” – olvassuk. Mindnyájan jól tudjuk a választ erre a kérdésre. A mi reménységünk sem más, mint a folytatás, a 130. zsoltár szerzőjének sziklaszilárd bizonyossága: „De nálad van a bocsánat.” Krisztus kereszthalála miatt az Úr mindig minden helyzetben kész megbocsátani. Akkor tehát nyugodtan kövessünk el újabb és újabb bűnöket, vegyük könnyedén az életet? Semmiképpen sem, hiszen drága áron, Jézus élete árán váltattunk meg. A bűnbocsánat nem arra való, hogy könynyelművé tegyen, újabb és újabb bűnök elkövetésére ösztönözzön minket, hanem hogy hitre jussunk, Isten iránti hála ébredjen szívünkben, a Szentíráshoz igazodjon, azon tájékozódjon egész életünk, és engedelmeskedjünk Istennek. A bűnbánatnak és a bűnbocsánatnak az a célja, hogy féljük és szeressük Urunkat.

A 130. zsoltár az őszinte bűnbánatról, valamint Isten bűnbocsátó irgalmáról tesz tanúbizonyságot, ezenkívül pedig a várakozásról és a reménységről szól. A sorokat olvasva nekünk is fel kell tennünk a kérdést, hogy mi vajon tudjuk-e olyan reménykedőn és mindennél jobban várni az Urat, mint a zsoltáros? Ő tisztában van vele, hogy szorongatott helyzetében Isten az egyedüli reménye. Tudja, hogy nélküle örökké a mélység foglya marad. „Várom az Urat, várja a lelkem, és bízom ígéretében” – erősíti magát, majd egész népét buzdítja: „Bízzál, Izrael, az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. Meg is váltja Izraelt minden bűnéből.”

Mind a mai vasárnap elnevezése – Rogate (kérjetek, imádkozzatok) –, mind az igehirdetés alapigéje, a „Kiáltás a mélységből” címet viselő zsoltár arra késztet minket, hogy szembesüljünk önmagunkkal, és szembesüljünk Istennel. Arra kényszerít, hogy elgondolkozzunk helyzetünkön, számot vessünk magunkkal: Hol vagyok most, milyen az életem? Úgy érzem, hogy a helyzetem sötét, reménytelen? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy kiáltsak vagy – ha kell – akár torkom szakadtából üvöltsek Istenhez.

A gyermek is számtalanszor perlekedik szülőjével. Isten jó, szerető Atyánk. Lehet és szabad vitázni vele. Bár az Úr érti még a ki nem mondott szavainkat is, mégis azt szeretné, ha szüntelen élő kapcsolatban maradnánk vele; ha bíznánk benne és abban, hogy ő soha nem hagy magunkra minket. Megbocsátó szeretete és irgalma örökre szól.

Imádkozzunk!

Mélységes mélyből kiáltunk hozzád, irgalmas Isten. Az Úr Jézus Krisztusért kérünk, hallgass meg minket, és ne hagyd, hogy elvesszünk bűneink miatt. Köszönjük neked, hogy vétkeinknél ezerszer nagyobb a te szereteted, jóságod és kegyelmed. Ámen.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Részesedés
Élő víz
Példázat a cserebogarakról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sarepta-érmek
Az Északi Egyházkerület presbiteri ülése és közgyűlése
Újra ballagtak...
Mérlegen a lelkész
Egyházkerületi kórustalálkozó Pápán
Keresztutak
Verbum Domini Manet In Aeternum
Ökumenikus hírszőttes
Szívvel, lélekkel, AIDS-szel...
A fiatalokért - Isten Igéjével
Evangélikusok
Dr. Július Filo püspök (1921-2004)
e-világ
Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért
Keresztény szemmel
Bocsesz...
Csodát éltünk át
"Két jegyet A passzióra"
Botrány vagy bizonyságtétel?
A hét témája
Lelket adni kontinensünknek
Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából
Keresztény mozgalmak és közösségek együtt Európáért
A Legkeresztényibb Európai Köztársaság utópiája
Hamiskás hangok az Örömódában
A közelmúlt krónikája
Felújított gyermekonkológiai osztály Pécsett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató
Spurgeon aforizmái
Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika
Húsvét hangjai a hétköznapokban
A vasárnap igéje
Kiáltás a mélységből
Úrrá tette őt az Atya!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 20 Kiáltás a mélységből

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster