EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Újra ballagtak...

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Újra ballagtak...

Mindegyik gimnáziumunkban nagy esemény a ballagás – diákoknak, tanároknak és szülőknek egyaránt. Még nagyobb készülődés előzi meg ezt az eseményt ott, ahol először kerül rá sor. Az Orosházi Evangélikus Általános Iskolában és Gimnáziumban harminc, hat-, illetve négyosztályos gimnáziumi tanuló ballagott el május 8-án. Ők az első érettségizők az intézmény államosítás utáni újraindulása óta.

Az ünnepre nemcsak a fiatalok és az iskola pedagógusai készültek nagy odaadással, de az öregdiákok is, különösen az 1948-ban érettségizett utolsó osztály egykori tagjai. Megható volt látni, ahogyan az elsőkkel együtt ballagtak az utolsók is, akik közül heten tudtak eljönni Orosházára: Antal Tibor, Deák Dezső, Héjja Katalin, Héjjas Endre, Jankó Béla, Micsinai Zsuzsanna és Ravasz Magdolna.

A végzősök nevében Arany Mihály búcsúzott az iskolától. Beszédében köszönetet mondott a tanároknak, a szülőknek és az öregdiákoknak a bizalomért, a példamutatásért.

Az 1948-ban érettségizők nevében Jankó Béla szólt a ballagókhoz. Három gondolatot helyezett a fiatalok szívére: „Legyetek mindig mértéktartók, értékadók és közösségépítők. Ne feledkezzetek meg iskolátokról, vigyétek tovább azokat az ajándékokat, amelyeket itt kaptatok!” Tolmácsolta Gáncs Péter püspök köszöntését is, aki „áldott indulást és visszaérkezést, boldog célba érést” kívánt az ünneplőknek a nap igéjével: „Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet.” (1Kor 13,13)

Az 56 éve végzettek minden ballagó diáknak átadtak egy nemzeti színű szalaggal díszített, erre az alkalomra készíttetett emlékplakettet, melyen a régi diáksapka címerét alkotta meg a keramikusművész.

Jantos Istvánné igazgatónő beszédében külön kiemelte a végzősök különböző területeken elért eredményeit: a tanulmányi versenyeken szerzett díjakat, a sporteredményeket, a sikeres nyelvvizsgákat. Mint elmondta, mindkét osztály kimagasló teljesítményt nyújtott. Végül arra kérte a diákokat, hogy amiképpen ebben az intézményben az elsők voltak, úgy legyenek életükben is mindig elsők a szolgálatban, a segítségnyújtásban, a szeretetben és az önfeláldozásban.

Meleg hangú levélben köszöntötte az ünneplőket és az ünnepelteket a régi Orosházi Evangélikus Gimnázium legidősebb tanára, a 95 éves Péterfia Zoltán is.

A ballagást a 11. osztály énekkarának műsora és szavalatok tették még szebbé.

Az ünnepség után megszólítottam az egyik végzős diáklányt. Horváth Éva a hatosztályos gimnáziumi osztályban végez, és általános iskolába is ide járt.

– Ma mindenki olyan kedves volt hozzánk. Csodálatos megélni azt a szeretetet, amellyel körülvettek bennünket. Nagyon meg vagyok hatódva… – mondta sugárzó arccal.

– Mit jelentett számodra, hogy 12 éven át az evangélikus iskola tanulója voltál?

– A hitet jelentette mindvégig, Jézus Krisztust és azt, hogy lelkileg, erkölcsileg kaptam a tanáraimtól a legtöbbet. Az itteni szellemiség elkísér, és a továbbiakban is példa lesz számomra. Ebben az iskolában mindig jó a hangulat. Öröm volt ide járni általános iskolába, és nagyszerű volt itt gimnazistának lenni.

– Az igazgatónő beszédében elhangzott, hogy sokszor nektek szegezték a kérdést: „Te abba az iskolába jársz?!” Hogyan válaszoltál?

– Már a kezdet kezdetén, egészen kicsi koromban többször feltették nekem ezt a kérdést. Nem jöttem sohasem zavarba, mert büszke voltam és vagyok is arra, hogy az evangélikus iskolába jártam. Nem szégyelltem sohasem, sőt örömmel töltött el, amikor úgy éreztem, hogy mindent megkapok szeretett iskolámtól.

– Merre tovább?

– Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hittantanári szakára adtam be a jelentkezésemet, remélem, sikerül a felvételim. Hittanból is fogok érettségizni. Már hívtak vissza az iskolába, hogy a tanulmányaim végeztével hittant tanítsak itt.

Az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium III. emeleti folyosóján van elhelyezve az 1948-ban érettségizettek tablója. E mellé kerül most a két új tabló. A régi és az új tabló között pedig ott díszlik majd az emlékplakett, amelyből nemcsak a diákok, de maga az intézmény, sőt az orosházi egyházközség és a Déli Egyházkerület is kapott – emlékeztetőül.

Jankó Katalin

Regionális hozzárendelés: Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Részesedés
Élő víz
Példázat a cserebogarakról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sarepta-érmek
Az Északi Egyházkerület presbiteri ülése és közgyűlése
Újra ballagtak...
Mérlegen a lelkész
Egyházkerületi kórustalálkozó Pápán
Keresztutak
Verbum Domini Manet In Aeternum
Ökumenikus hírszőttes
Szívvel, lélekkel, AIDS-szel...
A fiatalokért - Isten Igéjével
Evangélikusok
Dr. Július Filo püspök (1921-2004)
e-világ
Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért
Keresztény szemmel
Bocsesz...
Csodát éltünk át
"Két jegyet A passzióra"
Botrány vagy bizonyságtétel?
A hét témája
Lelket adni kontinensünknek
Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából
Keresztény mozgalmak és közösségek együtt Európáért
A Legkeresztényibb Európai Köztársaság utópiája
Hamiskás hangok az Örömódában
A közelmúlt krónikája
Felújított gyermekonkológiai osztály Pécsett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató
Spurgeon aforizmái
Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika
Húsvét hangjai a hétköznapokban
A vasárnap igéje
Kiáltás a mélységből
Úrrá tette őt az Atya!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 20 Újra ballagtak...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster