EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából

Az Európai Egyházak Konferenciájának (EEK) újjáalakult Egyház és Társadalom Bizottsága április 28. és május 2. között tartotta első plenáris ülését Brüsszelben. Az időpont és a helyszín kiválasztása nyilván nem véletlenszerű, hanem annak is kifejezése, hogy 1959-es megalakulása óta az EEK központi feladatának tekinti a határok lebontását, az integrációt, az összetartozás erősítését a szó teológiai, politikai, társadalmi és gazdasági értelmében egyaránt. A szervezet lehetőségeihez mérten mindig figyelmet fordított az európai intézményekkel, az Európa Tanáccsal, az Európai Unióval, az Európa Parlamenttel, valamint az EBESZ-szel való együttműködésre. Az tagegyházak és az európai intézmények közötti kétirányú tájékozódáson és tájékoztatáson túl számos erőfeszítést is tett annak érdekében, hogy a bővítés folyamatában a politikai, jogi és gazdasági szempontok mellett az alapvető keresztény értékekre, spiritualitásra és kultúrára hívja fel a figyelmet. A magyarországi egyházaknak az Európa Tanácshoz való csatlakozásunk óta, a 90-es évek elejétől kezdve van lehetőségük arra, hogy az Egyház és Társadalom Bizottság munkájába bekapcsolódjanak. Magyarországról e munkában kezdetektől fogva dr. Bóna Zoltán református lelkész vesz részt. Mint a bizottság újraválasztott tagja volt jelen a mostani plenáris ülésen is, amelynek állásfoglalását az alábbiakban közöljük.

Az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottságának 2004. május 1-jén Brüsszelben tartott első plenáris ülésére Európa minden részéről összesereglett egyházi képviselők ökumenikus közössége Isten iránti örömét és háláját fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió tíz új tagországgal bővülhetett.

Az európai integráció ügye hosszú évek óta az európai egyházak legfontosabb teendői között szerepel. Mivel a megbékélés az evangélium szíve, a népeket és nemzeteket elválasztó földrajzi és pszichológiai határok lebontása keresztény felelősségünk része. A kereszténység történelme és Európa fejlődése szorosan összetartozik, s a kereszténység jelentősen hozzájárult a jelenlegi Európa formálódásához.

Az Európai Unió a második világháború által okozott sebektől vérző Európában születetett. Különleges értékek alapjaira épült, és azokon fejlődött. Ezek között a legfontosabb a béketeremtés, a források elosztása, a szolidaritás és a szabadság iránti elkötelezettség volt. A gazdasági együttműködést is úgy tekintették, mint amely kulcsfontosságú eszköz lehet abban, hogy eleget tegyenek ezeknek az igényeknek. Ennek szellemében és összefüggésében kell látnunk a jelenlegi bővítést is. Az új tagállamok némelyike számára ez egy olyan szimbolikus pillanat, amely a rájuk erőltetett politikai megosztottság végét jelzi. Az új helyzet új partneri kapcsolatot is teremt, amelynek keretében a tagállamok és népeik sok mindent tanulhatnak egymástól, és gazdagíthatják egymást.

Így az unió bővítését számos európai országban öröm és reménység kíséri, ugyanakkor a bővítés szociális konzekvenciái miatti aggodalom is jelen van. A versenyorientált piac és az igazságos szociális rend együttesének megteremése örök kihívás marad számunkra. Annak érdekében, hogy ezt az egyensúlyt elérjük, az Európai Egyházak Konferenciája az Egyház és Társadalom Bizottságán keresztül annak szükségességére hívja fel a figyelmet, hogy az elkötelezettségnek tovább kell mélyülnie azok iránt az értékek iránt, amelyekre az unió eredetileg is épült: tehát az emberi méltóság, az igazságosság, a szolidaritás, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása iránt. Az Európai Egyházak Konferenciájának központi bizottsága 2003 decemberében nyílt levélben fordult a tagegyházakhoz, amelyben annak a reményének adott hangot, hogy az európai integráció olyan folyamat lesz, amely az egyének és közösségek életminőségét javítja.

Bár a kibővített Európai Unió megteremtése jelentős esemény a modern Európa történelmében, mégis egy további folyamat részeként tekintendő. Az Európai Unió figyelmének és felelősségének túl kell lépnie a maga politikai keretein azért, hogy jó kapcsolatokat építsen olyan országokkal, amelyek jelenlegi határain kívül esnek. A végső cél továbbra sem lehet más, mint hogy kontinensünkön és azon túl minden ember életminősége javuljon.

E mostani örömteli esemény apropóján Európa egyházai ismét megerősítik, hogy minden erejükkel Európa jövőbeni fejlődését munkálják.

Fordította: dr. Bóna Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Részesedés
Élő víz
Példázat a cserebogarakról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sarepta-érmek
Az Északi Egyházkerület presbiteri ülése és közgyűlése
Újra ballagtak...
Mérlegen a lelkész
Egyházkerületi kórustalálkozó Pápán
Keresztutak
Verbum Domini Manet In Aeternum
Ökumenikus hírszőttes
Szívvel, lélekkel, AIDS-szel...
A fiatalokért - Isten Igéjével
Evangélikusok
Dr. Július Filo püspök (1921-2004)
e-világ
Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért
Keresztény szemmel
Bocsesz...
Csodát éltünk át
"Két jegyet A passzióra"
Botrány vagy bizonyságtétel?
A hét témája
Lelket adni kontinensünknek
Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából
Keresztény mozgalmak és közösségek együtt Európáért
A Legkeresztényibb Európai Köztársaság utópiája
Hamiskás hangok az Örömódában
A közelmúlt krónikája
Felújított gyermekonkológiai osztály Pécsett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató
Spurgeon aforizmái
Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika
Húsvét hangjai a hétköznapokban
A vasárnap igéje
Kiáltás a mélységből
Úrrá tette őt az Atya!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 20 Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster