EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Bocsesz...

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Bocsesz...

(Nyílt levél egy ifjú barátomnak)

Bocsi, bocsesz, bocsika – a bocsánatkérés sajátos formái. Remélem, nem sértődsz meg, de a hideg futkos a hátamon, amikor ilyeneket hallok. Nem csak az anyanyelvre érzékeny fülem miatt – hiszen úgy gondolom, a nyelv elsősorban a használóké, nem az akadémikusoké, s ha valaki új nyelvi leleményt talál ki, használja, és beválik, miért ne tenné? Berzenkedésem alapvetően más természetű.

Egyszer, még iskolás koromban – hatodikos lehettem talán – a menzasorban állva fecsegtünk osztálytársaimmal, és én meggondolatlanul kimondtam egy mondatot, amely vérig sértette valamelyiküket. Ezt abban a pillanatban tudtam, amint kimondtam – azóta éget az a mondat, függetlenül attól, hogy az osztálytársam szerintem már rég elfelejtette. Szeretnék visszamenni az időben, hogy leállítsam (vagy ha kell, leharapjam) a nyelvemet, és a szót magamba rekesszem – hiába. Azt a mondatot azóta hordozom magamban. Ez talán az egyik legélesebb ilyen típusú személyes élményem (ami persze nem jelenti azt, hogy ez lenne az egyetlen).

Sok olyan szó és tett van az életemben, amely nem hagy nyugton, amely nem enged továbblépni, amelyet nem tudok elfeledni. Csak állok itt, kettesben azzal, amit elkövettem, és előttem lebeg azoknak a szeme, akiket megbántottam. Szabó Lőrinc szavaival élve „majdnem revolvert ad kezembe a kései szégyenkezés”.

Mert tűrhetetlenek a múlt hibái, bűnei, és még tűrhetetlenebb, hogy nincs jóvátétel, nem lehet helyrehozni azt, amit egyszer elrontottunk. Nem lehet visszatérni az időben, és nem lehet könnyedén elfeledni azt, ami történt. Lehetetlen helyzet, nincs megoldása. Az meg kevés, hogy „az idő mindent megold” – az idő ugyanis nem old meg semmit, csak közönyösen továbbmegy. Az emlék bennünk marad, mint egy megkarcolt bakelitlemez, mely valahol mélyen az agyunkban mindig ugyanazt az egy mozdulatot, szót ismételgeti – azt, amelyet a leginkább el akarunk felejteni.

Csak egyetlen mondat csikordulhat ki ilyenkor a szájon: Bocsáss meg! Nem szép kifejezés, hiszen szülőanyja, a bűn sem szép. Mégis: nincsen egyéb menedékünk.

Nem nyelvtani szempontból van bajom azzal, ha becézzük a Bocsáss meg! mondatot. Egyszerűen úgy érzem, hogy aki kimondja: Bocsika!, nem akar vagy nem tud szembenézni a múlt eltörölhetetlenségének iszonyatával, és ezt az utat nem hajlandó végigjárni. Könnyebb úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, mint hogy szembenézzünk létünk azon mélységeivel, amelyekkel nem szeretünk szembesülni, s amelyek ennek ellenére talán a leginkább közösséget teremtenek közöttünk – emberségünk, elveszettségünk és megtaláltságunk közösségét.

Igazából nem a másiknak, a megbántottnak van szüksége a szóra. A megbocsátás nem a bocsánatkérés függvénye. Magának az elkövetőnek van szüksége arra, hogy ezek a szavak kiszakadjanak a száján. Ha ez nem történik meg, vagy ha csak illemtudásból született és rövidíthető hangsor a bocsánatkérés, akkor föltehető a kérdés: szüksége van erre egyáltalán valakinek, a vétkesnek vagy a sértettnek? Szerintem a Bocsika! tökéletesen fölösleges erőpazarlás, kár kimondani, úgysem jelent senkinek semmit. Ha az elkövetett bűn valóban olyan laza dolog, mint a becézgetett bocsánatkérés, mit kell rajta megbocsátani? Ha a tettnek igazi súlya van, miért hiszed, hogy ezt a súlyt egy pillekönnyű, odavetett bocsánatkérés el tudja söpörni, miért hiszed, hogy neked valóban minden megbocsáttatik? Vagy ez is mindegy? Ha mindegy, akkor minek kell egyáltalán megszólalni?

Soha ne mondd hát, hogy bocsi, bocsesz, bocsika… Ha valóban szükséged van a bocsánatra, akkor azt mondd! Ha meg nem, akkor maradj csöndben – csupán az illem kedvéért nem érdemes sekélyessé tenni a szavakat.

Hegedűs Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Részesedés
Élő víz
Példázat a cserebogarakról
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sarepta-érmek
Az Északi Egyházkerület presbiteri ülése és közgyűlése
Újra ballagtak...
Mérlegen a lelkész
Egyházkerületi kórustalálkozó Pápán
Keresztutak
Verbum Domini Manet In Aeternum
Ökumenikus hírszőttes
Szívvel, lélekkel, AIDS-szel...
A fiatalokért - Isten Igéjével
Evangélikusok
Dr. Július Filo püspök (1921-2004)
e-világ
Ökumenikus összefogás a keresztény világhálóért
Keresztény szemmel
Bocsesz...
Csodát éltünk át
"Két jegyet A passzióra"
Botrány vagy bizonyságtétel?
A hét témája
Lelket adni kontinensünknek
Az európai egyházak állásfoglalása az EU-bővítés alkalmából
Keresztény mozgalmak és közösségek együtt Európáért
A Legkeresztényibb Európai Köztársaság utópiája
Hamiskás hangok az Örömódában
A közelmúlt krónikája
Felújított gyermekonkológiai osztály Pécsett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató
Spurgeon aforizmái
Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika
Húsvét hangjai a hétköznapokban
A vasárnap igéje
Kiáltás a mélységből
Úrrá tette őt az Atya!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 20 Bocsesz...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster