EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Szeretet, szolgálat

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Szeretet, szolgálat

Sztehlo Gábor emlékezete

Az egykori nagytarcsai pásztor naplójában ez áll: „A kereszténység nem a dogmák, hanem a szeretet világa. Az élő, eleven, cselekvő szereteté.” Sztehlo Gábor evangélikus lelkész (1909–1974), sokak Gábor bácsija a hitvallásának megfelelően is élt. A vészkorszak idején éppúgy, mint a második világháború után segített nemcsak a zsidó származású rászorulókon és bajbajutottakon, hanem mindenkin, aki hozzá fordult. Akik ismerték, szerették. Akik szerették, még ma is emlékeznek rá. Pünkösd vasárnapján családtagjai, védencei és tisztelői elsőként a sírjánál, a Farkasréti temetőben gyűltek össze, majd a budavári evangélikus templom falán lévő emléktábláját koszorúzták meg. A halálának 30., gyermekmentő munkájának 60. évfordulóján tartott ünnepi megemlékezések sorát hálaadó istentisztelet zárta a Bécsi kapu téren, ahol prédikációjában Bence Imre esperes, a gyülekezet lelkésze, illetőleg dr. Füzéki Bálint, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány tanácsadója méltatta a névadó életútját.

A sírnál D. Szebik Imre a Gal 5,22 alapján hirdette Isten igéjét. Egyházunk elnök-püspöke áhítatában kiemelte, hogy Sztehlo Gábor a Lélek bátorságával szólt, saját élete kockáztatása árán is kész volt arra, hogy másokat mentsen. Egy olyan korban, amelyben nem sok ok volt az örömre, létrehozta a Gaudiopolist, az öröm városát, hogy otthona legyen mindenkinek. „Egész életével Krisztusra mutatott” – hangsúlyozta a püspök.

Történelmi, spirituális és személyes megközelítésű emlékbeszédében egyházunk országos felügyelője egyebek mellett arról szólt, hogy a Gaudiopolis és a Pax Gyermekotthon vezetője számára a hitbeli elkötelezettség tette nemcsak kötelezővé, hanem magától értetődővé az életmentést. „Természetesen tenni a jót, evidensen segíteni – ez volt a sztehlói titok” – mondta dr. Frenkl Róbert.

A következőkben dr. Szécsi Józsefnek, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkárának méltatása hangzott el a farkasréti sírnál, majd a Sarepta szeretetotthon lakói és dolgozói nevében Sztojanovics András tisztelgett Sztehlo Gábor személye és életműve előtt. A temetői összejövetel – melyet a Sarepta kórusának szolgálata színesített – csendes főhajtással zárult. A lelkész végső nyughelyét – többek között – köztársasági elnökünk felesége, Mádl Dalma, valamint az I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás koszorúzta meg.

Az emlékezés a sírkert után a budai Várban folytatódott. A budavári evangélikus templom falán lévő emléktáblánál Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára, illetve – többek között – a Veszprém megyei Gic községben működő Sztehlo Gábor Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Gyermekotthon és Kollégium két munkatársa helyezett el koszorút. Ők az ezt követő, beszélgetésre is lehetőséget adó szeretetvendégségen elmondták, hogy az intézmény Sztehlo Gábor nevelési elveit követve igyekszik gondoskodni a rábízott negyvenkét középsúlyos értelmi fogyatékosról. Magukat a pedagógiai célkitűzéseket a beszélgetésbe bekapcsolódó Merényi Zsuzsanna, a Sztehlo Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Sztehlo Gábor, a gyermeknevelő című könyv szerzője ismertette: „A sztehlói szemlélet három pillére az úgynevezett családi otthon – amely a rideg, intézményes keretek helyett a valódi família mintáját szeretné megvalósítani –, továbbá a munkaiskola, azaz a tanulás és hasznos kétkezi tevékenység, valamint az önkormányzat. Ez utóbbi célja az, hogy a gyermekek különböző tisztségek vállalása révén aktívan kivegyék részüket közösségük életéből.”

A „Sztehlo-reneszánsz” kezdete a néhány napja elhunyt Bozóky Éva újságírónak köszönhető – mesélte a beszélgetést mintegy lezárva dr. Füzéki Bálint, az alapítvány megálmodóinak egyike: „A gyermekmentő és -nevelő evangélikus papról annak idején Bozóky Éva emlékezett meg a Nők Lapja című hetilap hasábjain. Emellett részleteket jelentetett meg Sztehlo Gábor naplójából az 1984-es Lelkipásztorban, majd sajtó alá rendezte a lelkész memoárját, Isten kezében címmel. Mindezek nyomán az alapítvány korábbi elnöke, Koren Emil evangélikus lelkész felesége, Sztehlo Gábor egykori munkatársa kutatta fel a »Sztehlo gyerekeket«, köztük engem is. Húsz éve, 1984 óta minden májusban összejövünk itthonról és külföldről, hogy személyesen is találkozzunk, és együtt emlékezzünk Gábor bácsira.”

Hogy az idei megemlékezést záró istentisztelen a jelenlévők ismét gyönyörködhettek a Vox Hungarica női kar szolgálatában, az nem kis mértékben az alapítvány titkárának, a szervezésben oroszlánrészt vállaló Keszthelyiné Lándori (Sztehlo) Sárának volt köszönhető.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Magyarázni? Imádni!
Élő víz
Heti útravaló
Megújultan szolgálni!
Egyházunk egy-két hete
Lelkésziktatás Rákoskeresztúron
Lelkésziktatás Sámsonházán
Kényszerpályán
Gyarapodni - Isten és emberek előtt való kedvességben
Isten országának kincse
Gyülekezeti ház Pesterzsébeten
Fiatal egyházközség - lélekben nagykorúan
Küzdelem a leépülő (fogyó, pusztuló) gyülekezetek megmentéséért
Keresztutak
Határhelyzeteink
Kitüntetés az alapítóknak - új névvel az unióban
Pünkösd óta "szól a rádió"
Evangélikus médiamunkások - az EU-határ két oldalán
A szlovákiai Rimaszombatban felavatták Petőfi Sándor életnagyságú szobrát
Evangélikusok
Szeretet, szolgálat
Frenkl Róbertet köszöntötték
Gondolatok - egy születésnap "ürügyén"
Erzsike néni
e-világ
Alázat és hűség - az izsóp
Keresztény szemmel
Szentírás és észérvek
Hair - átértékelt haj-jaj
A hét témája
Balassi és a Radvánszkyak
Istenes vagy istentelen költő?
Fejedelmi ajándék Balassagyarmatnak
evél&levél
Igaz, nem igaz
A közelmúlt krónikája
Evangélikus ezüst a vári focitornán
Bakancsot húztak
Testvér, iskola, testvériskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bonyhádi bravúr
Jótékonysági koncert a daganatos betegekért
Gondolatok egy szép, szomorú könyvről
A vasárnap igéje
Isten titka
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Csúnyán is szépen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 23 Szeretet, szolgálat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster