EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 29 - Zöld mozaik

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Zöld mozaik

Programajánló a Szélrózsa lehetőségeiből

Részben jogos kritikaként éri a rovatot, hogy „mindig csak beszélünk” a környezetvédelemről. A Szélrózsa találkozó most alkalmat teremt néhány gyakorlati kezdeményezés bemutatására, sőt reménység szerint a résztvevők tevőlegesen is hozzájárulhatnak a teremtett világ fizikai és szellemi megőrzéséhez. Az alábbiakban néhány programot szeretnénk ajánlani a találkozó számos lehetősége közül.

Előadás, fórum

Július 22., csütörtök 15.00: Simonyi Gyula teológus, közgazdász, a Bocs Alapítvány elnöke, és lánya, Simonyi Cecília tart előadást indiai élményeiről és az ott folyó önkéntes munkáról, illetve egy rövidfilmet is bemutatnak.

Július 23., péntek 17.00: Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára a géntechnológia, a génkezelt növények felhasználásának problémáiról tart előadást.

Július 24., szombat: Jávor Benedek, a Védegylet programvezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Versenyjogi Tanszékének munkatársa az aktuális környezetvédelmi kérdésekről tart fórumbeszélgetést, de évek óta foglalkozik az egyház és a környezetvédelem kapcsolatával is. A Védegylet a Nádasdy Alapítvánnyal közösen több éve szervezi környezetvédelmi vezetőképző konferenciáját.

Lehetőségek Piaca

A találkozó ideje alatt a Bocs Alapítvány Indiában dolgozó önkéntesei várják az érdeklődőket a lehetőségek sátrában. A Bocs Alapítvány megalakulása óta a civil társadalom környezetvédelmi, békemozgalmi tevékenységének fejlesztéséért, az egyházak ilyen jellegű tevékenységének népszerűsítéséért munkálkodik. Lehetőségeihez mérten részt vesz a harmadik világ támogatásában: anyagi és kétkezi segítséget nyújt egy indiai iskolahálózat fenntartásához, főként lányok taníttatását segítik.

Bemutatkozik továbbá az Európai Keresztény Környezeti Hálózat (ECEN) és a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend, amely szintén az egyházon belül vállalta fel a teremtésvédelem ügyét.

Ugyanitt kézbe vehetjük majd a Rügyecskék Alapítvány és a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) hasznos kiadványait, melyek a mindennapokban felmerülő környezetvédelmi kérdésekről tájékoztatnak.

A környezetvédelmi standon elhelyezett listára feliratkozhatnak mindazok, akik a téma iránt érdeklődnek, és talán elindulhat egy szélesebb körű összefogás egyházunkon belül.

Csendsátor

A csendsátorban teremtésmeditáció is várja az elcsendesedni vágyókat. Bibliai szövegek, imák, versek és képek segítségével adhatunk hálát a Teremtőnek a teremtés csodálatos ajándékaiért.

További tervek

A tervek között szerepel, hogy a Keresztény Ifjúsági Egyesület (KIE) által működtetett kávéházban a hagyományos mellett az igazságos, ún. fair-trade kereskedelemből származó kávé, illetve tea mellett is lehetőség legyen a beszélgetésre, az előadások, koncertek meghallgatására. A fair-trade hálózat számos fejlődő országra terjed ki, közvetlen kapcsolatban áll a szegény, helyi kistermelőkkel. Célja, hogy igazságosan ossza el – a főként Észak-Amerikában és Európában eladott – termékek (főként kávé, tea, gyümölcs, de számos egyéb dolog) bevételéből származó jövedelmet, vagyis ne történjen meg a kiszolgáltatott, kétkezi munkások kizsákmányolása. Sajnos hazánkban – számos nyugat-európai országgal ellentétben – ez a hálózat még nem működik, így a találkozón alkalom lehetne ennek népszerűsítésére.

Szintén a tervek között említhető a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése a konferencia ideje alatt. Amennyiben sikerül, a műanyagüdítős palack, az üveg és a papírhulladék külön lesz elhelyezhető az erre kihelyezett konténerekben. A gyűjtés megvalósulása esetén részletes tudnivalókkal segítjük a résztvevőket a konténer helyéről és a gyűjtés szabályairól.

Az utóbbi két terv megvalósítása még bizonytalan.

Összességében elmondható, hogy a találkozó sokszínű programjában a környezetvédelem iránt érdeklődők is találhatnak számukra érdekeset.

Összeállította: JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A római katolikus istentisztelet indítékai és céljai
Élő víz
Zárójel
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hófehér "világítótorony"
Az Úr Jézusra támaszkodva
Gyakorló "lelkész" szentelése Acsán
Kettős ordináció a Bécsi kapu téren
Keresztutak
Finnország - te csoda
Evangélikus és református ingatlanokról döntött a kormány
Kárpát-medencei Református Generális Konvent
Gyógyuló (?) szakadás
Kárpátaljai jegyzet
Küldetés
Kaiserswerth - Neuendettelsauban
A Börtönlelkészek Nemzetközi Szervezetének (IPCA) 5. Európai Konferenciáján elfogadott zárónyilatkozat
Evangélikusok
Bizonyság-tétel
e-világ
VOLT Közös Pont
Zöld mozaik
Keresztény szemmel
Vakáció - örömök és veszélyek
A hét témája
Civil kurázsi
Svájci példák
evél&levél
Félrevertük...
Másik félre...
A közelmúlt krónikája
Meszlen, 2004.
Hittantábor a Középhalmi Misszióban
Konfirmandusok a Magas-Tátrában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther művei CD-ROM-on
Könyv az ébredésről
A vasárnap igéje
A keresztre szögezett adóslevél
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Béke élőknek és holtaknak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 29 Zöld mozaik

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster