EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 43 - A tantárgygazdai honlap

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A tantárgygazdai honlap

Két évvel ezelőtt Bonyhádon gyűlhettek össze az evangélikus iskolák pedagógusai. Ott fogalmazódott meg az igény, hogy jobban össze kellene fogni iskoláinkat, az egyes szaktárgyakban tanítókat valamilyen „hálóba” kellene vonni, rendszeresíteni kellene a kapcsolattartást. Az Evangélikus Pedagógiai Központ ezzel kapcsolatban hívta össze a tantárgyak szakértőit, az úgynevezett tantárgygazdákat. Az ő feladatuk a szaktanár kollégákkal való együttműködés biztosítása.

A kapcsolattartásban sok segítséget nyújthat a világháló. Természetesen a személyes kapcsolatokat semmi nem pótolja, ám a találkozást, a közvetlen párbeszédet elég nehéz megoldani, hiszen minden tantárgygazda gyakorló pedagógus; a tanítás mellett mostanság például éppen ők készítik fel tanártársaikat a kétszintű érettségivel kapcsolatos feladatokra. Az információk áramoltatásában hatékony eszköz az internet, de sajnos nem minden iskolánkban van megoldva a világhálóhoz való csatlakozás. Reméljük, ez talán nem várat már olyan hosszú ideig magára.

Az információk megosztásának egyik formája a drótposta. Ezt használva hasznosnak bizonyul a levelezőlista nevű szolgáltatás. Előnye, hogy nem kell sok-sok ember számára elektronikus levelet írni vagy egy levélben bajlódni a címek felsorolásával, hanem a listatagok – jelen esetben a tantárgygazdák bármelyike – csupán egy közös címre küldik a leveleket, amelyeket aztán mindenki automatikusan megkap. Ez a rendszer nagyon jól jöhet például akkor, amikor egy sürgős pályázatra kell felhívni a figyelmet. Az evangélikus iskolaigazgatók részére a Líceum már működtet levelezőlistát Kleofás néven, ezt Tölli Balázs líceumi igazgató felügyeli. Október 11-én Budapesten, a tantárgygazdák országos irodában tartott megbeszélésén többen megfogalmazták, hogy szükség lenne a levelezőlistára, így rövidesen elindul ez a szolgáltatás. A tantárgygazdák mellett iskoláink gazdasági vezetői is önálló levelezőlistát kapnak.

A hírek, képek, események közvetítésének másik eszköze a honlap. Ezért először egy hagyományosan szerkeszthető oldalt nyitottunk, majd miután az evangélikus portál átállt a Zope-os tartalomfejlesztésre, tavasszal a tantárgygazdai oldal is átállt erre. Ez két szempontból is szerencsésebb: egyrészt integrálódik az egyház portáljába, másrészt a tantárgygazdák maguk is szerkeszthetik a tantárgyukhoz tartozó honlaprészt, méghozzá anélkül, hogy nagyon komoly honlapszerkesztői tanfolyamon kellene részt venniük.

Látogassunk el a honlapra! A megtekintéshez a böngészőben a http://tantargy.lutheran.hu hivatkozást kell begépelnünk, majd megjelenik a főoldal. Az egyes tantárgyak oldalai innen nyílnak. Ezeket a tantárgygazdák közvetlenül feltölthetik a fontos információkkal, de természetesen szükség esetén a honlap moderátora (e cikk szerzője) is visz fel anyagokat. Megkönnyíti az újdonságok közzétételét, hogy minden tantárgygazda maga is kioszthat kisebb részterületeket szerkesztés céljából (ezek a szerkesztési elvek azok számára már ismertek, akik már valamelyik gyülekezet honlapját készítik). Így a fontos híreket valóban gyorsan közölhetjük.

Egy oldal sikere mindig azon múlik, hogy mennyire frissek rajta az információk, mennyien ismerik, és milyen gyakran látogatják meg. Akkor lesz sikeres ez a lap, ha minél többen segítenek a szerkesztésben, ha minél többen tartják fontosnak, hogy idekerüljenek az információk. Úgy gondolom, hogy evangélikus iskolarendszerünk pedagógusai pontosan azért tanítanak iskoláinkban, mert számukra fontosak a keresztény elvek, fontos a közösséghez való tartozás, egyáltalán az evangélikus iskolák ügye. Ezért egyrészt „reklámozzák” kollégáiknak is ezt a honlapot, másrészt felveszik a kapcsolatot tantárgygazdáikkal, és az esetleges többletinformációt továbbítják nekik vagy e cikk szerzőjének.

Azon kevesek, akik már megnézték a honlapot, több újdonsággal is találkozhattak. Egyrészt az Evangélikus Pedagógiai Központ kapott közvetlenül helyet, ahol megjelenhetnek a fontos közlemények. Külön helyük van a legfontosabb tantárgyaknak, és megkülönböztetett figyelmet kap az új érettségihez kapcsolódó minden hír, hiszen ez az, ami a középfokú oktatásban szereplőket most leginkább érinti. Ugyancsak kiemelt helyet kapott a tantárgygazdák adatbázisa, hiszen tanártársaiknak elsősorban velük kell felvenni a kapcsolatot.

Azokban viszont, akik most ellátogatnak erre az oldalra, valószínűleg az fog először megfogalmazódni, hogy minek a hírverés, hiszen egyelőre csak üres helyeket találnak. Remélem azonban, hogy rögtön ezután el is kezdenek gondolkodni azon, mit tudnának megosztani a kollégákkal, majd a számítógép elé ülnek, és elsőként elküldik a szerzőnek, illetve a tantárgyfelelősnek az ötleteiket, észrevételeiket. Ez annál is inkább elképzelhető, mivel az oktatási iroda hamarosan bemutatót rendez, amely a honlapon történő publikálás rejtelmeibe vezeti be a résztvevőket. (A bemutató időpontját és helyét szintén a honlapon tesszük majd közzé.)

Ne feledjétek, kedves tanártársak: ez az oldal a tiétek, ti határozzátok meg a tartalmát!

Babics Csaba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kire figyelünk?
Élő víz
Találkozunk?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Centenáriumi ünnepség a fasori alma materben
Fényt sugárzó Fébé
Villámcsapásra
Sütött a nap az Alpokaljára
A 12. ülésszak
A felelős szeretet szabadsága
Keresztény–zsidó teológiai nap az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Bözödújfalu mementója Erdőszentgyörgyön
Keresztutak
Találkozás „szürke” papnékkal
Evangélikusok
Ez a 100 = 40 + 60
e-világ
A tantárgygazdai honlap
Keresztény szemmel
A hármas fonál titka
A hét témája
A szabadságharcos temploma
A szívekben megőrzött forradalom
Recept Isten szakácskönyvéből
evél&levél
Kik az örömhíresek?
Nemeskéri belmissziói nap
Táborozók találkozója Csákváron
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Emlékezés Sztehlo Gáborról
Kiskőrösi siker Drezdában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Egyedül a Szentírás!
Szlovák opera készül Luther Mártonról
A vasárnap igéje
Vedd és olvasd!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tehet a nyáj nélküli bárány?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 43 A tantárgygazdai honlap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster