EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 43 - Kiskőrösi siker Drezdában

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Kiskőrösi siker Drezdában

Az Initiative egyesület (teljes nevén Initiative Fördergesellschaft für evangelische Verantwortung in der Wirtschaft Mittel- und Osteuropas e.V.) éves közgyűlését – a nyolcadikat a sorban – tartotta október 8. és 10. között Drezdában. Az egyesület magyarországi „testvérszervezete” révén egyházközségünk már több éve kapcsolatban van a német anyaegyesülettel. Koren András közvetítésével olyan elismert német szakemberek vesznek részt az évente kétszer megrendezett vincellérszemináriumokon, akiktől az elméleti ismeretek mellett gyakorlati segítséget is kaphattak a kiskőrösi gazdák.

Fontos gyümölcse érett be ennek a kapcsolatnak ez év február 14-én, amikor a városban elsőként megalakult a Kőrös-Bor-Ász Szövetkezet. Az alakulásnál is ott bábáskodtak a német szakemberek, nevezetesen dr. Otto Strecker professzor, dr. Hartmut Töter agrárközgazdász és burgonyatermelő gazda, valamint dr. Otto Schätzel, a rajna-hesseni borvidék Oppenheimben lévő Szőlészeti és Borászati Kutató- és Oktatóintézetének igazgatója. Nem mellesleg: ő is mintegy öt hektár szőlőt művel a feleségével együtt. Az újonnan megalakult szövetkezet hitet tett a kiskőrösi bor jó hírnevének visszaállítása mellett. Bizonyítani szeretné, hogy itt is elő lehet állítani kiváló borokat, amelyek piacképesek lehetnek még külföldön is.

A drezdai közgyűlésre külön meghívást kapott a szövetkezet. Az Initiative egyesület ugyanis évente különböző elismerésekkel díjazza azokat a vállalkozókat, akik a maguk területén valamilyen kiemelkedő eredményt értek el. Ebben az évben írták ki először az úgynevezett Kooperációs Díjat. A zsűri az elismerést a Kőrös-Bor-Ász Szövetkezetnek ítélte oda. A díjjal ötezer euró, egy plakett és egy oklevél járt.

A szövetkezet négy tagja, Bodor Jenő elnök, illetve Csordás Sándor, Buki Tibor és Lupták György nem utazott üres kézzel. Kétféle borral lepték meg a vendéglátókat. A „meglepetést” az ünnepi asztalon kínálták a közgyűlés kétszázharminc résztvevőjének. A bíráló német szakemberek mindkét bort a legmagasabb kategóriába sorolták. Külön sikert aratott Lévay Tamás 2003-as évjáratú kékfrankos bora. Ugyancsak nagy elismerést váltott ki a szintén Iniciatíva-tag Csengődi István 2003-as cserszegi fűszerese is. Örömünket beárnyékolta, hogy Lévay Tamás nem érhette meg a díjátadást, mert az elutazás előtti éjjel beteg szíve végleg megállt.

A közgyűlésen mások munkáját is díjakkal értékelték. A marosvásárhelyi Bodó Anikó a háromezer eurós fődíjat vehette át. Ugyancsak elismerésben részesült Bedy Zsolt Celldömölkről és Keszeg Levente és Laczkó Julianna Marosvásárhelyről. Rajtuk kívül még egy-egy szlovák, lengyel és orosz vállalkozó részesült a különféle díjak valamelyikében.

Jó volt Drezdában magyarnak lenni. S felcsillant a remény: csakis minőségi termeléssel lehet helytállni a megváltozott gazdasági körülmények között. Minőségi borokkal – hosszabb távon – lehetséges lesz bejutni az EU piacaira is.

S a jövő: november végén folytatódik a vincellérképzés! 25-én a kiskőrösi imaházban a német szakemberek először a szövetkezet tagjainak tartanak továbbképzést, 26-án, pénteken 9 órától egész napos képzésre és borminősítésre várnak minden érdeklődő borászt, az időközben megalakult többi szövetkezet tagjait is. 27-én, szombaton pedig Budapesten lesz a magyar Iniciatíva Protestáns Vállalkozói Egyesület éves közgyűlése.

L. Gy.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Kire figyelünk?
Élő víz
Találkozunk?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Centenáriumi ünnepség a fasori alma materben
Fényt sugárzó Fébé
Villámcsapásra
Sütött a nap az Alpokaljára
A 12. ülésszak
A felelős szeretet szabadsága
Keresztény–zsidó teológiai nap az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Bözödújfalu mementója Erdőszentgyörgyön
Keresztutak
Találkozás „szürke” papnékkal
Evangélikusok
Ez a 100 = 40 + 60
e-világ
A tantárgygazdai honlap
Keresztény szemmel
A hármas fonál titka
A hét témája
A szabadságharcos temploma
A szívekben megőrzött forradalom
Recept Isten szakácskönyvéből
evél&levél
Kik az örömhíresek?
Nemeskéri belmissziói nap
Táborozók találkozója Csákváron
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki körlevél
A közelmúlt krónikája
Emlékezés Sztehlo Gáborról
Kiskőrösi siker Drezdában
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Egyedül a Szentírás!
Szlovák opera készül Luther Mártonról
A vasárnap igéje
Vedd és olvasd!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mit tehet a nyáj nélküli bárány?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 43 Kiskőrösi siker Drezdában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster