EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 19 - Hol vannak a gyermekek, akik továbbadják a magyar szót?

Keresztény szemmel

Mint oltott kéve... II.

Hozzászólás a cikkhez

Hol vannak a gyermekek, akik továbbadják a magyar szót?

Drámai fogyás Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken

És megint csak azt kérdezem: hol vannak a gyermekek? De nemcsak itt, nálunk, Magyarhonban, hanem Magyarország egykori, elcsatolt területein is, Erdélyben, a Felvidéken vagy a Délvidéken. Hol vannak a magyarul beszélő gyermekek? Merthogy bármelyik égtáj felé is tekintünk, mindenütt ugyanaz a szomorú kép fogad: évről évre kevesebb magyar gyermek születik. És ez a drámai fogyás egyelőre megállíthatatlannak tűnik. Mivel pedig itt, e Földön természetes körülmények között a vákuum semmilyen formája, így az etnikai vákuum sem képzelhető el, könnyen belátható: helyünket más népek veszik át. Dél-Erdélyből például nemsokára végképp kivész a magyar szó. Úgyhogy megint csak azt kérdezem: hol vannak a gyermekek?

Romániában legutóbb három évvel ezelőtt, 2002-ben tartottak népszámlálást, amely magyar szempontból a legpesszimistább várakozásokat is alulmúló eredményt hozott. E szerint keleti szomszédunkban már csak 1 millió 434 ezer ember vallotta magát nemzetünkhöz tartozónak. De nem jobb a helyzet a többi utódállamban sem. Szlovákiában például 520 ezer, Szerbia-Montenegróban 290 ezer, Ukrajnában 157 ezer magyar él az ottani, hivatalos statisztikai adatok szerint. A többi szomszédos országban még ennél is kevesebben – igaz, ott mindig is kevés magyar élt. Horvátországban például 17 ezren, Szlovéniában 6 ezren, Ausztriában pedig 40 ezren. Ez utóbbi adat egy kicsit félreérthető, hiszen az őslakosoknak nevezhető burgenlandi magyarság 14 ezer főre csökkent, a fennmaradó 26 ezres létszámot pedig azok a magyarok teszik ki, akik már megkapták az osztrák állampolgárságot, de nem Ausztriában, hanem valamelyik másik utódállamban születtek. Vagyis olyan, többnyire Erdélyből és a Délvidékről, kisebb részben a Felvidékről származó bevándorlók, akik a jobb élet reményében hagyták el szülőföldjüket. Az ilyen embereket többnyire kíméletlenül felszívja az asszimiláció, gyermekeik már csak a legritkábban őrzik magyar identitásukat. De az asszimiláció nem csak az ausztriai magyarokat sújtja: ez a folyamat a Kárpát-medence összes utódállamában tetten érhető.

Lassacskán száz éve, 1910-ben tartották az utolsó olyan népszámlálást, amelynek idején a Kárpát-medence még teljes egészében magyar impérium alá tartozott. Akkor a lakosság 54,5 százaléka vallotta magát magyar ajkúnak, most pedig csupán a Kárpát-medencében élők harmada! De nézzünk egy kicsit alaposabban a drámai népességfogyást tükröző adatok mögé, hiszen így tárul csak fel igazából, hogy mennyire lesújtó a helyzet.

A hazánktól Romániához csatolt területen 1910-ben 5,2 millióan éltek, ebből 2,8 millió, vagyis 53,8 százalék volt a román, a többi főleg magyar (32 százalék) és német nemzetiségű volt. A németek azóta gyakorlatilag eltűntek, a magyarok most a népesség 20 százalékát teszik ki. A Felvidéken még rosszabb a helyzet, hiszen az 1910-es 30 százalékról 10 százalékra, a Délvidéken 28 százalékról 14 százalékra, Kárpátalján pedig 31 százalékról 12 százalékra csökkent a magyarság aránya. Csupán az elmúlt tíz évben Romániában 200 ezerrel, Szlovákiában 47 ezerrel, Szerbiában pedig 51 ezerrel fogyott a magyarság! Ez együttesen több mint 300 000 embernyi veszteség, hiszen az említett három országéhoz hasonló folyamatok zajlottak le a többi utódállamban is. Mégpedig röpke tíz év alatt! A fogyás leginkább a gyermekvállalási kedv lanyhaságára, az aszszimilációra és az elvándorlásra vezethető vissza. De mindezek hátterében az élveszületések csökkenő száma áll, amely alapjaiban veszélyezteti a magyar közösségeket.

Hát igen, a gyermekvállalási kedv lanyhulása… Ezért kérdezem megint: hol vannak a gyermekek, akik továbbadják a magyar szót? A magyar szót, határainkon innen és határainkon túl. Továbbadják – ha odaát lesz még kinek továbbadni. És a felelős politikusaink, a népünk és hazánk sorsát irányító kormány mit tesz azért, hogy meg lehessen állítani ezt a drámai folyamatot? Nem ez lenne a legfontosabb, nemzetstratégiai kérdés, amelynek szinte minden egyebet alá kellene rendelniük?

Jezsó Ákos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Lektorok
Élő víz
A bátorítás varázslatos gyógyító hatása
Fénysugár
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hitünkkel a világban
Vizsga – emlékezéssel
Közgyűlés a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben
Csengő hanggal dicsérték Istent
Wittenbergből nézve...
Keresztutak
Szentírásfordítások – még szélesebb körnek
Bibliát a börtönökbe!
Evangélikusok
Ajándék az ünnepelttől
Egy kiváló finnugrista emlékezete
Száz éve született, tizenöt éve halt meg dr. Vermes Miklós
Nyolcvan éve hunyt el Gyurátz Ferenc
e-világ
Egyház és környezeti nevelés – nem idegenek
Keresztény szemmel
„Kommunikációs egyház”
Tamás-mise – a keresők istentisztelete
Hol vannak a gyermekek, akik továbbadják a magyar szót?
A hét témája
A MEE püspökeinek körlevele
A stóla
A Luther-kabát története hazánkban
evél&levél
Katolikus kispapok és evangélikus teológusok találkozója
Hazugságra tanítani?
A közelmúlt krónikája
Brassó üzenete
Papnak készült – despota lett
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Filmunikum az Urániában
Déli harangszó Nemescsóról
A vasárnap igéje
Színtiszta igazság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A kabbalisták kabalája
Szószóró
Dietrich Bonhoefferre emlékeztünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 19 Hol vannak a gyermekek, akik továbbadják a magyar szót?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster