EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 22 - Protestáns médianap

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Protestáns médianap

A Krisztus missziói parancsát ismerő médiamunkások egyik "örök" kérdése, hogy miként lehetne hatékonyabban képviselni az örömhírt korunk közszolgálati és kereskedelmi médiumaiban. Erre most azok a szakemberek - Szentesi Zöldi László (Magyar Nemzet), Kerekes Sándor (Magyar Televízió Debreceni Stúdió), Jónás István (Magyar Rádió), Dusicza Ferenc (RTL Klub) és Háló Gyula (Békehírnök) - keresték a választ, akik a protestáns média napja elnevezésű konferencián fórumbeszélgetés keretében osztották meg gondolataikat (képünkön) a jelenlévőkkel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában.

A Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) által szervezett május 20-i eseményt megelőzte a mindössze egyesztendős szervezet közgyűlése. Bár a közgyűlés összehívását elsősorban a 2005. évi költségvetés elfogadásának törvényi kötelezettsége indokolta, a normális működéshez szükséges bürokratikus teendők sikeres lezárását is fémjelző ülés alkalmat kínált egyúttal arra is, hogy a tagok előtt nyilvánvaló legyen: az elnökség nem várt tétlenül erre a hivatalos aktusra. Mint Novotny Zoltán elnök beszámolójában elhangzott, a PRÚSZ immár nemcsak névlegesen, de ténylegesen is otthon érezheti magát a MEÖT székházában, ahol szeptembertől a fogadóórákat is rendszeresítik. A kapcsolattartást már eddig is szolgálta hírlevél, ez a jövőben még rendszeresebben tudósítja majd a tagságot. Előkészületben van a PRÚSZ első évkönyve is, amelyet várhatóan az őszi konferencián vehetnek majd kézbe a tagok. Immár együttműködési szerződés rögzíti a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségével (MAKÚSZ) való jó viszonyt, de történtek lépések a kapcsolatfelvételre a PRÚSZ és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, valamint a PRÚSZ és a Károli Gáspár Református Egyetem között is. A felsőfokú oktatási intézménnyel karöltve - a tervek szerint 2006-tól - a PRÚSZ középfokú újságíróképzés indítását is tervezi.

A szeretet kommunikációja

A közgyűlést követő konferencia első előadója ugyancsak a Károli-egyetemet képviselte. A kommunikáció tanszék tanszékvezető professzora - Vass Csaba - sajátos nyelvi problematikára hívta fel a figyelmet: "Mi nem azon a nyelven beszélünk, mint amelyen a nagy nyilvánosság kommunikál." Megállapítását egy asszociációs játékkal is alátámasztotta az előadó: a jelenlévőknek ki kellett mondaniuk azt a kifejezést, amely a hajó szót hallva legelőször az eszükbe jutott. A kísérlet "sikerült": a résztvevők többségének a víz szó "ugrott be", a templomhajó szókapcsolat azonban még véletlenül sem...

"Teljesen átvettük az anyagelvű szóhasználatot, és elfelejtettük a >>szakrális<< nyelvet. Márpedig a szakrális nyelvben a hajó szónak többletjelentése van, amely azonban csak a szakrális valóság alapján ismerhető fel. A válasz ez esetben az özönvíz történetében rejlik: Noé egy bárka segítségével menekült meg. Noé bárkája, s vele a templomhajó Isten legfőbb törvényére, a szeretetre utal" - hangsúlyozta Vass Csaba, aki mélyreható fejtegetésének végkövetkeztetéseként rámutatott: mivel az anyagelvű világ a szeretet nyelvének minden rétegét átírta, feladatunk, hogy kapcsolatainkban viszszatérjünk a szeretet kommunikációjának használatához, felfedezve a szó gazdag jelentésvilágát.

Hogyan "törjünk be"?

A tudósítás bevezetőjében említett fórumbeszélgetés moderátora Fabiny Tamás, a PRÚSZ alelnöke volt. Kérdéseire reagálva - többek között - elhangzott, hogy abban a médiavilágban, amelyben a nézettség a legfontosabb, a vallás mint téma nem igazán versenyképes. "Nemcsak hírekben, hanem emberekben kellene gondolkodnunk" - mutatott rá ugyanakkor Jónás István.

Az eszmecsere során felmerült gondolatokat mintegy összefoglalta baptista testvérlapunk, a Békehírnök főszerkesztője. Háló Gyula baptista lelkész szerint sem a hírekben való gyakori szereplés kellene, hogy a keresztény önbecsülésünk alapja legyen, sokkal inkább annak az üzenetnek a "korszerű közvetítését" kellene hatékonyabban végeznünk, amely ránk bízatott: "Ne csak az egyházi közélet híreivel kilincseljünk a világi médiumoknál, hanem elsősorban gondolatainkkal és értékeinkkel!"

GaZsu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és kegyesség (Folytatás)
Élő víz
Most vagy soha!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
"Kinőtt templom"
Terítéken az aktualitások
Folytatódhat a lelki építkezés
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspöknek az ébredés központi gondolatára épített jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő beszámolójából
A kereszt és feltámadás alakú egyház titka
Apácai csodák
Keresztutak
Sok a kapcsolódási pont
"Naponta olvasom a Bibliát, hiszen az Isten szava..."
Keresztény szemmel
Fagyosszentek
Szálkák és gerendák
Petya fiamnak
A hét témája
Júdás Alapítvány
Besúgók rendszere
"Vétkesek közt cinkos, aki néma..."
Nyílt levél a Júdás Alapítványnak
Választás
Ösztöndíj?
A közelmúlt krónikája
Csővári oltárképrejtvény
Kétbalkezesek a kávézóban
Napsütés, bográcsok és tűzifa
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Protestáns médianap
Bibó István-szobrot avattak
Luther "megzenésítve"
A vasárnap igéje
"Igazsága érdekében akart az Úr nagy és felséges tanítást adni"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 22 Protestáns médianap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster