EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Kettős jubileum Pesthidegkúton

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kettős jubileum Pesthidegkúton

Kettős jubileumot ünnepeltek június 12-én a pesthidegkúti evangélikusok: a gyülekezet hetven éve vált Óbuda fiókegyházközségévé, és ötven éve szentelték fel a Sándy Gyula tervei alapján épült templomot. A történelem viszontagságai rajta hagyták nyomukat a templom és a pesthidegkúti gyülekezet történetén is…

Pesthidegkúton a kis fiókegyházközség templomépítési álma találkozott az 1929-ben ideköltözött Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület tagjaiéval, akik addigra már megépítették anyaházuk egy részét. A templomépítés kezdeményezőjeként az egyesület vállalta – Zulauf Henrik lelkész és Pauer Irma főnök asszony vezetésével – a legnagyobb áldozatot az ügy érdekében. Az építkezés a II. világháború miatt megszakadt. A háború után a Fébét világi rendelettel feloszlatták, a félkész templommal együtt az egész intézetet államosították. (Az épületbe az Evangélikus Teológiai Akadémia Lelkésznevelő Intézete került.) Ebben a reménytelen helyzetben kezdeményezte az egyházvezetés a templomépítés befejezését. Országos gyűjtést indítottak, az építkezést pedig az időközben a pesthidegkútiak anyagyülekezetévé rendelt Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközségre bízták. Az anyagyülekezet – egy nagyon nehéz időszakban, az ötvenes évek közepén – templomépítésre összegyűjtött pénzével, továbbá szellemi és fizikai munkával segített befejezni az épületet.

Teológusainknak innen is költözniük kellett. Hogy az intézet az evangélikus egyház kezében maradhasson, a teológusok helyére fogyatékos gyermekeket költöztettek Sztehlo Gábor lelkész vezetésével. Így került az épületbe a Budai Evangélikus Szeretetotthon is, a mai Sarepta. Az épület a mostani, a tervezettnek csaknem megfelelő állapotát 1992. augusztus 23-án, az otthon jobb oldali szárnyának elkészültekor nyerte el.

A hálaadó istentiszteleten Fodor Viktor lelkész ugyanazon igehely – „Uram, szeretem házadat, ahol laksz, dicsőséged lakóhelyét” (Zsid 26,8) – alapján hirdette Isten igéjét, mint amely a templomszentelési istentisztelet alapigéje is volt, a gyülekezet pedig ugyanazokat az énekeket énekelte, amelyek 1955-ben elhangzottak. A lelkész arról a kegyelemről beszélt, amely a kemény diktatúra idején felszentelt templomot és gyülekezetét a mai napig megtartotta, hordozta. Csakis hálaadással tekinthetünk erre a kegyelemre – hangsúlyozta.

Az istentisztelet után ünnepi közgyűlésen folytatódott a hálaadás. Először időrendben, név szerint felsorolták szolgáló lelkészeiket, a társgyülekezeteket és társszervezeteket, akikkel és amelyekkel együtt részesülhettek Istenünk házának ajándékaiból. Külön is köszöntötték az ünnepen jelen lévő volt szolgálattevőket, illetve a már elhunyt lelkészeik hozzátartozóit.

Az óbudai gyülekezet nevében Bálintné Varsányi Vilma lelkésznő üdvözölte a jelenlévőket 2Móz 3,5 alapján. Utána Taschner Erzsébet, a Fébé jelenlegi főnök asszonya fordult az ünneplő gyülekezethez, mégpedig az 1941. október 5-én, az alapkőletételkor elhelyezett igével (Zsolt 84,5), majd átadta a gyülekezetnek a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület 80 éve képekben című dedikált könyvet. E sorok írója Túrmezei Erzsébet 1941-ben, a templom építési engedélyének intézésekor írt, Építési engedély című versét olvasta fel utólagos köszöntésül. Volt anyagyülekezetük nevében Bácskai Károly lelkész szólt a megjelentekhez Zsid 3,18 alapján, majd átadott gyülekezetük ajándékaként egy értékes úrvacsorai boroskancsót. A hálaadások sorát Gálos Ildikó, az idősotthon vezetője folytatta Zsolt 121,1–4 versével. A Sarepta „alapító tagjaként” Filippinyi Jánosné, Joli néni nyugdíjas főnővér – akinek a férje az otthon lelkésze volt – köszöntötte meleg szavakkal és énekverssel az ünneplő gyülekezetet. Juhász Endre – fogyatékosként – saját kezűleg egy faliszőnyeget készített erre az alkalomra a gyülekezetnek.

A közgyűlés után az ünneplők átvonultak a gyülekezeti terembe. Itt elsőként a Resinarius kórus középkori egyházi zenét, barokk és romantikus kórusműveket adott elő, majd szeretetvendégség következett. Ezt követően Gyekiczky János nyugalmazott lelkész a teológiai akadémia történetét és az intézménynek a hidegkúti templommal való kapcsolatát ismertette. Befejezésként e sorok írója bemutatta a templomépítés különböző fázisait, a szentelést megörökítő, illetve a mai állapotot szemléltető – a gyülekezet történetének megírásához az Evangélikus Országos Levéltárból Zászkaliczky Pál segítségével megkapott – fényképeket. Ezek is arról vallanak, hogy még a történelem viharai is tudták szolgálni Isten ügyét.

Békés Tamás

Regionális hozzárendelés: Pesthidegkúti Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és nyilvánosság
Élő víz
Szabadulás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Zsinati pótnapok
Lelkésziktatás Csurgón
„Elég neked az én kegyelmem…”
Megkönnyezett missziói napok
Spirituális felkészülés a lelkészi szolgálatra
Lelkésztalálkozó
Emléktábla-avatás a líceumban
Kettős jubileum Pesthidegkúton
Keresztutak
Kreatív találkozás a régi szöveggel
Merre tart Európa, merre tart a világ?
Ökumenikus hírszőttes
Aranymise Egerben
Evangélikusok
75 év – 75 (és még sok-sok) szó…
Erdélyben sem hallgat a Harangszó
Generációváltás a paksi orgonánál
e-világ
Különös kísérlet
Keresztény szemmel
Emlékidézés
A hét témája
Jöttünk, láttunk, hittünk…
evél&levél
Ötéves a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör
Szót értettünk
A közelmúlt krónikája
101 konfirmandus
A víz elvonul, a gondok maradnak
Nekem, nekem, NEKEM…
Az Úr szomszédos szőlőskertjében
Pogány napfordulóünnep Szent Iván éjjelén
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Éggel bélelt ház
A jó kántor is holtig tanul
Fót rendkívüli szakmai és lelki gazdagodást kínált
Bibliai dátumok nyomában
A vasárnap igéje
„Teremjetek hát megtéréshez méltó gyümölcsöket…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Meddig terjednek a gonosz hatalmának határai?
Szószóró
„Félek a megtéréstől…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 27 Kettős jubileum Pesthidegkúton

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster