EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 29 - Istentisztelet és gyülekezetépítés

Liturgikus sarok

Istentisztelet és ... 10.

Hozzászólás a cikkhez

Istentisztelet és gyülekezetépítés

(Folytatás)

Kennon L. Callahan amerikai gyakorlati teológus felhívta a figyelmet egy döntő változásra: amíg az 1950-es és a korai ’60-as években a tengerentúlon az egyházon kívüli személyek a kiscsoportokon keresztül kapcsolódtak be a gyülekezetek életébe, addig mára az istentiszteleteken találkoznak először a gyülekezetekkel. Gondoljunk csak itthoni helyzetünkre: hány új arccal találkozhatunk egy-egy keresztelő alkalmával vagy éppen akkor, amikor a temetést követően közös imádságra invitáljuk templomainkba a gyászoló hozzátartozókat. Éppen ezért a közösségi, dinamikus istentiszteletek egyre nagyobb szerepet töltenek be a gyülekezetépítésben is.

Callahan szerint az istentisztelet akkor közösségi, ha a benne részt vevők megtapasztalják az odatartozás, az egymáshoz tartozás, a Krisztus testéhez való tartozás áldásait. Az istentisztelet akkor dinamikus, ha felrázza és inspirálja a benne részt vevőket, ha azok segítséget és reménységet kapnak egymástól és osztanak meg egymással.

Callahan szerint öt tényező járul hozzá ahhoz, hogy ilyen legyen az istentisztelet. Érdemes ezeket a tényezőket röviden sorra venni; mivel nem igényelnek semmilyen speciális gyülekezeti modellt, alkalmazhatóak lehetnek akár szórványhelyzetben élő közösségekben, akár nagyvárosi környezetben.

  1. Az első észrevehető jele a közösségi, dinamikus istentiszteletnek, ha az alkalmilag megjelenő résztvevők megtapasztalnak egyfajta melegséget és vonzerőt. A gyülekezet számos verbális és non-verbális eszközzel elősegítheti, hogy a betérők a templomból távozva úgy érezzék, nem volt elvesztegetett idő az ott töltött egy-másfél óra, és hogy segítséget, erőt és reménységet kaptak az istentiszteleti alkalomból. Ilyen lehet például egy jól megfogalmazott köszöntés, amely kellően határozott, szívélyes, de nem tolakodó. De nem csak szavakkal tehetjük vonzóvá valaki számára a megérkezést. A mai napig a fülembe csengenek egy, a templomunkba régebben betérő testvér mondatai, amint arról áradozott, hogy milyen kellemes illat van benne. A melegség és a vonzerő megtapasztalását nagyban elősegítheti egy jól sikerült szellőztetés az istentiszteleti alkalom előtt!
  2. A második tényező a zene és az ének dinamikája és inspirációja. A zene és az ének még időben is jelentős részét teszi ki az istentiszteletnek, hiszen megerősíti és célba segíti az igehirdetésben elhangzott üzenetet. Egy-egy memorizált, „fülben maradt” dallam tovább élteti az istentiszteleten megtapasztaltakat. Az egyházi esztendőhöz és a prédikációhoz tudatosan választott énekek az együvé tartozást szimbolizálhatják; az alkalmi betérők megérezhetik és magukkal vihetik ennek az érzését.
  3. Harmadik tényezőként szól Callahan az igehirdetés sajátosságáról és minőségéről. Azoknak az igehirdetőknek, akik közösségi és dinamikus istentisztelethez illő igehirdetést tartanak, három közös vonásuk van: prédikációjuk érthető, könnyen lehet követni; csak azt várják el az igehallgatóktól, hogy annyit vigyenek magukkal, amennyit saját maguk is meg tudnak jegyezni az elmondottakból; igehirdetésükben van küzdelem, dráma és humor, amely a bibliai textusra és a mai életre épül; illetve prédikációjuk olyan üzenetet tartalmaz, amelyet az igehallgatóknak érdemes magukkal vinniük a hétköznapokba.
  4. Azok az istentiszteletek, amelyek élénkek, illetve amelyeknek van liturgiai erejük, elsősorban annak köszönhetik ezt, hogy az istentiszteleten végbemenő összes szolgálat egységes egészet alkot. Nem önálló darabokból van összerakva, hanem lépésről lépésre, összefüggően épül föl. Ha valaki nem is érti az istentisztelet egyes elemeinek a mélységét, könnyen megérezheti az egységet, az egyes elemek egymásra épülő ívét, amely végigvezeti a résztvevőket az egyes mozzanatokon. Például egy gyászoló család tagjai számára – akiknek az életében több szempontból is törést jelent a haláleset – tudat alatt támaszt és hosszú távon vonzerőt jelenthet egy liturgikus sorozat egységének a megtapasztalása.
  5. Az utolsó észrevétel a lelkipásztorokra vonatkozik. Minél inkább pásztor, vezető és igehirdető a lelkész, annál valószínűbb, hogy az istentisztelet közösségi és dinamikusan erőteljes lesz. Az általános és „ártalmatlan” prédikációk gyakran abból fakadnak, hogy a lelkészeknek nincs idejük vagy indíttatásuk pásztorolni a gyülekezeti közösséget, megismerve a hívek konkrét problémáit és reményeit. Ha a lelkész először „jó pásztorrá” szeretne lenni, hogy csak utána váljon „nagy igehirdetővé”, akkor nagyobb az esélye annak, hogy utánamegy annak a hívőnek, akinek éppen erre van szüksége, és visszavezeti az élet forrásához, hogy ő is tovább épüljön a gyülekezeti közösséggel együtt.

Joób Máté


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Áramszünet
A csodálatos orgona
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus pedagógusok országos találkozója
Templom - falak nélkül
Lelkészt iktattak Galgagután
A hálaadás és a találkozás ünnepe
Isten, a gyülekezet és a televíziónézők színe előtt...
1 + 5 ordináció, avagy a lelkészavatások hétvégéje
Keresztutak
Református konvent
A tehenek és a feszület
Ökumenikus lelkészi csendesnapok Balatonszárszón
Piliscsabán "a küldetésről"
A lehetséges lehetetlen
Evangélikusok
Hívására indultunk...
e-világ
Fülöp-szigeteki üzenet
2005. július 7.,London
Elegáns példa
A hét témája
Mire jó egy amerikai ösztöndíj?
Az angolszász és a magyar felsőoktatási rendszer
A közelmúlt krónikája
Táboriták régen és ma
590 éve égették meg Husz Jánost
Husz János emlékére
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Tényleg... miért hiszek?
Kisplasztikák nagymestere
Vers és zene együtt
Zsoltárok: itt és most
A vasárnap igéje
"Mégis-szeretetben" élni
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Szinglisors
Szószóró
Szenvedélyek: szenvedjek vagy éljek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 29 Istentisztelet és gyülekezetépítés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster