EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 32 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Minden gazdagságnál nagyobb öröm, ha intelmeid szerint élhetek. Zsolt 119,14 (Zsid 13,20–21; Lk 18,9–14; Ef 2,4–10; Zsolt 17) A világfik kívánságlistáján az első helyen szerepel a milliárdos lottónyeremény; szemeiket a vágyott gazdagság pénzhegyeire emelik. Isten fiai számára azonban Uruk intelmei és ígéretei drágábbak a színaranynál. Mintha kevés ilyen Isten gyermeke járna ma közöttünk! Pedig a halomba hordott arany hamis csillogása még soha senkinek nem adott benső békességet és igaz örömöt. Isten kijelentett szava az élet teljességét fedi fel a benne gyönyörködőknek.

Hétfő

Jézus Krisztus mondja: „Nektek még a hajatok szálai is mind meg vannak számlálva.” Lk 12,7 (Jób 31,4; Ez 17,1–6.22–24; 2Kir 5,1–19a) Sokszor nagyon félek, Uram! Olyan félelmetesek a lustán elnyúló rónákra leereszkedő árnyak… És a mennydörgés is, meg hogy minden olyan esetlegesnek és bizonytalannak tűnik ezen a véres bolygón. Néha mellbe vág porszem voltom tudata, és megijeszt, hogy milyen törékeny cserépedény vagyok. Tölts meg Lelkeddel, hogy merjem mégis hinni: számon tartó szereteted tökéletes védelme vesz körül. Ámen.

Kedd

Én, én vagyok az Úr, rajtam kívül nincs szabadító. Ézs 43,11 (1Jn 5,20; 1Móz 19,15–26; 2Kir 6,8–23) Igyekszünk messzire elkerülni a halál árnyékának völgyét, a szenvedések terhe kellemetlenül nyomja a vállunkat. „Érthetetlen ez az egész!” – kiáltunk magyarázatért az Úrhoz, ha beköszöntenek a nemszeretem napok. Pedig egyedül ezek a megpróbáltatások taníthatnak meg bennünket arra, hogy Izrael Istenét az egyedüli és kizárólagos Úrként imádjuk. Sőt adjunk hálát a nehéz időszakokért, mert ezek merítenek minket a háborgó tenger habjai közé annyira, hogy megragadjuk győzelmes, szabadító jobbját mint az életre való egyetlen esélyt.

Szerda

Hiszek, segíts a hitetlenségemen! Mk 9,24 (Jer 11,20; Mk 7,24–30; 2Kir 16,1–16) Királyom! Amióta veled járok, napról napra hatalmasabbnak látlak. Szemtanúja voltam számtalan csodádnak, lefegyverzett végtelen emberszereteted és növekvő kegyelmed. De látod, mennyire földhözragadt vagyok mégis. Porból vétettem, és porrá leszek. Kérlek, emelj fel magadhoz a mennyei magaslatokra, hogy ne csupán a túlélésért könyörögjek hozzád, hanem merjek szárnyalni benned a hit által.

Csütörtök

Napnyugtakor mindenki Jézushoz vitte a különféle bajokban szenvedő betegét; ő pedig mindegyikükre rátette a kezét, és meggyógyította őket. Lk 4,40 (2Móz 15,26b; 1Pt 5,1–5; 2Kir 17,1–23) Világunk felett lenyugodni készül a nap. Az elragadtatás ideje küszöbön áll. Családunk, gyülekezetünk, nemzetünk betegei testi-lelki gyógyulásra várnak. Tusakodunk értük imádságainkban? Bizonyságot teszünk előttük a mi Urunk evangéliumáról? Beleborzongott-e már szívünk az irántuk viselt felelősség nagyságának tudatába? Jaj, csak időben odaérjünk még velük az áldott orvoshoz!

Péntek

Az Úr ezt mondta Ábrámnak: Megáldalak, és áldás leszel. 1Móz 12,2 (Lk 9,12–13; Lk 22,54–62; 2Kir 18,1–12) Áldáshordozók vagyunk. Megtérésünk, újjászületésünk célja még azon is túlmutat, hogy az örök élet ajándéka felett örvendezhetünk. Egész valónkat oda kell szentelnünk Krisztusnak! Mert ő azért áldott meg bennünket, hogy áldást vigyünk. Azért élünk, hogy Isten országának tanúi és építőmunkásai legyünk. Vajon lehorgasztott fejünk, morc ábrázatunk, örökös panaszáradatunk, gyűlölködő és nagyravágyó szívünk, közömbös tétlenségünk nem apasztja-e el az áldás forrását? Valóban áldáshordozók vagyunk?

Szombat

Jézus Krisztus mondja: „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!” Jn 13,34 (Zsolt 119,26; Ézs 26,1–6; 2Kir 18,13–37) Jézus a szeretet fejedelme. Megrendítően szépen ábrázolta ezt a tényt Mel Gibson A passió című filmjének az egyik jelenete. Amikor a via dolorosa vérverítékes útján a kereszt súlya alatt porba hulló Messiás megpillantotta hóhérai lábát, felidézte a lábmosás estéjét. Akkor körülkötötte magát egy kendővel, lehajolt, és megmosta tanítványai poros lábát. Hitte, hogy ez az isteni szeretet fogja legyőzni a világot, és meghódítani még ellenségei szívét is.

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Misszió istentisztelettel, istentiszteletből, istentisztelet után (II.)
Élő víz
Sír az Isten
Válogatás Dag Hammarskjöld legszebb gondolataiból
Hammarskjöld imái
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Roma–magyar találkozó Sárszentlőrincen
Dunántúli lelkész avatása Palócföld fővárosában
Gyógyulófélben
Keresztutak
Ortodox tévécsatorna indult Oroszhonban
Kemenesmihályfai morzsák
Börtönön kívüli fogságból szabadulva
Világvallások a tudományos kutatás fókuszában
Evangélikusok
Száz éve született Isten diplomatája, Dag Hammarskjöld (II.)
Klell Erzsébet
Három határkő
e-világ
Új informatikai eszközök a számítógépes hálózatok között
Keresztény szemmel
Még meddig?
A holnap értelmisége
A hét témája
Gyermekszáj
Szeretet
Templom
Isten
Jézus
Bánat vagy szomorúság
Boldogság vagy boldognak lenni
Angyalok
Barátság vagy barát
Csodatétel
evél&levél
Harry Potter mágiája és az Ószövetség
„Míg élek, előfizető akarok maradni”
A közelmúlt krónikája
Szász evangélikusok földjén
Uniós források egyházi épületek felújítására?
Bestseller a „világkatekizmus”
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Régészeti szenzáció Wittenbergben
Kiskőrösi lány az orgonánál
Művészetek Völgye
A tizennégy karátos csavargó
A vasárnap igéje
Egyedül csak Krisztus!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 32 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster