EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - „Lesz ünnepe Isten népének…”

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN UTOLSÓ ELŐTTI VASÁRNAP – Ézs 61,10–11

Hozzászólás a cikkhez

„Lesz ünnepe Isten népének…”

Amikor minden reménység romba dől, minden szép terv kudarcba fullad, az embernek nem marad kedve az örvendezésre. Isten népe ezt élte át, miután hazatért a hetven évig tartó babiloni fogságból. Mindent újra kellett kezdeni. Szegénység, jogtalanság, igazságtalanság uralkodott az országban, és nem volt kihez fordulniuk. A visszanyert hazában a nép hontalannak érezte magát. Kishitűvé, kiábrándulttá váltak az emberek, és még az sem jutott eszükbe, hogy Istent megkérdezzék.

A próféta, akit Trito- (harmadik) Ézsaiásnak neveznek, azt a küldetést kapta, hogy vigasztalja a népet, és örömhírt vigyen a megalázott, összetört szívű embereknek. Jövendölése egy valóban boldog korszak eljöveteléről szól. Mintha egészen közel lenne már az a csodálatos világ, amelyben azoknak lesz részük, akik az Úr szavát komolyan veszik.

„Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Mt 3,2) – hangzik Keresztelő János kiáltó hangja a pusztában mintegy ötszáznegyven évvel később, amikor a nép még mindig sötétségben jár, és nem találja a helyes utat.

Jézus, amikor felkeresi Názáretet, ahol nevelkedett, a zsinagógában Ézsaiás könyvéből ezt a próféciát olvassa fel. Végül hozzáteszi: „Ma teljesedett be ez az írás fületek hallatára.” (Lk 4,21) Jézus azért jött, hogy világosságot, jogot, igazságot, életet és üdvösséget hozzon a világnak. Vajon nem teszi a világ most is ugyanazt, amit a názáretiek tettek? Kiűzték a városból; nekik az ács fia ne prédikáljon! Pedig a boldog jövendőt hirdető próféciát csak ő tudja beteljesíteni!

A próféta – elődeit követve – hangsúlyozza, hogy a nép akkor lesz boldog, ha hallgat az Úrra, és az ő útjain jár. Akkor majd azt tapasztalják, hogy ahol vetnek, ott arathatnak is, ahol szépen dolgoznak, ott mindenen Isten áldása van. Egész életükben érezni fogják, hogy van pártfogójuk, van szószólójuk, van segítőjük és orvosuk. Hogy így legyen, csak az Urat kellene imádniuk és szeretniük teljes szívükből, teljes lelkükből, és felebarátaikat is úgy kellene szeretniük, mint saját magukat. A nép azonban kiábrándult és csüggedt maradt, és az Úrban sem bízott.

A mai kor embere vajon örömhírként hallgatja-e az evangéliumot, hogy Krisztus megváltott bennünket, és nem örök kárhozat a részünk, hanem örök élet!? Tudunk-e előre örülni annak, ami Isten országában vár a Krisztusban hívőkre? Tudjuk-e örömmel énekelni a valóban reménységet és örömöt sugárzó énekeket? – A múltkor egy nyugdíjasoknak rendezett ünnepségen a pécsi ifjúság énekelt. Tele voltak örömmel és lelkesedéssel, érezni lehetett a szolgálatukból, hogy komolyan gondolják, amiről énekelnek. Jézus szeretetét átélve ők maguk is szeretetet sugároztak.

Isten ígérete a boldog jövőről éppúgy szól a mai kor emberének, mint annak idején az elcsüggedt Izraelnek. Mi már sokkal könnyebb helyzetben vagyunk: a világ Megváltója, Jézus Krisztus már eljött, és azért halt meg, azért támadt fel, hogy Isten országába vezesse a benne hívőket. Nem jó cselekedeteinken múlik a jövőnk, hanem már biztosítva van Jézus Krisztus által. Az úrvacsora vételekor már most átélhetjük Isten eljövendő országának örömét. Megtapasztalhatjuk a bűnbocsánat és az új élet valóságát is, mégis sokszor megmarad a szomorúságunk, a levertségünk. Pedig Jézus valóban megszabadít a bűntől, és amit ígér, az örömre ad okot.

Trito-Ézsaiás a menyegző képével írja le a jövőt, amelyet az Úr övéinek készített. Isten azt akarja, hogy olyan szoros kapcsolatban legyünk vele, mint a menyasszony vőlegényével, és ne keressünk más üdvözítőt, mert más nem létezik.

A mennyek országáról Jézus is több példázatban úgy beszélt, mint királyi menyegzőről. Isten azt akarja, hogy a meghívottak mind elmenjenek, vegyék fel a menyegzői ruhát, és részesüljenek a végtelen nagy örömben. Aki viszont nem veszi ezt komolyan, az a külső sötétségre kerül.

A mai vasárnap igéi az ítéletre való felkészülést is sürgetik, mert a számadást nem kerülhetjük el. Úgy kell szeretnünk és segítenünk embertársainkat, mintha Jézust látnánk bennük. De a figyelmeztetéssel együtt bátorító ígéret is hangzik: aki az Úrban bízik, azt ő vezeti, segíti és megtartja a keskeny úton, amely az üdvösségre visz. Jézus nem hagyja elveszni övéit, mert szereti egyházát, és nemcsak életét adta érte, hanem úgy ragaszkodik hozzá, mint ahogyan a vőlegény ragaszkodik menyasszonyához (vö. Ef 5,22–25). A Jelenések könyve pedig így csillantja fel Isten eljövendő országának örömét: „Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya, és megadatott neki, hogy felöltözzék fényes, tiszta gyolcsba.” (Jel 19,7–8)

Koskai Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Ami új
Élő víz
Áramszünet
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület pöspökjelöltjei
Bence Imre
Dr. Fabiny Tamás
Széll Bulcsú
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikusok a „más vallású völgy” kapujában
Közgyűlés és presbiteri ülés a Déli Egyházkerületben
Találkozások háza Öskün
Keresztutak
Lapzártánk után…
Püspökök az államfőnél
LVSZ-vezetők audiencián
Gyülekezeti segély gyülekezeteknek
Határok nélkül terjeszteni az evangéliumot
Teológusok találkozása
Evangélikus segítség az árvízkárosultaknak
Evangélikusok
Károli-díj a Károli református egyetem evangélikus díszdoktorának
„Szívem vergődik keblemben…”
e-világ
Két kerék dicsérete
Nyári sugárfoszlányok
Keresztény szemmel
THM
Makótól… Makóig
Az első ciklus tanulságai
Evangélikus házashétvége
A hét témája
„Menj, és nézd meg, hogy jól vannak-e testvéreid…”
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki közlemény
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
József Attila-eset Kelenföldön
Próféta a színpadon
Világtalanul is látni
Orgonista-kántor CD-je
Németh Csaba új lemeze – szülői szemmel
Egy első (ju)bálozó feljegyzései
Ne add fel!
Besztercebánya, a hétszázötven éves város
A vasárnap igéje
„Lesz ünnepe Isten népének…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 46 „Lesz ünnepe Isten népének…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster