EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - Határok nélkül terjeszteni az evangéliumot

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Határok nélkül terjeszteni az evangéliumot

A több mint százéves múltra visszatekintő német–osztrák missziói egyesület, a Gesellschaft zur Ausbreitung des Evangeliums – amely az utóbbi évtizedben egyre inkább nemzetközivé válik – idei találkozóját a szlovéniai, Mura menti Moravske Toplicén, azaz Alsómarácon tartotta október első napjaiban. Egyházunkból Bence Imre esperes és Bencéné Szabó Márta lelkész, valamint e sorok írója vett részt a találkozón.

Az első estén úrvacsorai istentiszteletet tartottak, amelyen Ernisa Géza szlovéniai evangélikus püspök hirdette az igét. Másnap délelőtt a vendéglátó egyház mutatta be történelmét és jelenét. Egy valódi szórványegyházat ismerhettünk meg.

Szlovénia kétmillió lakosából mintegy húszezren evangélikusok, azaz a lakosság egy százaléka. A gyülekezetek túlnyomó része a Mura mentén, illetve a Muraközben található. Mivel ez a terület 1920-ig Magyarország része volt, történelmük szorosan összefügg a reformáció-ellenreformáció és az újkori egyháztörténet dunántúli eseményeivel. A közelben van Laskó, ahol Sztárai Mihály székhelye volt. A terület később a Dunántúl nagy részével együtt a Nádasdyak birtoka lett, kezdetben élvezve ennek előnyeit, majd Nádasdy Ferenc katolizálása után elszenvedve a hátrányait is.

A mai gyülekezetek jórészt a türelmi rendelet után alakultak újjá. Az egyházközségek önfenntartók, és jó anyagi körülmények között működnek, hála az ottani magasabb életszínvonalnak és az egyháztagok áldozatkészségének.

Az idősebb lelkészgeneráció még Sopronban tanult, az utánuk jövők Bécsben vagy Tübingenben, a fiatalabbak pedig Pozsonyban. Sajnos nincs annyi magyarul tudó lelkész, mint ahány helyen igény lenne magyar nyelvű szolgálatra. Azok a lelkészek, akik nem tudnak magyarul prédikálni, időnként – dicséretes módon – meghívnak valakit, aki tud, esetenként Magyarországról is. Ebben a szolgálatban elévülhetetlen érdemeket szerzett Skalics Gusztáv most már nyugalmazott maráci lelkész. Járt már itt ifjúsági csoport is passió-előadással. A határ két oldalán levő gyülekezetek együttműködése érdekében Smidéliusz Zoltán püspökhelyettes is nagyon sokat tett, illetve tesz.

Az új szlovén állam Primus Trubar reformátor és bibliafordító érdemeire való tekintettel október 31-ét állami ünneppé nyilvánította. Ez tiszteletre méltó gesztus egy 90%-ban római katolikus országban. (Annak idején nálunk ez sajnos nem valósult meg.)

A konferencia további részében beszámolókat hallhattunk az egyes országokból. Nagyon érdekes volt, hogy a szintén szórványban élő lengyel evangélikus egyház miként gyűjti össze a fiatalokat például az éves spartakiádra. Szintén tanulságos volt egy Ruhr-vidéki férfimissziós lelkész előadása az átalakulóban levő ipari körzet sokféle gondjának egyházi megoldásairól. A férfiak élethelyzetének változása és az annak megfelelő missziós hozzáállás egyre több egyházban kerül előtérbe. A moszkvai evangélikus lelkész, aki egyébként ismert orgonaművész is, az ortodoxok tengerében végzett korántsem könnyű munkájáról szólt.

A másnapi fő előadásban Peter Appel német lelkész a hit és élet, a bizalom és lelkesedés manapság nagyon időszerű kérdéseiről beszélt; referátumát csoportos megbeszélés követte. Délután a résztvevők ellátogattak a 13. században épült, román stílusú selói – azaz nagytótlaki – körtemplomhoz, és részt vettek a falu „kukoricaünnepén”. Este folklórgálaműsor volt a városban, amelyen köszöntőt mondott a szlovén gazdasági és idegenforgalmi miniszter, a polgármester, tovább a református és a római katolikus egyház képviselője is.

Vasárnap tíz gyülekezetbe indultak el a résztvevők istentiszteleti szolgálatra. Csehek és szlovákok, lengyelek és németek, és franciák, észtek, litvánok és horvátok vitték magukkal az evangéliumot.

Létszámban a magyar résztvevőket erősítették az erdélyi református egyház küldöttei is. Lendván és az őrségi Domonkosfán magyarul hirdethették az igét a helybeliek nagy örömére.

Jó volt látni a különböző anyanyelvű gyülekezeti tagok közötti egyetértést és szeretetet. Reméljük, hogy az ilyen alkalmaknak a továbbiakban is lesz folytatásuk, hogy terjedjen az evangélium, határok és nyelvi akadályok nélkül.

Koháry Ferenc


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Ami új
Élő víz
Áramszünet
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület pöspökjelöltjei
Bence Imre
Dr. Fabiny Tamás
Széll Bulcsú
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikusok a „más vallású völgy” kapujában
Közgyűlés és presbiteri ülés a Déli Egyházkerületben
Találkozások háza Öskün
Keresztutak
Lapzártánk után…
Püspökök az államfőnél
LVSZ-vezetők audiencián
Gyülekezeti segély gyülekezeteknek
Határok nélkül terjeszteni az evangéliumot
Teológusok találkozása
Evangélikus segítség az árvízkárosultaknak
Evangélikusok
Károli-díj a Károli református egyetem evangélikus díszdoktorának
„Szívem vergődik keblemben…”
e-világ
Két kerék dicsérete
Nyári sugárfoszlányok
Keresztény szemmel
THM
Makótól… Makóig
Az első ciklus tanulságai
Evangélikus házashétvége
A hét témája
„Menj, és nézd meg, hogy jól vannak-e testvéreid…”
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki közlemény
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
József Attila-eset Kelenföldön
Próféta a színpadon
Világtalanul is látni
Orgonista-kántor CD-je
Németh Csaba új lemeze – szülői szemmel
Egy első (ju)bálozó feljegyzései
Ne add fel!
Besztercebánya, a hétszázötven éves város
A vasárnap igéje
„Lesz ünnepe Isten népének…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 46 Határok nélkül terjeszteni az evangéliumot

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster