EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 46 - Két kerék dicsérete

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Két kerék dicsérete

Az előző napok őszbe hajló időjárása után kellemes, langyos reggel köszöntött ránk. Hívogat a napfény, nehéz ilyenkor a négy fal között maradni. Gyors összepakolás, kerékpár-ellenőrzés, felmálházás és indulás. A cél a Budapesthez közeli, népszerű turistaparadicsom, a Dunakanyar gyöngyszeme: Szentendre.

Biztató kilátásokkal vágtunk neki az útnak. Kiadványok, szórólapok, útikönyvek tájékoztatnak arról, hogy Budapestről a Dunakanyarba végig kiépült már a kényelmes, biztonságos kerékpárút. S bár a tapasztalat azt mutatja, hogy a jelzések és a tájékoztatás nem éppen kifogástalan a már megépült utakon, de egy kis leleményességgel azért rá lehet lelni a helyes irányra. A viszonylag korai indulás is jó döntésnek tűnt, hiszen hétvégén, a reggeli órákban – a bevásárlóközpontok környezetének kivételével – ideálisak a körülmények a kerékpározáshoz. Szinte üresek az utcák.

Vidáman nyomtuk a pedált. Eleinte kertvárosi mellékutcákon haladtunk, majd egy lepusztult vasútállomás bonyolult sorompórendszerén való átkelés tett próbára bennünket, ám utána megkaptuk a megígért jutalmat: végre rátérhettünk a kerékpárútra. Hosszú, hétköznap jelentős forgalmat levezető út mellett haladt a kerekesek aszfaltcsíkja a város északi határa és a dunai átkelés lehetőségét nyújtó vasúti híd felé. Úgy látszik, a derék biciklisták is inkább a kényelmet választották aznap, mivel csak néhány, hozzánk hasonlóan korán felkerekedő család tekert velünk egy irányba, s a bicikliken – akárcsak nálunk – apró gyermek ült a csomagtartóra szerelt ülésben.

A kerékpározásban az a jó, hogy jelentősebb fáradság nélkül, viszonylag sokáig végezhető. A labdajátékok általában néhány, legfeljebb háromnegyed órás játékrészből állnak, mégis alaposan megterhelik a résztvevőket. Ellenben még teljesen egy átlagos kerékpáros kirándulás is eltart három, négy, esetleg öt órán át, s az eredményeként nincs győztes és vesztes, csak a kellemes, enyhe, a hosszan tartó terhelés hatásaként jelentkező, jóleső fáradtság.

A másik vonzó dolog az utazás élménye. Igaz, világrészeket aligha kerékpárral jár be az ember, de városrészek megismerésére, tájak megszemlélésére kiválóan alkalmas ez az egyszerű közlekedési eszköz. No és ráadásként kapjuk a szabadság semmihez nem fogható, mámorító érzését, amely akkor önti el a hobbiszinten kerékpározót, amikor a gépjárműforgalomtól messzi, napsütötte úton, lenge szellőtől kísérve szántóföldek mellett halad el, miközben érzi a simogató levegőt, a rétek és mezők illatát.

Továbbá van még egy előnyös oldala a kerékpározásnak: közben olyan dolgokra is ráér az ember, amelyekre máskor kevésbé. Az elmélkedésre; a felvetések, ötletek, átélt szituációk, hallott információk újragondolására, döntések megfontolására; egy-egy kérdés megválaszolására; elmúlt események értékelésére; ismerősünk, barátunk szavainak felidézésére. A hibáinkkal, elkövetett kis gonoszságainkkal, a tetteink következményeivel való szembesülésre. Forog a kerék, monoton dolgozik a láb, és közben lehetőség adódik arra, hogy kattogjanak agyunk kerekei is – hiszen a kerékpár irányítása nem igényel különösebb szellemi erőfeszítést. „Igen, valóban nem viselkedtem szépen X-szel, fel is hívom majd hétfőn.” „Milyen igaza volt Y-nak abban a vitában, immár én is így látom, ki is fogok állni mellette.” „Tényleg változtatnunk kell majd a család mindennapjain, hiszen óvodás lett a gyermek, szükséges, hogy továbblépjünk, és számba kell venni lassan az őszi, téli ünnepeinket is.” – Még számtalan ilyen és ehhez hasonló gondolat cikázhat a fejünkben, s ezeknek az átgondolására bizony jól jön az „ajándék” idő…

Izgalmas dolog keresztülhajtani a Duna-hídon; csak egy erős korlát választ el a mélységtől, ahol az örvénylő, kavargó, zavaros víz rohan. De egyszersmind élmény is, amikor hajók felett, vasút mellett, távoli hegyekre tekintve tekerhetünk. A budai oldalon egy modern lakótelep zsúfolt utcáin, később egy fővároshoz közeli település, Budakalász csendes, rendezett utcáin keresztül vezet az út. Lassan elhagyjuk a várost. Mellettünk autók száguldanak, de nekünk a – sajnos meglehetősen rossz minőségű – kerékpárúton vezet az utunk, amely elvisz Szentendrére. A kedves városban se szeri, se száma a kávéval, üdítővel, harapnivalóval váró üzleteknek, s mi tagadás, jól is esik az energia- és folyadék-utánpótlás – no meg a nyeregből való leszállás.

Ami igaz, az igaz: a nemzetközi sportélet nem tartja számon a jelentősebb sportteljesítmények között a Budapest– Szentendre kerékpárútvonal teljesítését, amely azonban arra kiválóan alkalmas, hogy megmozgassuk magunkat, szerezzünk némi jóleső, ám hamar múló izomlázat és egy kellemes élményt. Az egészségünknek pedig maradéktalanul és garantáltan jót tesz a mozgás, ami már önmagában sem csekélység, hiszen kötelességünk is óvni, védeni, rendszeresen karbantartani lelkünk templomát!

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Ami új
Élő víz
Áramszünet
Bemutatkoznak az Északi Egyházkerület pöspökjelöltjei
Bence Imre
Dr. Fabiny Tamás
Széll Bulcsú
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikusok a „más vallású völgy” kapujában
Közgyűlés és presbiteri ülés a Déli Egyházkerületben
Találkozások háza Öskün
Keresztutak
Lapzártánk után…
Püspökök az államfőnél
LVSZ-vezetők audiencián
Gyülekezeti segély gyülekezeteknek
Határok nélkül terjeszteni az evangéliumot
Teológusok találkozása
Evangélikus segítség az árvízkárosultaknak
Evangélikusok
Károli-díj a Károli református egyetem evangélikus díszdoktorának
„Szívem vergődik keblemben…”
e-világ
Két kerék dicsérete
Nyári sugárfoszlányok
Keresztény szemmel
THM
Makótól… Makóig
Az első ciklus tanulságai
Evangélikus házashétvége
A hét témája
„Menj, és nézd meg, hogy jól vannak-e testvéreid…”
Közlemények, nyilatkozatok
Püspöki közlemény
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
József Attila-eset Kelenföldön
Próféta a színpadon
Világtalanul is látni
Orgonista-kántor CD-je
Németh Csaba új lemeze – szülői szemmel
Egy első (ju)bálozó feljegyzései
Ne add fel!
Besztercebánya, a hétszázötven éves város
A vasárnap igéje
„Lesz ünnepe Isten népének…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 46 Két kerék dicsérete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster