EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 08 - Közösséget építeni

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Közösséget építeni

Buday Barnabás iktatása Arnóton

A Miskolctól néhány kilométerre északkeletre fekvő Arnóton már a 16. század derekán éltek evangélikusok. Azóta harminchat lelkész szolgált a gyülekezetben. Buday Barnabást, a közösség új lelkészét Sándor Frigyes, a Borsod-Hevesi Egyházmegye megbízott esperese iktatta be az Arnót–Újcsanálosi Társult Evangélikus Egyházközség lelkészi hivatalába február 11-én az arnóti evangélikus templomban. Az istentiszteleten D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

Buday Barnabás a budavári gyülekezetben nőtt fel. Konfirmáló lelkésze Szebik Imre volt. Meghatározóak voltak számára a Surdon eltöltött nyári hónapok, amikor nagyapja lelkészi munkáját követhette figyelemmel az ottani gyülekezetben. Tizenkét éves korától kántori szolgálatot végzett, tehát azt mondhatjuk, hogy belenőtt az egyházba. A fóti kántorképző és a gyenesdiási konferenciák formálták őt. Később – teológusként – Gyenesre már előadónak hívták. „A fasori gimnáziumi évek alatt cserkész lettem, majd később a 16-os csapat parancsnoka. Nagyon sokat köszönhetek a velük együtt eltöltött időnek. Itt éltem meg először intenzíven, hogy Isten a közösségen keresztül jön közel hozzám. Az az elhatározás, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni és közösséget építeni, a teológián erősödött meg bennem, miután visszajöttem Bielefeldből, ahol az ösztöndíjas éveket töltöttem” – vallotta a fiatal lelkész.

Miután elvégezte a hittudományi egyetemet, az Országos Egyházi Iroda Ifjúsági Osztályán kezdett dolgozni; itt már „nagyban” végezhette az ifjúsági munkát. Szélrózsa találkozót, országos konferenciákat szervezett többedmagával, és részt vett a Cipő című ifjúsági magazin szerkesztésében. 2002-ben Pilisre, később Kelenföldre, majd Ózdra, végül Arnótra került. 2003 decembere óta a helyi gyülekezeti munka mellett a Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészségen az evangélikus gyülekezet szervezése is feladata.

Szebik Imre iktatási prédikációjában elhangzott: a Szentlélek a lelkész személyes hitén keresztül formálja a gyülekezetet. „Arnótot bástyának mondhatjuk a borsodi vidéken. A gyülekezet mindig kitartott Krisztus mellett. Buday Barnabást is úgy ismertük meg, mint akinek szívében van Krisztus. Csak az tudja végezni a lelkészi szolgálatot, akinek a szívében ő ott él. Ne feledd hát, azért hív, hogy a lelki értékeket felvillantsd a gyülekezetben is” – biztatta az egyházkerület vezetője az ifjú lelkészt.

Buday Barnabás 1Jn 4,12 alapján hirdette Isten igéjét. „Személyes okok miatt választottam ezt az igét. Szeretném, ha szolgálatom egész ideje alatt a jánosi levélben található kitartó istenkeresés mozgatna. Ezt kívánom magamnak és a gyülekezetnek is: érezzük Isten jelen-létét akkor is, amikor kiszolgáltatottak vagyunk, amikor határhelyzetekbe kerülünk. Tudnunk és hinnünk kell, hogy Isten közöttünk, a kapcsolatainkban rejtőzik, de Jézus Krisztusban megláthatjuk azt a megszólítható Istent, aki egészen olyan lett, mint mi vagyunk” – mondotta.

Külön öröm volt, hogy az újonnan beiktatott lelkész családtagjai is aktívan részt vettek az istentiszteleten. Bátyja, Buday Zsolt bényei lelkész a liturgiában szolgált, gyermekáldás előtt álló felesége, Buday-Malik Adrienn pedig a kántori szolgálatot végezte.

A köszöntők sorában Benczúr László, az Északi Egyházkerület felügyelője az újonnan iktatott lelkész szívére helyezte: „Ha lelkész nagyapád, a közelmúltban elköltözött Pusztay Laci bácsi itt lenne, azt mondaná: »Az Úristen szeret téged. Az Úristen megajándékozott ezzel a gyülekezettel. Szeresd te is ezt a gyülekezetet!«”

Az alkalmat megtisztelte jelenlétével a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, dr. Patkó Gyula is.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Arnót–Újcsanálosi Társult Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kivonulással nem ér véget…
Élő víz
Annál inkább
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Találkozzunk Orosházán!
Meghívás egy közös útra
Közösséget építeni
Gályarabok emlékére
Keresztutak
Vesztfáliai látogatók
Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél
Ökumenikus börtönkápolnát avattak
Külföld vendégenktől kérdeztük
Dél-Afrika a mában
EVT-világgyűlés élőben az interneten
Evangélikusok
A „Dél Keresztje” alatt
„Eltűnt Illés tüzes harci szekere…”
Elmenőben
Csillagóráim
e-világ
Pályázati források a virtuális térben
Keresztény szemmel
A választás iskolája
Egy százalék…
A hét témája
Az általános tisztújítás évében
evél&levél
Kampánykór
Nyílt levél Prőhle Gergelynek
Kampánykór-képtelenség
Kultúrkörök
Tíz éve énekelnek
A vasárnap igéje
Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A Bibliánál is hitelesebb sikerkönyv?
Szószóró
Káromkodás a köbön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 08 Közösséget építeni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster