EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 08 - Pályázati források a virtuális térben

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Pályázati források a virtuális térben

Ma már valamennyien tudjuk, hogy egyházunk szűkös forrásaiból számos tervünkre, fontos céljainkra nem jut elegendő. Az elmúlt évek során hozzászoktunk: számunkra is elengedhetetlen, hogy kihasználjuk a pályázatok kínálta egyre bővülő lehetőségeket. Igen ám, de hol találjuk meg a szükséges pályázati kiírásokat?

A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület a szombathelyi Limex Kft. szakemberei segítségével pályázatíró tanfolyamot szervezett. A tanfolyamon – mint arról már az Evangélikus Élet is beszámolt – több mint harminc lelkész és gyülekezeti munkatárs vett részt. A résztvevők létrehoztak maguk között egy levelezőlistát, de felmerült annak az igénye is, hogy készüljön egy olyan internetes felület, ahol az egyház számára elérhető pályázati kiírások egy helyen, könnyen megtalálhatóak. Ebből az ötletből indult el az Evangélikus pályázatfigyelő (http://palyazat.lutheran.hu).

Már első nekifutásra sem volt könnyű a helyzete a honlap szerkesztőjének – e sorok írójának –, hiszen az utóbbi években a pályázatok többségét nemhogy nem az egyházak számára írják ki, de többször is kizáró tényező, ha a pályázó egyház vagy valamely gyülekezet. A szombathelyi szakemberek azonban egyszerű megoldást javasoltak: ilyen esetben pályázzon a sok, gyülekezeteink mellett működő alapítvány, egyesület, egyéb civil szervezet. A honlapon ezért olyan pályázati kiírások is megjelenhetnek, amelyekre ezek a szervezetek adhatnak be pályázati dokumentációt. Ugyanakkor oktatási intézményeink, az egyház mellett gazdasági alapon működő szervezetek, de egyházunk tagjai, egyetemünk hallgatói, középiskoláink és általános iskoláink diákjai számára is keresni kell a lehetőségeket.

A fentiek figyelembevételével készült el a honlap struktúrája és menürendszere. Három fő csoport alakult ki: az uniós pályázatok, az evangélikus pályázatok és az egyéb, az előző kettőbe be nem sorolható pályázatok csoportja.

Az uniós pályázatokról sokan még mindig keveset tudnak, és kevesen látják át azt a bürokratikus rendszert, amelyen keresztül ezekhez a forrásokhoz hozzá lehet jutni. Pedig számtalan kiváló lehetőséget találhatunk közöttük: gazdasági vonatkozású, humán erőforrásokat aktiváló vagy éppen épületeink felújítására, újak építésére lehetőséget nyújtó pályázatokat. Pályázhatunk környezetvédelmi programokra vagy regionális és határ menti kapcsolatokat kiépítő forrásokra.

Ahhoz, hogy ezek megszerzésében segítsünk, szeretnénk segédanyagokat is elhelyezni a portálon; néhány már meg is jelent. Valamennyit Kocsis István, a sárszentlőrinci Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány titkára készítette és bocsátotta rendelkezésünkre.

Az evangélikus pályázati anyagok számára is szeretnénk helyet biztosítani. Elsősorban olyan pályázati kiírásokat tennénk közzé, melyeket egyházunk szervezetei adtak ki, de a társegyházak minket is érintő, számunkra is elérhető pályázati anyagai is felkerülhetnek.

A harmadik csoport lehet talán a legnagyobb. Minden, az első kettőbe nem illő pályázatot szeretnénk itt összegyűjteni. Oktatási intézményeink, diákjaink, ifjúsági csoportjaink, egyesületeink vagy akár kórusaink számára szeretnénk itt elsősorban lehetőségeket felmutatni. Ezek szintén nagyon változatosak lehetnek. Bizonyára lesz köztük olyan, amellyel pénzt lehet szerezni, de vannak rajzpályázatok, zenei pályázatok, környezetvédő csoportok számára kiírt anyagok is.

A pályázati honlapon keresztül bárki feliratkozhat hírlevelünkre, ha gyorsan akar tudomást szerezni a legfrissebb lehetőségekről. Ha valaki talál egy olyan, közérdeklődésre számot tartó kiírást, amely nincs a honlapon, akkor (a „Kapcsolat” menüpontra kattintva) egy űrlap segítségével elküldheti, vagy ugyanezen a kapcsolatteremtésre szolgáló oldalon keresztül megadhatja a forrás címét. Utóbbi azért is lényeges, mert rajta keresztül a szerkesztő számára fontos visszajelzéseket is lehet küldeni. Ezek segítségével pedig egyre hasznosabb tartalmat tud nyújtani az Evangélikus pályázatfigyelő.

Erdélyi Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kivonulással nem ér véget…
Élő víz
Annál inkább
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Találkozzunk Orosházán!
Meghívás egy közös útra
Közösséget építeni
Gályarabok emlékére
Keresztutak
Vesztfáliai látogatók
Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél
Ökumenikus börtönkápolnát avattak
Külföld vendégenktől kérdeztük
Dél-Afrika a mában
EVT-világgyűlés élőben az interneten
Evangélikusok
A „Dél Keresztje” alatt
„Eltűnt Illés tüzes harci szekere…”
Elmenőben
Csillagóráim
e-világ
Pályázati források a virtuális térben
Keresztény szemmel
A választás iskolája
Egy százalék…
A hét témája
Az általános tisztújítás évében
evél&levél
Kampánykór
Nyílt levél Prőhle Gergelynek
Kampánykór-képtelenség
Kultúrkörök
Tíz éve énekelnek
A vasárnap igéje
Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A Bibliánál is hitelesebb sikerkönyv?
Szószóró
Káromkodás a köbön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 08 Pályázati források a virtuális térben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster