EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 08 - Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás

A vasárnap igéje

HATVANAD VASÁRNAP – Lk 8,4–15

Hozzászólás a cikkhez

Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás

Minden ember sikerre vágyik. Életünket alapvetően ez motiválja. Magánéletünkben a család szeretetét vagy az anyagi boldogulást, hivatásunkban a szakmai elismertséget, emberi kapcsolatainkban a szeretetteljes elfogadást értékeljük sikerként. Ha valamit eleve sikertelennek ítélünk, annak hátat fordítunk, felhagyunk vele.

Ha a siker vezeti törekvéseinket a mindennapi életben, akkor természetesen egyházi életünk sem kivétel ez alól. De mintha gyülekezeteink életéből gyakran hiányozna a siker. Mintha elégtelen lenne igehirdetésünk, missziói munkánk hatásfoka. Mintha nem állna arányban a befektetett munka az eredménnyel, a magvetés fáradsága a gyümölcsterméssel.

A magát sikertelennek tekintő egyháznak szól a mai evangélium a magvetőről, akiben Krisztus Urunk magát az irgalmas Istent állítja szemünk elé. Ő mindenféle emberi logikától függetlenül mindenütt és mindenkor veti a magot: megújító igéjével megszólít minden arra érdemtelent, elhív és szolgálatba küld gyanútlan embereket. Olykor „rászed” bennünket is, mint Jeremiás prófétát. Megkeményíthetjük a szívünket, hogy a forgalomtól letaposott útra hasonlítson, de Isten igéje még az ilyen megkeményedett szívre is bőségesen záporozik. Legyinthetünk Isten dicsőségére, és sziklás talajként elvonhatjuk a táplálékot hitünktől, de ez nem teszi meg nem történtté azt, hogy Isten igéje megszólított minket. Kiszolgáltathatjuk a Szentlélek belénk plántált ajándékát az e világi élet hangos forgatagának, sikernek és sikertelenségnek, örömöknek és gondoknak, táplálhatjuk e világi érzéseinket Isten igéjének ellenében, ám az evangélium ettől még hangzik felénk. Egyházi emberekként, igehirdetőkként vagy igehallgatókként minden bizonnyal az első adandó alkalommal elrontunk mindent, amit csak elronthatunk, de Istenünk nem bízta igéjének sorsát a mi ügyességünkre, alkalmasságunkra.

Emberi gondolkodás szerint Isten magvető munkája nem tervszerű, a példázat szerint azonban mégis sikeres. Nekünk tehát nem Isten igéjének sorsa miatt kellene aggódnunk, hanem sokkal inkább a magunk jövője miatt. Isten igéje nélkülünk is megcselekszi azt, amiért elindult. Mekkora sikertelenségre volt ítélve – emberi számítás szerint – a hitükben bizonytalankodó apostolok kicsiny közössége az ókori világ vallásilag túltelített piacán, főpapok és világi hatalmasságok gyűlöletének kereszttüzében! Mekkora kudarcra van ítélve ma is az evangélium ügye abban a világban, amely lassan már az emberi értékekről sem akar tudni, nemhogy Isten igéjéről! A legszentebb imádságok is gúny céltáblái lehetnek, és a hit ellenségei olykor gyűlölettel rontanak rá Krisztus megszentelt népére…

De az evangélium sohasem volt és sohasem lesz halálra ítélve. Templomok omlanak össze és épülnek fel, emberek válnak a magot befogadni nem hajlandó útféllé, köves vagy gazos földdé, mások meg éppen keményszívűségük jó termőfölddé alakulásának ajándékát kapják Urunktól – és mindeközben szüntelenül hangzik az evangélium. Hallása nyomán a Szentlélek hitet ébreszt akkor is, amikor a többség csak legyint a bűnöket megbocsátó Krisztus keresztjére. Krisztus marad a győztes, mert igéje ma is elvégzi az emberi világ sokféle termőföldjében a kalászba szökkenés csodáját, és bár nagyon sokak életében nem hoz áldást, a termés összességében mégis százszoros, azaz elképzelhetetlenül sok.

Meg kell tanulnunk, hogy ha az egyház esetleg sikertelennek és erőtlennek tűnik is, a Krisztus keresztjéről tanúskodó evangélium mégis diadalmas és gyümölcsöző. Nem az evangélium sorsáért kell aggódnunk. Nem pusztán emberi erőfeszítésre, modernizálásra, szüntelen változtatásra van szükség, hanem arra, hogy Isten Szentlelke termékeny talajjá tegye mindannyiunk szívét, hogy a Krisztusban kapott kegyelem ne múljék el eseménytelenül és eredménytelenül felettünk.

A pazarló magvetőről, az irgalmasan megszólító Istenről szóló példabeszéd újra kétségtelenné teszi azt, hogy hitre jutásunk, benne való megmaradásunk és benne gyökerező végső reménységünk beteljesedése egyedül Urunk irgalmától függ. Ő pedig már akkor bizonyított, amikor Megváltót adott nekünk egyszülött Fia személyében. Róla tanúskodik az ige, amelyet pazarlóan eljuttat mindenhova. Ha termésre alkalmas, jó szántófölddé lettünk, az egyedül az ő csodája és ajándéka. Ha útfélre, kövek vagy tövisek közé esik szívünkben a mag, akkor hozzá könyörögjünk megújulásért és megtérésért.

Minden ember vágyik a sikerre. A siker pedig az, hogy Isten gyermekeivé lehetünk az ő irgalma által. A vetést hamar követi az aratás: adja Isten, hogy az aratásnál legyen mit betakarítania Krisztus Urunknak szívünk szántóföldjéről!

Tubán József


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kivonulással nem ér véget…
Élő víz
Annál inkább
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Találkozzunk Orosházán!
Meghívás egy közös útra
Közösséget építeni
Gályarabok emlékére
Keresztutak
Vesztfáliai látogatók
Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél
Ökumenikus börtönkápolnát avattak
Külföld vendégenktől kérdeztük
Dél-Afrika a mában
EVT-világgyűlés élőben az interneten
Evangélikusok
A „Dél Keresztje” alatt
„Eltűnt Illés tüzes harci szekere…”
Elmenőben
Csillagóráim
e-világ
Pályázati források a virtuális térben
Keresztény szemmel
A választás iskolája
Egy százalék…
A hét témája
Az általános tisztújítás évében
evél&levél
Kampánykór
Nyílt levél Prőhle Gergelynek
Kampánykór-képtelenség
Kultúrkörök
Tíz éve énekelnek
A vasárnap igéje
Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A Bibliánál is hitelesebb sikerkönyv?
Szószóró
Káromkodás a köbön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 08 Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster