EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 08 - Egy százalék…

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Egy százalék…

A személyi jövedelemadóról szóló törvény immár kilencedik éve teszi lehetővé, hogy az állampolgárok a befizetett személyi jövedelemadójuk egy (1998-tól egy-egy) százalékáról jogszabály által meghatározott kedvezményezettek (közöttük egyházak) javára rendelkezhessenek. Évről évre egyre nagyobb számú szervezet – alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet stb. – igazolja sikeresen, hogy rendelkezik mindazokkal a feltételekkel, amelyek alapján részesülhet a magánszemélyek felajánlásaiból.

A társadalmi szervezet, alapítvány, illetve a törvényben megjelölt nemzeti közintézmény javára az utóbbi években két és félszer többen rendelkeztek az egy százalékukról, mint ahányan az egyházak javára felajánlott támogatásról. Az előbbi kedvezményezetti szervezetekre benyújtott nyilatkozatokról az összes magánszemélyként adózó több mint 35%-a rendelkezett, az egyházak javára pedig alig 15%-uk.

2004-ben 127 egyháznak volt technikai száma; ezek 623 ezer érvényes nyilatkozat alapján összesen 3,5 milliárd forint támogatást kaptak azoktól az adófizetőktől, akik javukra döntöttek adójuk egy százalékáról. Mind a rendelkezők száma, mind pedig a támogatási összeg alatta maradt az előző évinek.

Az állam a hatályos törvény alapján kiegészíti ezen összegeket: a mindenkori összes személyi jövedelemadóból befolyt pénz 0,9 százalékát is az egyházaknak juttatja. Mégpedig úgy, hogy az összeget elosztják a felajánlások számával, és az eredményként kapott pénzösszeg jár az egyházaknak minden felajánlás mellé. Tavaly a jövedelemadó-bevétel 0,9 százaléka 8,7 milliárd forint volt, így felajánlásonként még 13844 forintot kaptak az egyházak. Ez a felajánláson felüli összeg a legtöbb esetben jelentősen meghaladja az egyszázalékos felajánlásokból befolyt összegeket. Jellemző, hogy az egyházak esetén az egy főre jutó átlagos felajánlás összege alig több mint 5500 forint. Érdemes megemlíteni, hogy az evangélikus adózók felajánlásainak átlaga (6200 forint) a katolikusokénál 800, a reformátusokénál pedig közel 600 forinttal magasabb, míg a zsidó hitközségeknek felajánlókétól több mint 5300 forinttal elmarad.

Többektől hallottam – felekezethez való tartozástól függetlenül –, hogy „nem ajánlottam fel az egyházamnak az 1%-ot, mert az annyira minimális, hogy nem sokra mennek vele…” Nos, az előzőekben leírtak szerint 2004-ben e személyek döntésének következményeként annyiszor 13 844 forinttal csökkent az egyházuknak juttatott támogatás összege, ahányan így vélekedtek.

Az APEH adatai alapján 2004-ben 16 olyan egyház volt, amelynek ezernél többen juttatták el adójuk egy százalékát. Száznál kevesebb felajánlást több mint ötven egyház kapott. A legtöbb hívővel rendelkező Magyar Katolikus Egyháznak 405 ezer, a Magyarországi Református Egyháznak 120 ezer, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak 36 ezer, a Hit Gyülekezetének 11 ezer adózó tette meg a felajánlását.

A foglalkoztatottak (többségükben adózók) vallási hovatartozására csupán a 2001. évi népszámlálási adatok állnak rendelkezésre. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a katolikus és a református foglalkoztatottaknak a 20, illetve 22, az evangélikus foglalkoztatottaknak pedig a 32 százaléka rendelkezett a támogatás odaítéléséről.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elégedettnek kellene lennünk ezzel az eredménnyel, hiszen 70 ezer olyan evangélikus foglalkoztatott van, aki valamilyen okból nem tartotta fontosnak a rendelkező nyilatkozat kitöltését. Pedig evangélikus egyházunk számára nagyon fontos lenne az ő aktivizálásuk is e téren, hiszen nálunk a legmagasabb az inaktív keresők és az eltartottak aránya. Korábban említettem már, hogy három történelmi egyháznál 2004-ben – kisebb mértékben ugyan, de – csökkent a felajánlók száma. Többen úgy gondolják, hogy a mérséklődésben szerepet játszhatott az, hogy az elektronikus úton beküldött adóbevallásokkal együtt a rendelkező nyilatkozatok – szintén elektronikus – űrlapját esetleg már nem továbbították az adóhatósághoz.

Erre egyre jobban oda kell figyelnünk, hiszen évről évre több bevallást adnak be elektronikus úton. A személyijövedelemadó-bevalláshoz kapott útmutatóban részletesen szerepel a „rendelkezés a személyi jövedelemadó 1-1 százalékáról” című kitétel. Igen fontos, hogy az abban foglaltak szerint járjon el az adózó. Amennyiben a rendelkező nyilatkozatát nem az abban foglaltak alapján készíti el, akkor az érvénytelennek minősül. (Tudomásunk szerint a legkisebb hiba miatt is évenként rengeteg nyilatkozatot érvénytelenít az adóhatóság.)

Közelednek a 2005. évi személyi jövedelemadó bevallásának határidői. Viseltessünk felelőséggel evangélikus egyházunk iránt azáltal is, hogy rendelkezünk az adónk egy százalékáról, és erre figyelmeztetjük barátainkat, ismerőseinket is.

Egyházunk technikai száma: 0035, Magyarországi Evangélikus Egyház. Nagyon fontos, hogy ne felejtsék el február 20-ig átadni a rendelkező nyilatkozatokat a munkáltatójuknak, ha ők készítik el az adóbevallásukat!

Andorka Árpád


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kivonulással nem ér véget…
Élő víz
Annál inkább
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Találkozzunk Orosházán!
Meghívás egy közös útra
Közösséget építeni
Gályarabok emlékére
Keresztutak
Vesztfáliai látogatók
Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél
Ökumenikus börtönkápolnát avattak
Külföld vendégenktől kérdeztük
Dél-Afrika a mában
EVT-világgyűlés élőben az interneten
Evangélikusok
A „Dél Keresztje” alatt
„Eltűnt Illés tüzes harci szekere…”
Elmenőben
Csillagóráim
e-világ
Pályázati források a virtuális térben
Keresztény szemmel
A választás iskolája
Egy százalék…
A hét témája
Az általános tisztújítás évében
evél&levél
Kampánykór
Nyílt levél Prőhle Gergelynek
Kampánykór-képtelenség
Kultúrkörök
Tíz éve énekelnek
A vasárnap igéje
Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A Bibliánál is hitelesebb sikerkönyv?
Szószóró
Káromkodás a köbön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 08 Egy százalék…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster