EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 08 - A kivonulással nem ér véget…

Liturgikus sarok

VEGYÜK KÉZBE A LITURGIKUS KÖNYVET 6.

Hozzászólás a cikkhez

A kivonulással nem ér véget…

Az istentisztelet harangozással kezdődik, és a kivonulással – illetve remélhetőleg személyes búcsúzással – fejeződik be. Így gondolják sokan. Igaz ez ebben a formában? Múlt heti számunkban az került napirendre, hogyan készül(het)nek a szolgálattevők az istentiszteletre. A Liturgikus könyv segítséget, mintákat kínál erre. Az istentisztelet a lelkész, a „közreműködők”, a kántor és az egyházfi számára akkor ér véget, ha vissza tudnak térni a kiinduló csendbe, s imádságos párbeszédben tudják Isten bocsánatát és áldását kérni, hálaadásukat elmondani.

Ahogy az istentisztelet előtti imádságok anyaga csupán felkínált lehetőség, úgy a szolgálatot követő imádságanyag sem kötelező. Aki azonban a szolgálattevők közül ráérzett ennek ízére, annak szívében később már mindig ott lesz a vágy, hogy ilyen módon kerekítse le az Úrtól kapott aktuális penzumot. A Liturgikus könyvben ehhez található jelentős „segédanyag” mindenekelőtt annak jelzése akar lenni, hogy mi minden „kerülhet szóba” a felfelé való beszélgetésben az istentisztelet végén.

Természetesen a legfontosabb a hálaadás, a köszönet szava. „Hálát adunk neked, Urunk, hogy szolgálhattunk neked…” – kezdődik az első ilyen imádság. S a könyörgés kerete nem más, mint a 103. zsoltár első két verse: „Áldjad, én lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét! Áldjad, én lelkem, az Urat, és meg ne feledkezzél semmi jótéteményéről!”

Ebben a részben – az istentisztelet előtti imádságokhoz képest éppen fordítva – rövidebb a közösségi köszönet, és hosszabb, személyes elmélkedésre alkalmat adó, már-már liturgikus formát öltő az a rend, amely arra az esetre ajánlott, ha a lelkész egyedül végzi a szolgálatot. Ez a kis magánáhítat zsoltárral kezdődik, amelynek antifónája melegséggel töltheti el minden szolgáló szívét: „Magasztalunk, Istenünk, magasztalunk téged, mert közel vagy azokhoz, akik hirdetik csodáidat!” (Zsolt 75,2) Ezt Krisztust magasztaló Kyrie követi, majd ismét dicsőítő zsoltár csendül fel.

A köszönet, hálaadás és dicséret szavai mellett természetesen megszólal a bűnbánat hangja, hiszen egy szolgálattevőnek sincs dicsekednivalója. Luther fejezi ki ezt jól érthetően híres sekrestyeimádságában: „Ha nem segítettél volna, már régen elrontottam volna mindent!” Ez az istentiszteletet végzők reménysége. Rászorulunk Isten bocsánatára, de remélhetjük, hogy ő még a gyarló embert is fel tudja használni áldást adó, üdvösséget készítő munkájában.

A bűnbánat és bocsánatkérés hangja szólal meg a következő imádságban is: „Uram, bocsásd meg igehirdetésem hibáit! Add, hogy ne a sikerre vagy sikertelenségre nézzek, hanem bízzam reád az ige magvának sorsát! Használd fel szavaim törékeny eszközét, hogy szereteted, erőd és tanácsod felragyogjon kinek-kinek a lelkében – most vagy később, amikor neked tetszik. Ámen.”

Értik már, kedves olvasóim, miért oly fontos, hogy a lelkész a sekrestye nyugalmában, az imádság csöndjében kezdje és zárja az istentiszteleti szolgálatot? Azért, mert ez a lelkiség, ez a fajta kegyesség, ez az imádságos gondolkodásmód segít helyére tenni a szolgálót, hogy ne érezze magát sem többnek, sem pedig kevesebbnek, mint aki: Isten szolgájának. Akinek egyedül nem megy, de akinek – ha komolyan veszi mandátumát, és nem szakad el küldőjétől – a munkássága nyomán áldás fakad.

„Hálát adok, hogy most, munkám végeztével is a te kegyelmedbe tehetem le szolgálatom hiányait, gyengéit és botlásait. Kérlek, ne engedd, hogy visszaéljek kegyelmeddel. Tégy alázatossá, hogy tanuljak hibáimból. Adj erőt, hogy pótoljam hiányosságaimat! Indíts szeretetre, hogy meg ne vessem a gyülekezet bírálatát, és jobban megértsem a reám bízottak lelki igényét. Engedd, hogy újra szolgáljak…”

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kivonulással nem ér véget…
Élő víz
Annál inkább
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Találkozzunk Orosházán!
Meghívás egy közös útra
Közösséget építeni
Gályarabok emlékére
Keresztutak
Vesztfáliai látogatók
Egyházi vezetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél
Ökumenikus börtönkápolnát avattak
Külföld vendégenktől kérdeztük
Dél-Afrika a mában
EVT-világgyűlés élőben az interneten
Evangélikusok
A „Dél Keresztje” alatt
„Eltűnt Illés tüzes harci szekere…”
Elmenőben
Csillagóráim
e-világ
Pályázati források a virtuális térben
Keresztény szemmel
A választás iskolája
Egy százalék…
A hét témája
Az általános tisztújítás évében
evél&levél
Kampánykór
Nyílt levél Prőhle Gergelynek
Kampánykór-képtelenség
Kultúrkörök
Tíz éve énekelnek
A vasárnap igéje
Tervszerűtlen vetés, pocsék föld, bőséges aratás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A Bibliánál is hitelesebb sikerkönyv?
Szószóró
Káromkodás a köbön
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 08 A kivonulással nem ér véget…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster