EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 09 - Döntés fontos személyi kérdésekben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Döntés fontos személyi kérdésekben

Ülésezett az országos közgyűlés

Több „izgalmas” napirendi pont is szerepelt az országos közgyűlés (OK) legutóbbi, február 17-i ülésének tárgysorozatában. A hagyományos helyszínen, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának a fővárosi székházában megrendezett tanácskozáson többek között az elnök-püspöki tisztséggel kapcsolatos szavazás, valamint az országos felügyelőjelöltek listájának véglegesítése került terítékre. A megbeszélésnek nemcsak a színhelye volt a régi, de a menete is a „megszokott rendben” zajlott. Először Isten igéjére figyeltek a testület szavazati, illetve tanácskozási joggal rendelkező tagjai.

Az Útmutató aznapi újszövetségi igeversének felolvasásával kezdte rövid áhítatát Hafenscher Károly lelkész, az országos iroda igazgatója. János evangéliuma (13,8) alapján tartott igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt, hogy az Ószövetség korának embere arra kérte Istent: tisztítsa meg őt. Mi hisszük és valljuk, hogy Jézus az, aki meg tud tisztítani mindannyiunkat minden bűntől és gonosztól. A közgyűlés akkor tud egyházhoz méltó módon dönteni és keresztény emberhez illően szavazni – hangsúlyozta az igehirdető –, ha nem feledkezik el Krisztus megtisztító közelségéről.

Egyházunk legszélesebb körű döntéshozó, legfőbb önkormányzati képviseleti testületének legutóbbi ülése a tervezett napirend szerint folyt tovább, azzal a kiegészítéssel, hogy az egyéb ügyek között dr. Hidas János felvetését is tárgyalják majd. Az országos ügyész azzal a kéréssel fordult a grémiumhoz, hogy foglaljon állást a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumot érintő anyagi problémákkal kapcsolatban. Ebben a kérdésben azonban végül nem született egyértelmű döntés.

Elnök-püspöki jelentés

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan elsőként D. Szebik Imre olvasta fel elnök-püspöki jelentését, melyben tizenhat esztendős szolgálatára tekintett viszsza. Egyházunk erős és gyenge láncszemei címet viselő beszámolójában hét-hét pozitívumot, illetve negatívumot emelt ki.

A jelentés egyhangú elfogadása után a levezető elnök, Ittzés János püspök megköszönte a március 1-jével nyugalomba vonuló D. Szebik Imre szolgálatát, Isten áldását kérve családjára és életére.

Az elnök-püspöki, valamint az országos felügyelői tiszt betöltésének kérdése

Mivel dr. Frenkl Róbert országos felügyelő a közgyűlés tagjainak előzetesen írásban elküldte tájékoztató jelentését, annak felolvasására nem került sor, hanem azonnal a következő napirendi pontot, a megüresedő elnök-püspöki tiszt ügyét tárgyalták.

Amint arról lapunk hasábjain is hírt adtunk, az országos presbitérium múlt év november 18-i ülésén Ittzés János püspök elmondotta, hogy D. Szebik Imre nyugalomba vonulása után, a választási ciklusból hátralévő átmeneti időszakban – azaz 2006 márciusa és decembere között – kész arra, hogy a megüresedő elnök-püspöki tisztet betöltse. A tavaly ősszel tartott ülésen a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője munkájának hatékonyabb végzése érdekében azt kérte, hogy az országos közgyűlés ez év tavaszán tartson személyét érintő megerősítő voksolást. A titkos szavazás előtt Ittzés püspök hangsúlyozta, hogy az eredményt önmaga számára fontos üzenetként fogja értelmezni. Szolgálata végzésére ez a döntés érdemi hatást nem gyakorol majd – húzta alá –, de szubjektív gondolatait bizonyára befolyásolni fogja. A szavazócédulákon tizenhét esetben az „igen”, kétszer a „nem” volt olvasható. Hatan tartózkodtak, két voks érvénytelen volt.

A továbbiakban az országos jelölőbizottság elnöke, dr. Smidéliusz László arról szólt, hogy ez évben, amely az általános tisztújítás éve, választják meg egyházunkban az új országos felügyelőt is. Az egyházmegyék presbitériumainak érvényes ajánlásait figyelembe véve Prőhle Gergely és dr. Sólyom Jenő nyolc-nyolc, dr. Cserháti Péter négy, Benczúr László és dr. Ódor László egy-egy szavazatot kapott. Az országos elnökség ugyancsak azt a három személyt javasolta, aki a legtöbb támogatást kapta.

Törvényeink egyéni ajánlások megtételére is lehetőséget nyújtanak. Megtudhattuk, hogy két egyéni ajánlás is érkezett: Fasang Árpád, illetve Ittzés Mihály személyére. A jelölőbizottság a fent nevezetteket telefonon kereste meg, és írásbeli nyilatkozatot kért tőlük, hogy elfogadják-e a jelölést, vagy sem.

A jelölést Prőhle Gergely és dr. Sólyom Jenő fogadta el; a közgyűlés a jelöltlistát – e két névvel – egyhangúlag jóváhagyta.

Az országosan kötelező offertóriumok és a Protestáns Felsőoktatási Kollégium ügye

Az országos közgyűlés Hafenscher Károly előterjesztésére felülvizsgálta az országosan kötelező offertóriumokat és azok célját, valamint a Protestáns Felsőoktatási Kollégium alapítására vonatkozó kérdéseket is.

A gyülekezeti adakozással kapcsolatban a következő döntések születtek: megszűnik a gyógykezeltetést és a kedvezményes üdültetést szolgáló offertórium, helyére 2006 virágvasárnapján (április 9-én) a szórványgyülekezeteket segítő gyűjtés kerül. Újdonság, hogy a szeptember első vasárnapján – amely az előbbi döntés alapján „felszabadul” – befolyó összeget az evangélikus közoktatási intézmények támogatására lehet felajánlani. A Gustav Adolf Segélyszolgálatnak szánt perselypénzt ez év június 30-ig kell összegyűjteni; az időpontról az egyes gyülekezetek határozhatnak.

Következő napirendi pontként az országos közgyűlés társalapítóként csatlakozott a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítványhoz és a Magyarországi Református Egyházhoz, és velük együtt megalapította a Protestáns Felsőoktatási Kollégiumot.

– gazdag –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mint a kelő nap…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Döntés fontos személyi kérdésekben
Egyházunk erős és gyenge láncszemei
Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján
„Ha pedig versenyez is valaki, nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez”
Emléktáblaavatás Budahegyvidéken
Keresztutak
Tanácskozás a nyugat-európai protestáns gyülekezetek képviselőivel
Szakemberhiány és közömbösség
Új missziói munkások
„A festa da vida” – az élet ünnepe
Az egyházak Dél-Afrikában
Evangélikusok
Nyugaton a helyzet nem változatlan
Énekszóval kifejezett közös imádság
Akadémiai pályadíj a bonyhádi tanárnak
Keresztény nevelőszülők kerestetnek
C. S. Lewis – a legvonakodóbb megtérő bűnös
e-világ
Nektek adom a Földet
A hét témája
Követés
Száz éve született Dietrich Bonhoeffer
evél&levél
Mi mit teszünk egyházunkért?
A közelmúlt krónikája
Srí Lankától Afganisztánon át a Székelyföldig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiállítás ajándékba
Emlékidézés Csömörön
Kersztények az erőszakról
Egy európai német
A „Petőfi híd” – iskola és gyülekezet között
Hazatérő kincsek
Könyvmisszió
Forralt boros háromszög
A vasárnap igéje
Felfoghatatlan?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 09 Döntés fontos személyi kérdésekben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster