EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 09 - Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján

Mindig öröm számomra, amikor a Magyar Rádióban vagy a Magyar Televízióban evangélikus istentiszteletet közvetítenek. Rögtön otthon érzi magát a lutheránus ember, ugyanakkor tapasztalhatja, átélheti, hogy kincseit megoszthatja másokkal is. Hangzik az evangéliumhirdetés, s kérhetjük a Szentlélek Úristent, hogy szökkenjen szárba a magvetés, és legyen áldás a szolgálaton.

Az elmúlt vasárnap délelőtt a Duna Televízió azt a Tamás-misét sugározta, amelyet a kelenföldi templomban egy héttel korábban tartottak. Még be sem fejeződött az adás, és az mtv-n római katolikus szentmisét közvetítettek. Ezekkel szinte egy időben kezdődött az ATV-n a Vidám vasárnap (a Hit Gyülekezetének istentisztelete).

E sorok írója – mivel nem tud leszokni a kapcsolgatás rossz szokásáról – érdekes összehasonlító tanulmányt végezhetett. Nem tisztem, nem is feladatom, hogy minősítsem egyik vagy másik alkalmat. Legyen elég annyi: mint máskor, most is büszke voltam evangélikus voltomra… (Azt bizonyítandó, hogy ezt nem csupán az elfogultság mondatja velem, pontról pontra fel tudnám sorolni, hogy teológiailag, liturgikus szempontok szerint mitől volt egyházunkhoz és az evangéliumhoz méltó a közvetítésben látott evangélikus istentisztelet.)

Mégis látszólag kritikai hangot szólaltatok meg, amely természetesen a Tamás-mise jövője szempontjából lehet építő, másrészt általános vonatkozásban érinthet minden, hazánkban és egyházunkban zajló istentiszteleti gyakorlatot.

Tamás-mise, a keresők istentisztelete – hangzott a hirdetés plakátokon, a tévében, újságunkban egyaránt. A televízió képernyőjén azonban csupa ismerős arccal találkoztam. Tudom, ha valaki – netán sok évtizede – aktív egyháztag vagy egy lelkészcsalád tagja, az is lehet kereső. Mégis úgy éreztem magam, mint sokszor az olyan országos rendezvényeken, ahol „külsősöket” szeretnénk misszionálni, evangélizálni, de valójában a mag, az egyház legbelsőbb köre van jelen. Nagy titok, izgalmas feladat megérteni és elfogadni, hogy mennyiben van az istentiszteletnek mint műfajnak missziói karaktere.

Olyan füllel hallgattam a szót, az éneket, a zenét, mint aki maga is benne volt az első gitáros csoportok egyikében a ’60-as évek tájékán. Jó volt a lendületes bevonulási zene, a lelkes muzsikusok színvonalasan szólaltatták meg hangszerüket. A legszentebb értelemben örömzenét játszottak. Bár ma már más zenei táplálékon élek, jó volt hallgatni a friss, fiatalos muzsikát (akkor is, ha egyik-másik „új ének” a 19. század végéről való volt). De kérdésként vetődött fel bennem, hogy mennyiben adaptálható a gitár-dob-szintetizátor felállású együttesre a 11-es úrvacsorai liturgia három éneke. (Ha ilyen merész zenei vállalkozásba kezdünk, akkor érdemes végiggondolni.)

A szólisták hangja mellett alig volt hallható a gyülekezeté. Talán a televíziós hangmérnökök nem mikrofonozták be eléggé a gyülekezetet? – gondoltam. Amikor a kamerák a résztvevőket mutatták, akkor azonban már láttam, hogy a lendületes közös éneklést még tanulni kell. (Ismét az évszázados nagy kérdés vetődik fel: vezetjük vagy kísérjük a gyülekezet énekét? A kettő arányát megtalálni az igazi művészet.)

Örültem a sokféle hangnak. A liturgiában és a lektori szolgálatban egyaránt sokan közreműködtek. (Bár a hangtechnikusok nem mindig találták el, hogy éppen melyik mikrofonnak kell üzemelnie, így le-lemaradt egy-egy mondatkezdet.)

Amennyire idegen az istentisztelet műfajától a konferálás (most ez és ez következik), a családias istentiszteleti közegben természetes volt, hogy a „házigazda” újra meg újra kiállt, és elmondta, mi következik, mit tehet a gyülekezet a továbbiakban. Tanulhattunk a „konferansz” személyes jellegéből, közvetlen hangvételéből. Jó, ha minden istentiszteleten megérezzük az ott lévő és a mennyei házigazda jelenlétét.

A Tamás-mise igazi sajátossága képernyőn is sokatmondó volt: a résztvevők sorban álltak a személyes áldásért. Minden korban megvan az, ami különösen is hangsúlyos. Úgy hiszem, napjainkban az áldás a leghangsúlyosabb (a maga tág értelmében).

Végezetül egy kérdés még, amely e közvetítés kapcsán is újrafogalmazódott bennem: tudunk-e örömmel részt venni az istentiszteleten? Tekintetünk, testtartásunk, mozdulataink sugározzák-e, hogy az örömhír hallgatói és befogadói vagyunk? Kívánom, hogy a magával sodró evangélium lelkesítsen minket nézőközönségből gyülekezetté!

A Tamás-mise titkának nyitja, hogy nem történik semmi olyan, ami a megszokott istentisztelettől döntő mértékben eltér, de a háttérben ott munkálkodik, szorgoskodik, imádkozik és szolgál egy elkötelezett önkéntes csapat. Amelynek tagjai számára fontos, hogy az istentiszteletet ne csak megtartsuk, hanem át is éljük.

Köszönjük a közreműködők lelkes szolgálatát, és várjuk a zuglói templomban április 2-án tartandó következő alkalmat.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mint a kelő nap…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Döntés fontos személyi kérdésekben
Egyházunk erős és gyenge láncszemei
Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján
„Ha pedig versenyez is valaki, nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez”
Emléktáblaavatás Budahegyvidéken
Keresztutak
Tanácskozás a nyugat-európai protestáns gyülekezetek képviselőivel
Szakemberhiány és közömbösség
Új missziói munkások
„A festa da vida” – az élet ünnepe
Az egyházak Dél-Afrikában
Evangélikusok
Nyugaton a helyzet nem változatlan
Énekszóval kifejezett közös imádság
Akadémiai pályadíj a bonyhádi tanárnak
Keresztény nevelőszülők kerestetnek
C. S. Lewis – a legvonakodóbb megtérő bűnös
e-világ
Nektek adom a Földet
A hét témája
Követés
Száz éve született Dietrich Bonhoeffer
evél&levél
Mi mit teszünk egyházunkért?
A közelmúlt krónikája
Srí Lankától Afganisztánon át a Székelyföldig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiállítás ajándékba
Emlékidézés Csömörön
Kersztények az erőszakról
Egy európai német
A „Petőfi híd” – iskola és gyülekezet között
Hazatérő kincsek
Könyvmisszió
Forralt boros háromszög
A vasárnap igéje
Felfoghatatlan?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 09 Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster