EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 09 - „A festa da vida” – az élet ünnepe

Keresztutak

Tudósítónk jelenti Porto Alegréből

Hozzászólás a cikkhez

„A festa da vida” – az élet ünnepe

A fenti dallamos portugál mondatban summázta az Egyházak Világtanácsa (EVT) 9. nagygyűlésének lényegét főtitkári jelentésében Samuel Kobia kenyai metodista lelkész. Az EVT Központi Bizottságának moderátora, az örmény származású ortodox egyházi vezető, Aram ünnepélyes megnyitójában spirituális eseményként definiálta a közel négyezer résztvevőt vonzó ökumenikus világtalálkozót. Mit jelentenek valójában ezek a sokat ígérő mondatok? Erre próbál választ adni a helyszíni tudósító, a nagygyűlésen leggyakrabban hallható három kifejezés köré gyűjtve személyes élményeit.

Spiritualitás. A talán már túl sokat idézett és így kissé megkopott, megüresedett divatszó friss tartalommal telítődik a brazil város katolikus egyetemén rendezett találkozón, melynek már a mottója is egy tömör imádság: „Isten, kegyelmed szerint formáld át a világot!” Mindezt sokatmondóan szemlélteti a nagygyűlés logója, amelynek igen gazdag, szimbolikus üzenete színesben érvényesül igazán. Aki teheti, nézze meg az interneten, az EVT honlapján: www.wcc-assembly.info.

A színek különben is elementáris élményt jelentenek a fekete-fehér-szürke európai télből átrepülve a varázslatos színorgiában pompázó brazil nyárba. De még az egyetemi campus édenkertet idéző parkjánál is gazdagabb a résztvevők bőrének és ruházatának színskálája. Itt bizony naponként megtapasztalhatjuk, hogy a kereszténység mennyire sokszínű, globális valóság a szó konkrét és átvitt, fizikai és spirituális értelmében. Ez tükröződik a reggeli és esti áhítatok, közös imádságok minden képzeletet felülmúló kreativitásában, formai és tartalmi, liturgikus és teológiai fantáziagazdagságában.

Valóban naponkénti spirituális esemény részesei lehetnek a jelenlévők, akiket Wolfgang Huber berlini evangélikus püspök szellemes angol szójátékkal így jellemzett: nem „global players”, azaz globális játékosok, hanem „global prayers”, azaz globális imádkozók közössége.

Konszenzus. Amint ezt lapunk előző számában jeleztem, reálisnak tűnt a félelem, hogy a Dél Keresztje alatt tartandó nagygyűlést beárnyékolja majd az északi és a déli félteke ellentéte. Az is nyílt titok, hogy az előző években komoly teológiai feszültségek terhelték meg az EVT tagegyházainak együttműködését. Különösen is az ortodox–protestáns viszony éleződött ki, még a közös istentisztelet lehetősége is megkérdőjeleződött…

Így nem csoda, hogy az úgynevezett „konszenzusmodell” lett a Porto Alegre-i nagygyűlés egyik kulcsszava, szinte varázsigéje. Szemben a parlamenti demokráciával, ahol a szavazások végén győztesek és vesztesek maradnak a küzdőtéren, ebben az új tanácskozási és döntés-előkészítő rendben narancs-, illetve kék színű szavazócédulák felmutatásával lehet jelezni a konszenzus mértékét. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a vitás kérdésekben kisebbségbe kerülők is kifejthessék érveiket, és egymásra figyelve minél teljesebb konszenzus alakulhasson ki. Még a jövő titka, hogy ez az időigényes kísérlet mennyire válik be. De máris érezhetően oldódni látszanak a korábbi feszültségek. Ennek jeleként a nyitó istentiszteleten Anasztasziosz ortodox érsek prédikált, aki Tiranából, az egykor ateistának kikiáltott Albánia fővárosából érkezett.

Az ortodox egyházzal kapcsolatban személyes élményem is akadt: több mint harmincöt (!) év után újra találkozhattam finn barátommal, aki annak idején ösztöndíjasként tanult Evangélikus Teológiai Akadémiánkon. Azóta sok minden megváltozott: Risto, az akkor elsőéves nyíregyházi teológushallgató ma Ambrosius néven Helsinki ortodox metropolitája. Hamar megtaláltuk a konszenzust, hiszen Risto ma is remekül beszél magyarul, sőt mi több, rendszeres olvasója az Evangélikus Életnek…

Transzformáció. Bár időnként szinte hamisítatlan brazil karneváli hangulat jellemzi az „élet ünnepét” Porto Alegrében, a nagygyűlés résztvevői komoly előadásokon, bibliakörökön, tematikus megbeszéléseken szembesülnek életünk mindennapos nyomorúságaival: erőszak, gazdasági igazságtalanság, ökológiai krízis, vallási fanatizmus… Közös a felismerés: a legtöbb válság gyökere döntően spirituális jellegű torzulás, hiánybetegség.

Amint a mottó is figyelmeztet: számtalan sebből vérző, beteg világunknak igazi transzformációra, átformálódásra, átalakulásra van szüksége, melyben Isten gyógyító kegyelmének eszközei lehetnek az ugyancsak kegyelemből élő, egymással megbékélt keresztény egyházak. De ehhez szükséges az egész ökumenikus mozgalom átformálódása, ahogy a szakemberek komputernyelven megfogalmazzák: „rekonfigurációja”.

Mindez pedig feltételezi az egyes tagegyházaknak és a bennük élőknek a megújulásra – bibliai kifejezéssel: a megtérésre – való készségét. A már idézett EVT-moderátor szavaival élve: „Nem formálhatjuk át addig a világot, amíg mi magunk nem formálódunk át!”

Gáncs Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mint a kelő nap…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Döntés fontos személyi kérdésekben
Egyházunk erős és gyenge láncszemei
Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján
„Ha pedig versenyez is valaki, nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez”
Emléktáblaavatás Budahegyvidéken
Keresztutak
Tanácskozás a nyugat-európai protestáns gyülekezetek képviselőivel
Szakemberhiány és közömbösség
Új missziói munkások
„A festa da vida” – az élet ünnepe
Az egyházak Dél-Afrikában
Evangélikusok
Nyugaton a helyzet nem változatlan
Énekszóval kifejezett közös imádság
Akadémiai pályadíj a bonyhádi tanárnak
Keresztény nevelőszülők kerestetnek
C. S. Lewis – a legvonakodóbb megtérő bűnös
e-világ
Nektek adom a Földet
A hét témája
Követés
Száz éve született Dietrich Bonhoeffer
evél&levél
Mi mit teszünk egyházunkért?
A közelmúlt krónikája
Srí Lankától Afganisztánon át a Székelyföldig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiállítás ajándékba
Emlékidézés Csömörön
Kersztények az erőszakról
Egy európai német
A „Petőfi híd” – iskola és gyülekezet között
Hazatérő kincsek
Könyvmisszió
Forralt boros háromszög
A vasárnap igéje
Felfoghatatlan?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 09 „A festa da vida” – az élet ünnepe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster