EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 09 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Tekints le az égből, nézz le szent és dicső hajlékodból: Hol van féltő szereteted és hatalmad? Ézs 63,15a (Jn 9,2–3; Mk 8,31–38; 1Kor 13,1–13; Zsolt 76) Isten a mi Atyánk! – Ezzel a közeli kapcsolattal, erre a kapcsolatra számítva érdemes napunkat kezdeni és befejezni. Hiszen az Atya féltőn szereti gyermekét, nem engedi pusztulásba vinni, irgalomból és szeretetből százszor és százszor megbocsát neki. Csak vegyük észre áldását mindennap a körülöttünk lévők szeretetéből, türelméből, alázatából, és megtaláljuk az Atya féltő szeretetét.

Hétfő

Az igaz olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Zsolt 1,3 (Jn 15,8; Lk 13,31–35; Bír 16,4–22) A kép teljes megértéséhez szükséges ismernünk Palesztina éghajlati viszonyait. A nyár, az égető napsütés beköszöntével csak a mélyen meggyökerezett és folyamatosan táplált fának van esélye arra, hogy gyümölcsöt teremjen. Az igaz olyan lesz! Vajon a mi életünk is mélyen Isten igéjében gyökerező, erejét onnan merítő, ezekre a gyökerekre támaszkodó, naponta az igéből, az élet vizéből táplálkozó, gyümölcstermő élet? Csak az Atya napi áldásával lesz termékeny, „ehető gyümölcsöt” termő az életünk.

Kedd

Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik! Zsolt 84,13 (Jn 4,49–51; Lk 5,33–39; Bír 16,23–31) A zsoltáros Isten templomának közelségét áhítja. Hitvallást tesz arról, hogy egyetlen nap is boldogabb e falak közt, mint nélküle bármennyi. Számunkra ez a templom az Úr Jézussal való közösséget jelenti. Krisztus közössége a templom, illetve az egyház közössége. Boldog ember az, aki ebben a közösségben járva, az ott hangzó élő ige által bízik Istenben, az Atyában!

Szerda

Ezt mondta Jákób a háza népének: Távolítsátok el az idegen isteneket, amelyek nálatok vannak! 1Móz 35,2 (Jn 11,55; Mt 6,16–21; Jn 11,1–10) Felhívás a bűnbánatra! Jákób bételi útja szimbolizálja a bűnbánatra igyekvő embernek az igaz istentiszteletre való készülését. Mindent, ami a régi életével köti össze, le kell vetnie. Mindent, amit bűnben szerzett, ami nem engedi odafigyelni Istenre. Amuletteket, bűvös erővel bíró tárgyakat… Az igaz istentiszteletre való készülés teljes bűnbánatra hív minket is. Távolítsunk el Isten segítségével mindent, ami nem enged közel bennünket az Atyához.

Csütörtök

Aki féli az Urat, gyűlöli a rosszat. Péld 8,13a (1Thessz 5,15; Zak 7,2–13; Jn 11,11–19) A bölcsesség mindennél nagyobb kincs. „A bölcsesség kezdete az Úr félelme”, az Úr félelme az Isten szeretete. (Zsolt 111,10a) Mert az Istentől kapott bölcsesség jó tanácsadó, segítséget nyújt a bajban, azonos azzal, ami az Úr akarata, erőt ad a küzdelemben és a hatalomgyakorlásban, mértéket az ítélkezésben. Az Atya bölcsessége tiszta látást ad hétköznapi döntéseinkhez, viselkedésünkhöz, jó keresztény életvitelünkhöz.

Péntek

Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Zsolt 139,1–2 (Mt 6,6; Jn 8,21–30; Jn 11,20–27) Isten mindenütt jelen van. Ismeri minden rezdülésünket. Nemcsak mint Teremtőnk, hanem mint Urunk és mint Atyánk is. Látja bennünk azt az érdeklődést is, amelyet csak nagyon sok gátlás levetkőzése nyomán tudunk megfogalmazni. Ő is azt szeretné nekünk adni, amit mi kívánunk magunknak: boldog, kiegyensúlyozott, értéktermő életet. Merjünk odafordulni hozzá, merjük őt imádságban segítségül hívni! Ám ne csak akkor, ha bajban vagyunk, hanem akkor is, amikor úgy érezzük: minden rendben. „Uram, vizsgálj meg, hiszen ismersz engem!”

Szombat

Távol legyen tőlünk, hogy fellázadjunk az Úr ellen, és elforduljunk ma az Úrtól. Józs 22,29 (Jn 15,5; Dán 5,1–7.17–30; Jn 11,28–44) Tartsuk tiszteletben atyáink hitét, alapos hitvallásos egyházi szokásait, tiszta, megtartó személyes kapcsolatait. Tisztítsuk meg mindennapjainkat a rárakódó szennytől, az új, romboló gondolatoktól, melyek lényegtelen dolgokat emelnek fontossá, melyek istentelen életet akarnak istenessé tenni. Forduljunk az Úr, az Atya felé személyesen, családunkkal, gyülekezeti közösségeinkkel, egyházunkkal együtt.

Szpisák Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mint a kelő nap…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Döntés fontos személyi kérdésekben
Egyházunk erős és gyenge láncszemei
Gondolatok egy istentisztelet-közvetítés apropóján
„Ha pedig versenyez is valaki, nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez”
Emléktáblaavatás Budahegyvidéken
Keresztutak
Tanácskozás a nyugat-európai protestáns gyülekezetek képviselőivel
Szakemberhiány és közömbösség
Új missziói munkások
„A festa da vida” – az élet ünnepe
Az egyházak Dél-Afrikában
Evangélikusok
Nyugaton a helyzet nem változatlan
Énekszóval kifejezett közös imádság
Akadémiai pályadíj a bonyhádi tanárnak
Keresztény nevelőszülők kerestetnek
C. S. Lewis – a legvonakodóbb megtérő bűnös
e-világ
Nektek adom a Földet
A hét témája
Követés
Száz éve született Dietrich Bonhoeffer
evél&levél
Mi mit teszünk egyházunkért?
A közelmúlt krónikája
Srí Lankától Afganisztánon át a Székelyföldig
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiállítás ajándékba
Emlékidézés Csömörön
Kersztények az erőszakról
Egy európai német
A „Petőfi híd” – iskola és gyülekezet között
Hazatérő kincsek
Könyvmisszió
Forralt boros háromszög
A vasárnap igéje
Felfoghatatlan?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 09 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster