EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 10 - Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton

Egyházunk egy-két hete

nyugati egyházkerületi nap

Hozzászólás a cikkhez

Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton

Egyháztörténelmi jelentőségű döntést hozott evangélikus egyházunk zsinata 1997. február 22-én, amikor úgy határozott, hogy életre hívja a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületet. E döntésnek köszönhetően elkezdődhetett egyházunk harmadik kerületének újjászervezése. Erre a zsinati döntésre kívánt emlékezni és emlékeztetni az egyházkerület vezetése, amikor annak idején úgy határozott, hogy a február 22-ét követő szombat minden évben a kerület megalakulásának emlékünnepe legyen. E döntés értelmében az elnökség az elmúlt szombatra hívta össze a gyülekezet tagjait az immár hagyományossá vált egyházkerületi napra a győri Evangélikus Szeretetház nagytermébe.

A nyitóáhítaton Verasztó János egyházkerületi missziói lelkész Zsid 3,15 alapján prédikált. „Ma, ha az ő hangját halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket…” Igehirdetésében arról szólt, hogy egyetlen olyan szívgyógyszer van, amely feloldja a szív keménységét, ez pedig a kegyelem, amelyet ráadásul ingyen kaphat meg minden ember.

Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke köszöntőjében megemlékezett egyházkerületünk megszületéséről; szólt arról, hogy ebben az évben egyházunk és nemzetünk életét, jövőjét is meghatározó választások sorjáznak előttünk, és felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatos felelős hozzáállás szükségességére. Megemlékezett továbbá egy éppen ötven évvel ezelőtt történt eseményről. Hruscsov 1956. február 25-én a Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusán mítoszromboló beszédet tartott, amelyben bírálta Joszif Visszarionovics Sztálin személyi kultuszát, és megvonta a sztálini tisztogatások kíméletlen mérlegét. A püspök végül felkérte a kerületi napra érkező népes gyülekezetet, hogy egyperces felállással emlékezzenek meg a kommunizmus többmilliónyi áldozatáról.

Az egyházkerület püspökének szavai után Weltler Rezső, a győri Evangélikus Szeretetház igazgató lelkésze mutatta be a résztvevőknek a diakóniai intézmény múltját és jelenét. Ezt követően az egyházkerületi teológiai pályázat eredményhirdetésére került sor.

A pályázatot Az úrvacsora mint a Krisztusban való egység szentsége – Miért választ el az, aminek össze kellene kötnie? címmel hirdették meg. Négy jeligés pályamű érkezett a felhívásra. A négy tagból álló bírálóbizottság úgy döntött, hogy az első díjat kiérdemlő teológiai dolgozat mellett a többiek megosztott díjat kapnak. Ezt a következő pályázók vehették át: Csonkáné Szabó Magda szák–szendi helyettes lelkész; Szabó Barbara Budapestről, aki római katolikusként írta meg munkáját, illetve Nagy Zoltán nagyalásonyi lelkész. Az első díjat Tubán József csornai lelkész érdemelte ki, aki „Az igazság odaát van” jeligével nyújtotta be dolgozatát.

Az ünnepélyes pillanatok után Tubán József ismertette röviden dolgozatát, amelyben összehasonlította Luther Márton, Zwingli Ulrich, Kálvin János és a római katolikus egyház úrvacsoratanát. A teológiai munka a közeljövőben nyomtatásban is megjelenik az egyházkerületi füzetek sorozatában. Ezután – az előadáshoz kapcsolódóan – fórumbeszélgetés következett, amelyen a résztvevők őszintén szólhattak ökumenikus tapasztalataikról, valamint reménységeikről.

Az ebédszünet után, az egyházkerületi nap második részében lehetőség nyílt az országos felügyelőjelöltekkel való találkozásra és beszélgetésre, akik egyenesen a kerületi felügyelők és tisztségviselők aszódi csendesnapjáról érkeztek Győrbe. Az eseményt úrvacsorai istentisztelet zárta, amelyen Ittzés János püspök szolgált.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Sekrestyeimádság
Élő víz
Méregtelenítés
Két idegen
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton
Mindenki énekelt…
Emléktábla Csaba Gyula mártír lelkésznek
Egy házból az egyházba
Keresztutak
Véget ért az EVT 9. nagygyűlése
Magyarul is olvasható a pápa első enciklikája
Ametiszt és bádogbögre
Az Egyházak Világtanácsa elítélte a Mohamed-karikatúrákat
Evangélikusok
Búcsúzik a püspök
„Először láttam a Kalevalát”
Politikusként is Krisztust követve
Erődépítészet és fogyatkozás
e-világ
Számítógépes grafika – a GIMP
Keresztény szemmel
Áldozatok és megnyomorítottak
Mivel űzhetnénk ki?
A hét témája
Bemutatkoznak az országos felügyelőjelöltek
Prőhle Gergely
Sólyom Jenő
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
Egyházmegyei elnökségi jelöltlisták
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sibelius és a magyarok
Finnbarátok köre Budapesten
Egyház és állam
Adottságainkkal becsülettel élni
Finn vendégváró
A vasárnap igéje
Hiába vett kegyelem?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Démonveszély!?
Szószóró
Szélrózsáról Szélrózsára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 10 Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster