EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 10 - Méregtelenítés

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Méregtelenítés

„Lelkemet felüdíti…” (Zsolt 23,3)

Kint ugyan még havazik, tombol a tél, de hála a csomagküldő szolgálatok szép, színes, vaskos tavaszi–nyári katalógusainak, melyek csaknem kicsordulnak a postaládámból, kézzelfogható közelségbe került a tavasz. Már a gondolattal is jó eljátszani, hogy nemsokára könnyedebb öltözékben lehet kimenni az utcára; a napfényes fotókon látható tavaszi ruhakavalkád jókedvre deríti az embert. Csak egy aprócska felhő árnyékolja be az örömet: szó sem lehet addig új ruhá(k)ról, amíg formába nem hozzuk magunkat a kimerítő tél után. Nők százezrei kezdenek el ilyenkor vadul diétázni, fogyó-, tisztító és egyéb kúrák segítségével megújulni az évszakváltás „tiszteletére”. Megakad a szemem az internet diétadzsungelében keresgélve ezen a szón: méregtelenítés.

Hoppá, nézzük csak! Ez tetszik. Azt hiszem, éppen erre van szükségem! Ez a kúra ugyanis imponálóan sokat ígér, idézem: „A méregtelenítés az a folyamat, amely által kitisztítjuk, semlegesítjük vagy átformáljuk a szervezetünkben található mérgeket. A kúra felöleli az étrend és az életmód megváltoztatását, minek következtében egyrészt csökken a méregbevitel mértéke, másrészt a szervezet könnyebben semlegesíti a bekerült, ártalmas anyagokat. Lényege az, hogy megszabadítsuk a szervezetet a benne hosszú idő alatt felgyülemlett mérgektől.”

Ha testünk tisztulásáért hajlandóak vagyunk időt, pénzt, fáradságot áldozni, akkor lelki, érzelmi, spirituális téren vajon miért vagyunk kevésbé igényesek? Nincs-e tele ártó, haragos, pusztító mérgekkel a testünk és a lelkünk egyaránt?

A zsoltárok könyve, a Szentírás csodálatos imádsággyűjteménye – melyet Jézus is jól ismert, és idézett is belőle számos alkalommal – segítségünkre lehet, ha lelki méregtelenítésbe szeretnénk fogni. Hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy meg tudjunk szólalni, hogy kérni tudjuk Istennek a teljes emberi valónkat átfogó, szeretettel és irgalommal elkészített „tisztítókúráját” – hiszen a „lerakódott” ártalmas gondolatok és szándékok önmagu(n)któl nem távoznak el.

„Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem, töröld el hűtlenségemet nagy irgalmaddal! Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem!” (Zsolt 51,3–4)

Hogyan működik Isten „méregtelenítő kúrája”? Krisztus nem ki-, hanem megtisztít a bűntől. Emberré lett azért, hogy mindenben hasonlóvá legyen hozzám – kivéve a bűnt –, s hogy elvegye a büntetést a Golgota keresztjén. Eltöröltetett lázadásom, hűtlenségem, gonoszságom az ő vére által. Azáltal, hogy meghalt értem, új életre nyílt utam: nemcsak tisztít, de Szentlelke által át is formál. Megszabadít a bennem munkálkodó mérgektől, s betölti azt az űrt, amely Isten nélküli életünket jellemezte. „…többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem…” (Gal 2,20)

Ez a folyamat egy életen át tart. Nap mint nap rá, az Úrra van szükségem. Másként kell „táplálkoznom”, mint eddig, a méregtelenítés előtt: igéjéből, az imádságból, a bűnbocsánat szentségéből kapom az új erőt. „Mert nálad van az élet forrása…” (Zsolt 36,10a)

Hála neki, csökken a „méregbevitel mértéke” is… Türelmet, toleranciát, mások terheinek az elhordozását, megbocsátást tanulok tőle. „Lelkemet felüdíti…” – „szervezetem” könnyen semlegesíti az ártalmas hatásokat. A bántás, az igazságtalanság, a becsapás fáj – de már van kinek a kezébe letenni! Nem én cipelem egyedül, hiszen engem hordoznak!

A mérgek évek, évtizedek alatt rakódnak le bennünk. A méregtelenítés is egy életen át tart: „Megelégítem hosszú élettel, gyönyörködhet szabadításomban.” (91,16)

Ha tavasz, akkor tisztítókúra? Nem szükségszerűen. De ha Isten új életre tisztító, „méregtelenítő kúrája”, kegyelme munkálkodik bennünk, az a legragyogóbb tavasznál is szebb ajándék.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Sekrestyeimádság
Élő víz
Méregtelenítés
Két idegen
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton
Mindenki énekelt…
Emléktábla Csaba Gyula mártír lelkésznek
Egy házból az egyházba
Keresztutak
Véget ért az EVT 9. nagygyűlése
Magyarul is olvasható a pápa első enciklikája
Ametiszt és bádogbögre
Az Egyházak Világtanácsa elítélte a Mohamed-karikatúrákat
Evangélikusok
Búcsúzik a püspök
„Először láttam a Kalevalát”
Politikusként is Krisztust követve
Erődépítészet és fogyatkozás
e-világ
Számítógépes grafika – a GIMP
Keresztény szemmel
Áldozatok és megnyomorítottak
Mivel űzhetnénk ki?
A hét témája
Bemutatkoznak az országos felügyelőjelöltek
Prőhle Gergely
Sólyom Jenő
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
Egyházmegyei elnökségi jelöltlisták
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sibelius és a magyarok
Finnbarátok köre Budapesten
Egyház és állam
Adottságainkkal becsülettel élni
Finn vendégváró
A vasárnap igéje
Hiába vett kegyelem?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Démonveszély!?
Szószóró
Szélrózsáról Szélrózsára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 10 Méregtelenítés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster