EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 10 - Hiába vett kegyelem?

A vasárnap igéje

BÖJT 1. VASÁRNAPJA (INVOCAVIT) – 2Kor 1,6–10

Hozzászólás a cikkhez

Hiába vett kegyelem?

Böjt első vasárnapjának témája a kísértés. Kedvenc karikatúrám, amelyet számítógépem háttérképéül is beállítottam, egy mosolygós lelkészt ábrázol, aki elégedetten néz egy kalitkába zárt kis ördögöt. Ha a kísértőt ilyen könnyen el lehetne intézni, én is elégedett lennék. De tudom, hogy a Biblia azt írja róla: „Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el…” (1Pt 5,8) A kísértő szívesen mutatkozik kedves és ártalmatlan külsőben, de valójában mindig ő az erősebb.

Pál apostol a korinthusiakat két kísértéstől óvja. Az egyik a kegyelem elvesztése. A másik a nehézségek elől való megfutamodás.

„…úgy éljetek, mint akik nem hiába kapták az Isten kegyelmét” – írja az apostol (2Kor 6,1b). Hát lehet hiába is kapni a kegyelmet? El lehet-e veszíteni, mint ahogyan a pénztárcáját elveszíti az ember? Nemcsak az apostol figyelmeztetése, de az élet példái is azt mondják: lehet.

Egy fiatal beteg életben maradásáért összefogott a család. A gyógykezeléséhez szükséges gyógyszereket csak külföldön lehetett beszerezni; ezt a társadalombiztosítás nem támogatta. A család összeadta a pénzt, meghozták a gyógyszereket, örömmel adták oda a betegnek, várták a javulást. A javulás azonban elmaradt, és a fiatalember meghalt. Amikor rendet raktak a szobájában, az egyik fiókban megtalálták a drága gyógyszereket – alig néhány szem hiányzott belőlük. Elkezdte szedni, aztán abbahagyta. Hiába volt a család gondoskodása, anyagi áldozata.

Idős asszony panaszolta: „Egymagam élek, rám se néz senki. Nekem már nincs erőm lemenni az utcára, bevásárolni, takarítani. Senki felém se jön, félek, ha valami történik velem, itt fekszem majd napokig segítség nélkül. Észre sem fogják venni, hogy meghaltam.” A kérdésre, hogy vannak-e gyermekei, könnybe lábadt szemmel mondta: „Vannak, van lányom is, fiam is, de egyik sem látogatott meg már évek óta.” Keserűen tette hozzá: „Hiába neveltem őket.”

Egy másik eset. A férfi az alkohol rabja volt, rossz társaságba járt, bűnöző lett. Elfogták, elítélték, börtönbe került. Unalomból járt el a börtön-istentiszteletekre. Mégis, egy alkalommal megszólította Isten, megtért, és elhitte, elfogadta a kegyelmet. Úgy szabadult, mint aki Isten kegyelmét vette. Elhatározta: új életet kezd. Talált egy keresztény közösséget, ahol befogadták, segítettek neki állást találni. Aztán egy nap meglátogatta egyik régi cimborája. A férfi egy darabig ellenállt, végül csak megittak egy pohárkával. A cimbora máskor is eljött, aztán összeállt a régi társaság. A férfi azt hitte, majd megtéríti őket. Ám kevés idő elteltével ugyanott tartott, ahol a börtön előtt. Hiába vette a kegyelmet.

Így vehetjük mi is hiába Isten kegyelmét. Hiába az igeolvasás, igehallgatás, hiába a templom, az úrvacsora, ha nem vesszük komolyan.

Pál ettől a kísértéstől óv minket. A kísértő mindig azt súgja: nem kell ezt a dolgot olyan komolyan venni. Nem kell azonnal dönteni, van még idő. Pál azt mondja: most van a kegyelem ideje! Most van az üdvösség napja! Ha nem döntesz most, holnap már nem látod olyan fontosnak, holnaputánra pedig elfelejted.

A másik esetben oly módon nem vesszük komolyan a kegyelmet, hogy nem teljes odaadással tesszük, amit tennünk kell. Isten kegyelme, a bűnbocsánat kell, de a bűntől való elszakadás, a lemondás, a bűnre vivő alkalmak elkerülése nem kell. Isten kegyelme, a gondviselés, az egészség, a jólét, a siker kell, de az Isten szolgálatába állított fáradozás, az áldozatvállalás, az Istenért vállalt önmegtagadás nem kell. Pedig Isten kegyelméhez mindkettő hozzátartozik.

Dietrich Bonhoeffer német teológus ír az olcsó kegyelemről. A mai kereszténység az ingyen, ajándékba kapott kegyelmet olcsó kegyelemnek tekinti, olyannak, amelynek nincs értéke. Ezért nem becsüli meg, így nincs következménye sem. Pedig az ingyen kegyelem nem olcsó kegyelem. Jézus Krisztus nagy árat fizetett azért, hogy mi ingyen kaphassuk. Az életét adta oda azért, hogy Isten kegyelme a miénk legyen. Ezért a kegyelem drága, nagyon drága.

Mi sem vehetjük másként, csak komolyan, mert aki hiába veszi Isten kegyelmét, az nemcsak elveszíti, hanem Isten szeretetét is megbántja. Aki azonban Isten kegyelmét komolyan veszi, és abból él, az biztonságot és erőt merít belőle minden élethelyzetben.

Balicza Iván


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Sekrestyeimádság
Élő víz
Méregtelenítés
Két idegen
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton
Mindenki énekelt…
Emléktábla Csaba Gyula mártír lelkésznek
Egy házból az egyházba
Keresztutak
Véget ért az EVT 9. nagygyűlése
Magyarul is olvasható a pápa első enciklikája
Ametiszt és bádogbögre
Az Egyházak Világtanácsa elítélte a Mohamed-karikatúrákat
Evangélikusok
Búcsúzik a püspök
„Először láttam a Kalevalát”
Politikusként is Krisztust követve
Erődépítészet és fogyatkozás
e-világ
Számítógépes grafika – a GIMP
Keresztény szemmel
Áldozatok és megnyomorítottak
Mivel űzhetnénk ki?
A hét témája
Bemutatkoznak az országos felügyelőjelöltek
Prőhle Gergely
Sólyom Jenő
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
Egyházmegyei elnökségi jelöltlisták
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sibelius és a magyarok
Finnbarátok köre Budapesten
Egyház és állam
Adottságainkkal becsülettel élni
Finn vendégváró
A vasárnap igéje
Hiába vett kegyelem?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Démonveszély!?
Szószóró
Szélrózsáról Szélrózsára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 10 Hiába vett kegyelem?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster