EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 10 - Mivel űzhetnénk ki?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Mivel űzhetnénk ki?

Imamozgalom evangélikus gyülekezeteinkért a Lutheránus Megújulás szervezésében

„Ez a fajta semmivel sem űzhető ki, csak imádsággal” – írja Márk evangéliuma 9. fejezetének 29. versében. Máté hozzáteszi még azt is, hogy böjtöléssel.

Mi az, ami semmi mással nem űzhető el? Mi az a „lélek”, amely fogva tart minket, és erőtlenné teszi az evangéliumot bennünk és körülöttünk? A „kegyesség látszatának” a lelke annak ereje nélkül (2Tim 3,5), a szabadosság lelke, a békétlenség, testvérietlenség szelleme, tolerancia a bűnnel szemben és intolerancia a bűnössel szemben. Mindannyian érezzük ennek a szellemnek gúzsba kötő hatalmát, de kevesen éltük át az ennél hatalmasabb Lélek szabaddá tévő erejét. A kérdés az, hogy van-e magát „lelki apának” tartó ember, aki odafut Jézushoz, s elé viszi beteg gyülekezetét, testvérét. A néma lélek kiűzésének történetéből tudjuk, hogy vannak egymással vitatkozó írástudók és tanítványok, akik még csodálkoznak is: hogyhogy nem tudták megoldani a problémát?

Úgy érzem, gyakran így vagyunk ezzel mi is. Sokszor mondjuk: erőtlen egyház vagyunk, elerőtlenedett gyülekezetekkel. De ez valójában nem a létszám miatt van így, hanem azért, mert a kegyesség külső formái tökéletesnek tűnő módon megvannak, de hiányzik az erő megtapasztalása. Ezért foglalkoztatott már 2005 nyarától a gondolat, hogy imamozgalmat indítsunk a Lutheránus Megújulás (LM) kezdeményezésére, azaz legyünk azok, akik odafutunk Jézushoz, bevalljuk, hogy mi is hitetlen nemzedéke vagyunk egyházunknak, s kérjük a hit ajándékát.

Amikor a fenti szándékkal megkerestünk különféle, egyházunkban működő csoportokat, örömömre sokan biztattak, és kifejezésre juttatták, hogy fontosnak tartják az egyéves imamozgalmat. Támogatólag állt mögénk az Evangélikus Missziói Központ, a Evangélizációs és Missziói Bizottság, az EBBE, az Evangélikus Külmissziói Egyesület, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület, a budavári szőlőszemesek.

Arra hívjuk fel együtt evangélikus egyházunk népét, hogy böjt első vasárnapjától kezdjünk el együtt imádkozni! Minden nap más-más – így hetenként hét – gyülekezetért mondunk imát. Ennek még szimbolikus jelentősége is van a Jelenések könyvében lévő hét gyülekezetnek, azaz az egyház teljességének szóló üzenetre gondolva. Így hozzávetőlegesen egy év alatt lehetőségünk lesz minden magyarországi evangélikus gyülekezetre gondolni. Terveink szerint az Evangélikus Élet apróhirdetései között jelentetjük meg hétről hétre a gyülekezetek neveit, továbbá mindenképpen rákerülnek a Fraternet internetes listára, illetve segítségül hívjuk még a Dunántúli Harangszót és a Híd magazint.

A keresztény imádság interaktív, azaz nem a mi beszédünk, hanem Istennel való párbeszédünk. A nagytarcsai gyülekezetben egy húszfős csoporttal tanítványképző bibliaiskolai formában készülünk a ProChrist műholdas európai evangélizációra, melyen Ulrich Parzany német evangélikus lelkész szolgál nyolc estén keresztül. Ezen a bibliaiskolán hangzott el, hogy az imádság lényege szinkronba, összhangba kerülni Istennel. Amikor Isten válasza imánkra igen, akkor az ő akarata szerint tudtunk kérni, hálát adni, közbenjárni, bűnt vallani. Ha válasza nem, akkor bizonyára az ő terve más; sőt sejthetjük, jobbat tud annál, mint amit mi elgondoltunk. Viszont biztosra mehetünk: ha imádkozunk, Isten meghallgat és válaszol.

Szeretnénk, ha az imamozgalom a hittestvérek között is interaktív lenne. Kérjük tehát a gyülkezeteket, a tagjaikat, hogy a Fraternet levelezőlistán osszák meg mindannyiunkkal imakéréseiket és azt, hogy milyen szolgálatokat, kezdeményezéseket vigyünk együtt Isten elé. A másik lehetőség pedig, hogy megosztjuk egymással imameghallgatásainkat: mi történt gyülekezetünkben, miért adhatunk hálát, hogy változtatott meg minket Urunk válaszai által? Ezeknek az eseményeknek a megosztása ösztönzőleg fog hatni a folytatásra!

Mit várok az imamozgalomtól? Mindent. Ószövetségi történelmi helyzetekben gyakran elég volt egy ember hittel való imádsága. S ők ugyanolyan emberek voltak, mint mi, ahogy Jakab mondja Illésről. Mi pedig már többet tudunk, mint Illés! Jézus a böjtben előtérbe kerülő szenvedése, megváltó halála által megnyitotta előttünk a mennyek országát. Felhatalmazott, hogy az ő nevében szóljunk Atyánkhoz. S tudom, nemcsak ketten-hárman leszünk, akik láncban leszünk az Istennel való kommunikáció által! De a lényeg nem mi vagyunk: „Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok veszteg!” (2Móz 14,14) Az imádság ezt a termékeny veszteglést jelenti. Ezért várom tőle egyéni imaéletünk megújulását, gyülekezeti imacsoportok megerősödését és létrejöttét és egész egyházunk megújulását.

Az első hét gyülekezet: Miskolc (vasárnap), Harta (hétfő), Nyírszőlős (kedd), Kissomlyó (szerda), Gyékényes (csütörtök), Csomád (péntek), Mezőtúr (szombat).

Baranka György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Sekrestyeimádság
Élő víz
Méregtelenítés
Két idegen
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton
Mindenki énekelt…
Emléktábla Csaba Gyula mártír lelkésznek
Egy házból az egyházba
Keresztutak
Véget ért az EVT 9. nagygyűlése
Magyarul is olvasható a pápa első enciklikája
Ametiszt és bádogbögre
Az Egyházak Világtanácsa elítélte a Mohamed-karikatúrákat
Evangélikusok
Búcsúzik a püspök
„Először láttam a Kalevalát”
Politikusként is Krisztust követve
Erődépítészet és fogyatkozás
e-világ
Számítógépes grafika – a GIMP
Keresztény szemmel
Áldozatok és megnyomorítottak
Mivel űzhetnénk ki?
A hét témája
Bemutatkoznak az országos felügyelőjelöltek
Prőhle Gergely
Sólyom Jenő
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
Egyházmegyei elnökségi jelöltlisták
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sibelius és a magyarok
Finnbarátok köre Budapesten
Egyház és állam
Adottságainkkal becsülettel élni
Finn vendégváró
A vasárnap igéje
Hiába vett kegyelem?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Démonveszély!?
Szószóró
Szélrózsáról Szélrózsára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 10 Mivel űzhetnénk ki?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster