EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 10 - Sekrestyeimádság

Liturgikus sarok

Vegyük kézbe a Liturgikus könyvet 7.

Hozzászólás a cikkhez

Sekrestyeimádság

Az istentisztelet harangozással kezdődik – vagy még előbb? A kivonulással pedig nem ér véget a liturgia. A szolgálat után közös vagy egyéni imádság hangzik el a liturgus(ok) ajkáról. Erről már olvashattak a Liturgikus sarok hűséges figyelemmel kísérői néhány héttel ezelőtt. Akkoriban ígértem, hogy visszatérünk a „klasszikus sekrestyeimádságra”, arra, amely Luther számára az istentiszteleti szolgálat kiindulópontja volt. A sokatmondó imádság nem csupán történelmi ereklye a későbbi szolgálók számára, nem is csupán mintapélda. Sokan magunk is használjuk, hiszen élő, eleven, aktuális.

Sok helyen a lelkészi hivatalban vagy éppen a templom sekrestyéjében a falon függ egy bekeretezett írás. Érdekes iniciálé, cifra betűk, komoly küllem. Emlék, dísz a múltból. Mégis meg-megállunk előtte, s aki olvassa, érzi, hogy egy imádságos közösségbe lép be, amelyben sok neves és még több névtelen szolgatárs mellett ott könyörög az öreg Márton, az egyház imádkozó reformátora.

„Uram, Istenem! Te püspökké/lelkipásztorrá tettél engem az egyházban, de látod, mennyire alkalmatlan vagyok ilyen nagy és nehéz szolgálatra. Ha nem segítettél volna, már régen elrontottam volna mindent. Ezért téged hívlak segítségül. Örömmel állítom szolgálatodba szívemet és számat. Taníts, hogy taníthassam népedet! Segíts, hogy igédet szüntelenül szívemben forgassam, és elmélkedjem rajta! Tégy követeddé, Uram, és semmiképpen el ne hagyj, mert ha magamra maradok, hamarosan elrontok mindent. Ámen.”

Már első olvasatra érződik, hogy gazdag tartalmú, mély gondolatiságot hordozó mondatok ezek. Ha azonban elkezdjük szavanként ízlelgetni, egy izgalmas, szent világ tárul elénk, az istenszolgálat világa.

Csak kóstoljunk bele – kimeríteni az egészet most úgysem tudjuk.

Az első mondat már több mint bejelentés: hitvallás! Nem a magunk döntése, nem az emberi képesség, műveltség vagy egy közösség elhatározása tesz lelkésszé (püspökké) valakit. Mindezek fontosak, sőt nélkülözhetetlenek. De a döntő az: Isten hív el, tesz szolgájává embereket. Ez az elhívás minden szónak, mozdulatnak az alapja az istentiszteleten is.

Erre az elhívásra egyetlen méltó válasz van: de Uram, én alkalmatlan vagyok! Nagy és nehéz ez a szolgálat. Emberfeletti erőt kíván, s aki ezt végzi, megérzi, hogy hasonlatos a magasfeszültséghez. A Mindenható energiája áramlik át az emberen. Ha ez nem a szerető mennyei Atya energiája lenne, akkor belepusztulnánk. Az Úristen csodája, hogy még az alkalmatlan embert is fel tudja használni. A botladozó nyelvet, az ügyetlen mozdulatokat, az emberi (nem mindig makulátlan) hátteret is szolgálatába állítja.

E gondolat folytatása a következő mondat: „Ha nem segítettél volna, már régen elrontottam volna mindent.” A show-műsor sztármoderátora tudja, hogy tőle függ a siker. De ha elbízza magát, és nem épít a háttérsegítségre, könnyen kudarcot vall. Mi, keresztény emberek azonban nem a háttércsapatban, hanem egyedül az Úristenben bízunk. Az ő mandátumával csak úgy tudunk valamiféle eredményt elérni, ha ő segít nekünk. Nélküle minden eredmény csupán látszat, a kudarc pedig jogos és nem véletlen. Nélküle elrontanánk mindent. De vele még a lehetetlennek tűnő vállalkozás is sikerülhet: Isten szeretetét képviselhetjük szolgálatunkkal.

Ezért nincs más út, mint hogy átadom magam Uramnak, cselekedjen velem és általam tetszése szerint. Örülök, ha eszközeként kézbe vesz, netán munkatársának fogad. Már nem is a saját gondolataim, hanem az ő szava (igéje) a fontos. Ezt kell magamba zárnom, és engednem, hogy véremmé, sajátommá váljon, hogy azután továbbadhassam az evangéliumot, tanítva, táplálva a rám bízottakat.

Ha magamra építek, rögtön elrontok mindent; ha őrá építek, értelmessé válik a munkám. Mint a vízen járó Péter esetében: amikor Jézusra figyelt, őrá tekintett, akkor haladt előre, ha saját erejére hagyatkozott, rögtön süllyedni kezdett a tajtékzó hullámok között.

Tégy követeddé! Uram, semmiképpen el ne hagyj! – mondjuk ma is, együtt Lutherrel!

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Sekrestyeimádság
Élő víz
Méregtelenítés
Két idegen
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton
Mindenki énekelt…
Emléktábla Csaba Gyula mártír lelkésznek
Egy házból az egyházba
Keresztutak
Véget ért az EVT 9. nagygyűlése
Magyarul is olvasható a pápa első enciklikája
Ametiszt és bádogbögre
Az Egyházak Világtanácsa elítélte a Mohamed-karikatúrákat
Evangélikusok
Búcsúzik a püspök
„Először láttam a Kalevalát”
Politikusként is Krisztust követve
Erődépítészet és fogyatkozás
e-világ
Számítógépes grafika – a GIMP
Keresztény szemmel
Áldozatok és megnyomorítottak
Mivel űzhetnénk ki?
A hét témája
Bemutatkoznak az országos felügyelőjelöltek
Prőhle Gergely
Sólyom Jenő
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
Egyházmegyei elnökségi jelöltlisták
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sibelius és a magyarok
Finnbarátok köre Budapesten
Egyház és állam
Adottságainkkal becsülettel élni
Finn vendégváró
A vasárnap igéje
Hiába vett kegyelem?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Démonveszély!?
Szószóró
Szélrózsáról Szélrózsára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 10 Sekrestyeimádság

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster