EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 10 - Egy házból az egyházba

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Egy házból az egyházba

A címben foglalt szójátékkal öszszefoglalható mindaz, ami február 17–18-án elhangzott a Hogyan evangélizáljunk nők között? címmel meghirdetett vezetőképző konferencián. A jelentkezők száma jóval felülmúlta a szervezők várakozásait: az Országos Egyházi Iroda terme nem bizonyult elegendőnek, hogy mindkét nap helyet adjon a csaknem száz résztvevőnek, így az épületben lévő templomot kellett kölcsönkérni.

Segítőkészségéért köszönet illeti a konferenciát készséggel befogadó józsefvárosi gyülekezetet és lelkipásztorát. Ám az olvasót bizonyára nem a körülmények érdeklik, hanem például az, hogy miért van szükség egyáltalán efféle nőképzésre. „Ma nem a tömeges evangélizációk idejét éljük” – fogalmazta meg bevezetőjében Kovács Gézáné, annak az ökumenikus imakörnek a vezetője, amely a háttérben a konferencia szervezését magára vállalta. Kifejtette: „Az evangéliumot személyesen kell megszólaltatnunk, embertől emberig, lélektől lélekig kell elvinnünk. Hitünkről elsőként a közvetlen környezetünkben kell számot adnunk. A Szentírás számos példája mutatja, hogy milyen fontos szerepük van az asszonyoknak ebben a személyes evangélizációban…”

A bibliai alapvetés után a különböző felekezetek női vezetői adtak tanácsot a konferencia résztvevőinek abban, hogy miként lehet egyre hatékonyabb a szolgálatuk. Mindannyian az imádság elengedhetetlen voltára hívták fel a figyelmet. Isten Lelkének hatékony munkája nélkül nem lehet eredmény.

E sorok írója arról beszélt, hogy miként lehet bölcsen együttműködni a gyülekezetek lelkipásztoraival. Hiszen gyakran valamiféle „magánakciónak” tűnhet az asszonyok szolgálata. Néhányan elmondták, hogy először bizony csak az otthonukba merik elhívni munkatársnőiket vagy az utcabeli asszonyokat. Félnek attól, hogy a templomi, idegen légkör esetleg taszítaná a hit dolgait még csak kóstolgatókat. Otthonuk kitárt ajtajával, szeretetük melegével igyekeznek utat találni az igének, hogy a Krisztusról szóló evangélium eljuthasson a szabadságra, igazi békességre szomjazó szívekhez. S aztán megtörténhet a csoda: az, hogy egy házból valaki eltalál az egyházba, Krisztus testébe, egy gyülekezet közösségébe.

Számomra Natasáé a legszebb történet, amelyet erről a hétvégéről megőrzök. Ő egyike volt a konferenciánkra érkezett tizenkét cigány asszonynak. Az ebédszünetben mesélte el, hogy mindig is vallásos volt, igaz, nagyon botor módon. Hiszen Istennel még „alkut is kötött”: ha az Úr ad neki egy gyereket, akkor megtér. S ha nem úgy lesz, haljon meg a kicsi tizenhárom évesen. A gyermek megszületett, ő viszont elfelejtkezett ígéretéről. Amikor a kislány kamasz lett, észrevette, hogy egyre több baj éri őt. Apróbb balesetek, betegségek. Eszébe jutott, hogy nem teljesítette, amit Istennek fogadott. És arra is rádöbbent, hogy igazából nem ismeri ezt az Istent. Elkezdett imádkozni: „Uram, adj egy jelet, hogy hozzád térhessek!” Egy hónap múlva Szatmárcsekére érkezett valaki, akit csak így emlegetnek: „Oláh testvér”. Natasa hallotta, hogy a cigány lelkipásztor keres egy helyet, ahol együttléteket tarthatna. „Itt a jel!” – döbbent rá az aszszony. Sietett, megkereste a lelkészt, és otthonát megnyitotta az evangélium hirdetésére.

Megváltozott az élete. Megismerte Krisztust és a bűnbocsánat örömét. Ma Szatmárcsekén a cigány gyülekezet temploma Natasáék egyik szobája. Isten házává lett egy asszony otthona.

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Sekrestyeimádság
Élő víz
Méregtelenítés
Két idegen
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Eredményt hirdettek a teológiai pályázaton
Mindenki énekelt…
Emléktábla Csaba Gyula mártír lelkésznek
Egy házból az egyházba
Keresztutak
Véget ért az EVT 9. nagygyűlése
Magyarul is olvasható a pápa első enciklikája
Ametiszt és bádogbögre
Az Egyházak Világtanácsa elítélte a Mohamed-karikatúrákat
Evangélikusok
Búcsúzik a püspök
„Először láttam a Kalevalát”
Politikusként is Krisztust követve
Erődépítészet és fogyatkozás
e-világ
Számítógépes grafika – a GIMP
Keresztény szemmel
Áldozatok és megnyomorítottak
Mivel űzhetnénk ki?
A hét témája
Bemutatkoznak az országos felügyelőjelöltek
Prőhle Gergely
Sólyom Jenő
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
Egyházmegyei elnökségi jelöltlisták
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sibelius és a magyarok
Finnbarátok köre Budapesten
Egyház és állam
Adottságainkkal becsülettel élni
Finn vendégváró
A vasárnap igéje
Hiába vett kegyelem?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Démonveszély!?
Szószóró
Szélrózsáról Szélrózsára
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 10 Egy házból az egyházba

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster