EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - Megbecsülni a végeket

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Megbecsülni a végeket

Egyházunkat, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházat úgy szoktuk meghatározni mint többszörösen kisebbségi, szórványegyházat. Ez a meghatározás nemcsak felekezeti, de nyelvi, etnikai szempontból is érvényes.

A mai Magyarországnál valamivel nagyobb területen, földrajzilag szétszórtan él és szolgál a közel 32 ezer lelket számláló, harminckilenc anyagyülekezetbe és száznál is több szórványközösségbe szerveződő egyház, amely számarányától függetlenül szerencsésen ötvözi egységbe a népegyházi és a hitvalló karaktert.

Trianon óta, a megváltozott politikai körülmények között, az „új sorshelyzetben” kialakult egy sajátosan erdélyi önazonosság is, melyben a nyelvi, nemzeti, illetve a vallási, felekezeti vonások meghatározó módon összefonódnak. Az erdélyi magyar társadalomban az is világossá vált, hogy ezt a sajátos nemzeti, kulturális, nyelvi, vallási szimbiózist, a nép és az egyház különös egybeesését feladni nem szabad. Bár a nemzet és az egyház elvileg két lényegesen különböző valóság, más-más dimenzió, erdélyi viszonylatban e kettő mégis hangsúlyosan összetartozik.

Nem kétséges, hogy az emberi egzisztencia legmélyén, az emberi lét gyökerén az emberség, a humánum van, de efölött mint egymáshoz illeszkedő „rétegek” helyezkednek el a további karakterisztikumok, amelyek együtt alkotják a személy önazonosságát.

Emberi mivoltunkat, a nélkülözhetetlen önazonosságot mélyen meghatározza, hogy éppen magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul imádkozunk, hogy történelmi tudatunkban, kultúránkban magyar nemzetrészként határozzuk meg magunkat, hogy evangélikus keresztények vagyunk. Ha ezek a „rétegvonások” sérülnek, egész emberi mivoltunk sérül, s ha az egyik elvész, szinte láncreakcióként megsemmisül a többi is. Tudjuk, hogy ha „elfogy” a nyelv, könnyen cserél az ember hitet is meg szívet is.

A Magyarország határain túl – Erdélyben és más utódállamokban – élő magyarság különböző intenzitással és mértékkel, de állandó válsághelyzetben él. Az 1920 óta érvényesülő, etnokratikus tartalmú „többségi globalizáció”, a latens vagy olykor nyílt homogenizáló politika, a nyelvi agresszió, az anyaországi amnézia, valamint a 2005. december 5-i szerencsétlen kimenetelű népszavazás mind fokozták a kisebbségi közérzet „trianoni neurózisát”.

Több-kevesebb igazság van abban is, hogy a nyugati protestantizmus végvárán élünk. De úgy is fogalmazhattam volna, hogy a magyar protestantizmus peremvidéke vagyunk, mert tőlünk keletre és délre már egészen más kultúra és spiritualitás, a görögkeleti határozza meg a társadalmi környezetet.

Ez az egész kontextus, úgy érzem, roppant nagy felelősséget és kihívást jelent szolgálatunk számára. Nagyon fontosnak tartom, hogy szórványszemléletünkben paradigmaváltás következzék be. Ne úgy tekintsünk a diaszpórára mint teherre, mint olyanra, ami attól szórvány, hogy önállóan életképtelen, és amihez kínosan ragaszkodni kell. A „csak azért is”, a „mégis” hitek lassan leépülnek; leépíti őket az idő, a változó kor, a mi közömbösségünk.

Ma még ennek a szónak, hogy „szórvány”, negatív jelentése, nyomasztó hangulata van. Elhagyatott, romos templomok képe elevenedik meg előttünk; üres padsoroké, ahol a téli hidegben néhány didergő öreg üldögél; omladozó falú parókiáké, ahol évek óta nem lakik már lelkipásztor… Lehangoló kép, szomorú tartalom, mely tele van fájdalommal, térvesztéssel, az elfelejtett anyanyelvvel, a kicserélt szívvel – általában az élet feladásával.

Egészen más szemléletre van szükség mind a középen, mind a végeken. Meggyőződésem, hogy a szórvány ajándék és lehetőség egyszerre. A szórvány, a végvár része az egésznek, Urunk pedig az egészhez küld, mert az egészre tart igényt.

A bibliai értelmezés alapján azonban átalakul a diaszpóra, a szórvány szavunk jelentéstartalma. A görög diaszpeiró (szétvetni, szétszórni) igének és az ehhez tartozó szpora, szporosz (mag) névszónak a szókörnyezete is egészen más jelentést hoz a felszínre. A diaszpeiró ige eredeti jelentése, a magvetés egyértelműen pozitív jelentésű tevékenységre utal. A magot azért hintik el, szórják szét, hogy a jól előkészített talajban megfoganjon, gyökeret verjen, a felszínre törjön, növekedjen, és ha lehet, százszoros termést hozzon. A pesszimista, szürke, negatív hangulatú szórványfogalom helyett ebben láthatjuk meg a szórványlét pozitív, bibliai értelmét.

A magvetés analógiájából kiindulva reális optimizmussal szemlélem az erdélyi magyar evangélikusság jelenét és jövőjét. Fontos, hogy amikor az erdélyi magyar szórványevangélikusság jövőjét álmodjuk, ne legyen úrrá rajtunk az „úgysem érdemes”, a „már késő”, a „nem lehet” káros pszichózisa, hanem inkább valljuk a Reményik gondolatiságából ihletett „lehet, mert kell” parancsát.

A szórvány áldás és küldetés, lehetőség és potencialitás, mert a jövő ígérete van benne. A feladat óriási, de szolgálatunk nem értelmetlen, nem hiábavaló, mert Isten ígérete kapcsolódik hozzá, mert a növekedés áldását Isten adja.

Különösen anyaországi, az úgynevezett „tömbben” élő testvéreim szívére szeretném helyezni a felhívást, hogy becsüljük meg a végeket. Szükségünk van egymásra. Egyrészt azért, mert ugyanazon az úton vagyunk vándorok, másrészt mert külön-külön csak részei, töredékei vagyunk az egésznek, s mert együtt alkotjuk az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban azt az egészet, amelyet magyar evangélikusságnak mondunk.

Mi, határon túlra szakadt „szórvány” nem tudunk jövőt tervezni és építeni az anyaországban élő, erősebb evangélikus háttér nélkül, a „tömb” nélkül. A tömb, az anyaországi háttér mindig a veszélyeztetett diaszpóra reménysége, támasza kell, hogy legyen, ezzel szemben a szórvány a tömb élő, ébresztő lelkiismerete, amelyre ma egyre nagyobb szükség van.

A legnagyobb közös feladat a közös hivatás lényege, amelyet tömören fogalmaz meg László Dezső: „Az ige szolgálata a legfontosabb és legdöntőbb nemzeti szolgálata az egyháznak és hivatalosainak.”

Adorjáni Dezső Zoltán püspök (Erdélyi Egyházkerület)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A sekrestye
Élő víz
Ajánlom magamat…
A nép, a tömeg
Metróban
Heti útravaló
Keresztutak
Püspökök ökumenikus találkozója
Kolozsvári gondolatok az ige hirdetőinek felelősségéről
Egyházi vezetőkkel találkozott Orbán Viktor
Imádkozva cselekedni
„Korábban fejvadászok voltunk, ma lélekvadászok vagyunk!”
Kitelepítések és más népmozgások
A szenvedést értelmezték
Eutanáziáról Apácán
Ave Maria, az első katolikus város
Evangélikusok
Emlékezés idősebb Fasang Árpádra
Megbecsülni a végeket
Lágler Bélára emlékezve
„Németország legzseniálisabb koldusa”
e-világ
Hóvirág helyett ajándékozz egy mosolyt!
Petőfi az égbolton
Keresztény szemmel
Nemzeti ünnep
„Rácsok mögött szabadon”
A hét témája
Orange or blue?
Brazil–magyar…
„Isten, kegyelmed szerint formáld át a világot!”
Tökéletes egyenlőség és viszonosság
„Imádni Istent a természetben”
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Új teremtés hajnala
Kell egy csapat
Közösen nyilatkoztak
Szent és profán a médiában
A sárospataki könyvek a Nemzeti Múzeumban
Déli harangszó
Rendhagyó néprajzóra
Mogyorós sütemény
Daganatos gyermekeken segít aBéres Alapítvány
A vasárnap igéje
Illemkódex helyett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 11 Megbecsülni a végeket

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster