EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 11 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Mózes azt felelte Istennek: Ki vagyok én, hogy a fáraóhoz menjek, és kihozzam Izráel fiait Egyiptomból? De Isten azt mondta: Bizony, én veled leszek. 2Móz 3,11–12a (ApCsel 16,9–10; Mk 12,1–12; Róm 5,1–5/6–11/; Zsolt 38) „Ki vagyok én?” – kérdezhetjük egy kis félelemmel mi is, amikor Isten feladatot bíz ránk, amikor elhív bennünket. Ha nem is arra, hogy Izrael népét kivezessük Egyiptomból, „csak” hogy helyt álljunk a gyülekezetben mint lelkész, presbiter, hitoktató, gyülekezeti tag, egyszóval mint Jézus tanítványa. Hogy is lennénk méltóak Isten belénk helyezett nagy bizalmára…? Egyedül valóban jogos lenne a félelem, a bizonytalankodás, a megfutamodás. De itt a biztatás, mert Isten mindig „gondol irgalmára” (vö. ma böjt 2. vasárnapja van), s az ő erejével feltöltve már nem az számít, hogy én ki vagyok, hanem hogy kinek az ügyében akarok cselekedni.

Hétfő

Jézus így szól a meggyógyítotthoz: „Térj haza, és beszéld el, mit tett veled az Isten.” Ő pedig elment, és hirdette az egész városban, hogy milyen nagy jót tett vele Jézus. Lk 8,39 (Zsolt 116,7; Jer 26,1–3.7–16.24; Jn 12,37–43) Ha jó orvosra találunk, szívesen elmondjuk ismerőseinknek, barátainknak, hogy bátran forduljanak hozzá ők is, mert felkészült, emberséges, és legfőképpen mert segített a bajunkon, meggyógyított minket betegségünkből. A gadarai megszállott azzal az Orvossal találkozott, aki azért jött erre a világra, hogy minket is meggyógyítson. Jézus Krisztusban Isten „nagy jót” tett, a legnagyobb jót cselekedte velünk! Kérjük őt, hogy beteg, bűnös életünket vegye kezébe. S hirdessük is őt, mert nagyon-nagyon sok az elveszett, a beteg, a szenvedő. A világnak csak Krisztus lehet a meggyógyítója!

Kedd

Magasságban és szentségben lakom, de a megtörttel és alázatos lelkűvel is. Felüdítem az alázatosak lelkét, felüdítem a megtörtek szívét. Ézs 57,15 (2Kor 3,4; Jób 2,1–10; Jn 12,44–50) Egy nagy hatalmú vezető, egy vállalatigazgató csak ritkán szán időt, energiát arra, hogy törődjön (egyáltalán szóba álljon) az alacsonyabb beosztású dolgozókkal. Talán nem is érzi méltónak, hogy kilépjen az iroda falai közül, és az alagsori műhelyben tegyen látogatást… Mennyivel nagyobb az Isten és az ember közötti szakadék – Isten szentsége és az ember bűne között nincs átjárás. Vagyis nem lehetne, de Isten kegyelméből elkészítette ezt a „hidat” Jézusban. A magasságban lakozó Isten odalép a legkisebbhez is Jézus személyében. De ne fussunk el e két szó mellett (főleg ne böjtben!): alázatos lélek…

Szerda

Jézus Krisztus mondja: „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.” Jn 14,26 (Jer 51,50b; 2Móz 17,1–7; Jn 13,1–11) A hívő ember is naponként szembesül korlátaival. Tudásban, erőben kevésnek, bátorságban, fájdalmak elviselésében, a kísértések elleni harcban gyengének bizonyulhat. Arról, hogy ne magányos harcot vívjon, Isten gondoskodott: Pártfogót, vigasztalót küldött. Az, hogy meg tudunk még állni a hitben, nem minket dicsér, hanem a Szentlélek munkája életünkben.

Csütörtök

Ne ejts rémületbe engem, légy oltalmam a veszedelem napján! Jer 17,17 (Ef 4,15; 1Jn 1,8–2,2/3–6/; Jn 13,12–20) Jeremiásnak az Istennel való bensőséges viszonya az egyik legcsodálatosabb történet az Ószövetségben. Sokat gyötrődött, amikor saját népét kellett vádolnia, pusztulásról kellett prófétálnia, vagy amikor attól félt, hogy hamis prófétálással vádolják meg. De nem menekülhetett el a küldetése elől. Ebben az igében is ahhoz fut védelemért, aki a félelmetes igéket adta az ajkára. Jeremiás tudta: az igazán nagy veszély (szó szerint „életveszély”) az, ha nem Isten felé, hanem az ellenkező irányba kezdünk el futni, érjen bármi, jó vagy rossz…

Péntek

Nem marad örökre elfelejtve a szegény, nem vész el végleg a nyomorultak reménye. Zsolt 9,19 (Jak 2,5; Lk 9,43b–48; Jn 13,21–30) A kampányok leggyakoribb „témája” a szegények, idősek, nélkülözők helyzete, amelyen radikálisan változtatni kell. Sajnos azonban csak átmeneti téma, mert a kampány elmúltával nem sok minden valósul meg az ígéretekből, a „szegény”, a „nyomorult” úgy érezheti: „örökre elfelejtve” marad… A 9. zsoltár Isten igazságosságát hirdeti, aki előtt minden ember egyformán értékes, drága, aki nem kampányszeretettel szeret és ajándékoz meg bennünket, hanem nap nap után, feltétel nélkül. Mióta Krisztusban beteljesítette a Messiásról szóló ígéreteit, elmondhatjuk: élő reménységünk van.

Szombat

Jézus Krisztus mondja: „Ha valaki hallja az én beszédeimet, és nem tartja meg azokat, én nem ítélem el azt; mert nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem azért, hogy megmentsem.” Jn12,47 (Ézs30,18b; Gal 2,16–21; Jn 13,31–35) Ez az ige nem ad felmentést az alól, hogy meg kell tartanunk Jézus nekünk szóló tanítását. Sőt épp ellenkezőleg! Hiszen ő annyira szeret minket, hogy emberré lett, hogy hasonlóvá legyen hozzánk, tanít az Isten országáról, az emberi élet értelméről, minden cselekedetével az Atya szeretetét ábrázolja ki, végül pedig elveszi a jogos ítéletet rólunk, és helyettünk hal meg a kereszten – indítson minket szeretetből fakadó engedelmességre és szolgálatra a menteni jött Krisztus.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A sekrestye
Élő víz
Ajánlom magamat…
A nép, a tömeg
Metróban
Heti útravaló
Keresztutak
Püspökök ökumenikus találkozója
Kolozsvári gondolatok az ige hirdetőinek felelősségéről
Egyházi vezetőkkel találkozott Orbán Viktor
Imádkozva cselekedni
„Korábban fejvadászok voltunk, ma lélekvadászok vagyunk!”
Kitelepítések és más népmozgások
A szenvedést értelmezték
Eutanáziáról Apácán
Ave Maria, az első katolikus város
Evangélikusok
Emlékezés idősebb Fasang Árpádra
Megbecsülni a végeket
Lágler Bélára emlékezve
„Németország legzseniálisabb koldusa”
e-világ
Hóvirág helyett ajándékozz egy mosolyt!
Petőfi az égbolton
Keresztény szemmel
Nemzeti ünnep
„Rácsok mögött szabadon”
A hét témája
Orange or blue?
Brazil–magyar…
„Isten, kegyelmed szerint formáld át a világot!”
Tökéletes egyenlőség és viszonosság
„Imádni Istent a természetben”
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Új teremtés hajnala
Kell egy csapat
Közösen nyilatkoztak
Szent és profán a médiában
A sárospataki könyvek a Nemzeti Múzeumban
Déli harangszó
Rendhagyó néprajzóra
Mogyorós sütemény
Daganatos gyermekeken segít aBéres Alapítvány
A vasárnap igéje
Illemkódex helyett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 11 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster