EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 15 - „Kétség és ámulat”

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

„Kétség és ámulat”

Imaházunkban március 27-én este, úgy nyolc óra tájban elsötétült a vetítővászon, felkapcsoltuk a világítást, és… nem volt kedvünk hazamenni. Pedig a hétfői már a nyolcadik este volt, amelyet Kiskőrösön, az evangélikus imaházban kétszáznyolcvan-háromszáz ember estéről estére együtt töltött. Öt különböző gyülekezet tagjai voltak együtt, kiegészülve azokkal, akiket pusztán a kíváncsiság hozott. A kiskőrösiek már harmadszor vettek részt a ProChrist evangélizációban, először 2000-ben, majd 2003-ban. Jürgen Werth, a német moderátor azt mondta búcsúzóul: állítsuk be az óráinkat, hogy mindennap 18.10-kor, a közvetítés kezdetekor újra elénekeljük a ProChrist-dalt, együtt 1250 európai helyszín résztvevőivel, Odesszától a Kanári-szigetekig.

„Kétség és ámulat” – harmincnégyezer szórólap, ezerkétszáz plakát hívogatott Magyarországon ötvenhárom helyszínen, a Kárpát-medencében pedig összesen hatvannégy magyar nyelvű településen. A ProChrist hazai szervezése most először nem Budapesten zajlott: a szervezőiroda Kiskőrösre költözött. Így egyszerűbb volt; ma már a kommunikáció modern eszközeivel könnyedén leküzdhetők a távolságok. De szóljanak továbbra is a számok: a helyszíneken – melyek között volt templom, művelődési ház, egykori mozi, de egyetemi aula és szabadidőközpont is – összesen százhuszonkilenc gyülekezet és keresztény szervezet gyürkőzött neki a műholdas evangélizáció hazai közvetítésének. A határokon túli helyszínekkel együtt összesen negyvenhárom református, harmincöt baptista, huszonöt evangélikus, tizenhárom római katolikus, négy evangéliumi pünkösdi, három görög katolikus gyülekezet és hat más kisegyház jelentkezett.

Nagy volt a nekibuzdulás Kelet-Magyarországon, ahol egészen kis falvak népe fogott össze egy-egy lelkes gyülekezeti vezető irányításával, hogy megtanulja a műholdas közvetítésben való részvétel fortélyait, és megszervezze az egyes esték helyi programjait, a süteményes vendéglátást… A technikai feladatok koordinálását a kiskőrösi Tóth Sándor vállalta; volt nap, hogy pár óra alatt lemerült a telefonja a sok hívás miatt.

Budapest az idén alulteljesített. A fővárosban bizony az adottságokhoz képest meglepően kevés gyülekezet vállalta a ProChrist megszervezését. Példamutató volt viszont Pécs, ahol nyolc gyülekezet szervezésében hat-hétszáz ember hallgatta Ulrich Parzany igehirdetéseit; ehhez az egyetem nagy auláját bérelték ki. Számításaim szerint egyébként a magyar nyelvű helyszíneken minden este kilenc-tízezren voltunk együtt.

Sajnos nem mindenütt alakultak ilyen jól a dolgok. Ahol nem készültek fel komolyan a technikai lebonyolításra, ott késve vagy egyáltalán nem jött létre a műholdas kapcsolat a müncheni olimpiai csarnokkal. De néha a német műszakiak is hibáztak, például amikor vagy tíz percre fölcserélték a szlovák és a magyar szinkronhangot. Néha izgalmában négy tolmácsunk is rosszkor kapcsolta át a mikrofonját, így egy-egy szóvég „elszállt az űrben”.

De az evangélium szólt, és Isten igéje Ulrich Parzany evangélikus lelkész tolmácsolásában negyven percen át sem volt unalmas. Amúgy imponálóak az összeurópai számok is: százhetvenezer és kétszáztízezer között mozgott az esténkénti létszám, összesen pedig másfél millió résztvevője volt a ProChristnek. Ez ugyan kevesebb, mint 2003-ban volt, de a helyszíni beszélgetések száma alapján kijelenthetjük: most sokkal több kereső embertársunk tette meg az első lépéseket a hit útján. Evangélizáció volt ez a javából, mert megszólított, személyes volt, bűnbánatra hívott, és felmutatta Krisztus keresztjét mint a megváltás helyét.

A ProChrist nagy kérdése: mi lesz ezután? Nos, esély van arra, hogy a következő műholdas evangélizáció helyszíne 2008 őszén vagy 2009 tavaszán Budapest legyen! De addig is a ProChrist szervezőbizottsága kiadta Ulrich Parzany Úton Jézus Krisztussal című könyvecskéjét, melynek segítségével egy hathetes bibliai kurzust végezhetnek el, beszélgethetnek végig mindazok, akik Krisztushoz szeretnének tartozni. (Kiskőrösön az első szerdán már együtt is volt egy kis csapat.) Mert a cél: beépülni Jézussal a gyülekezet közösségébe. S a szervezőnek ad az Úr annyi örömet, amennyi mindig továbblendít a következő nagy feladat felé. Ilyen örömet jelentettek például egy kiskőrösi óvónőnek a biztató szavai és vallomása. (A levelet a 8. oldalon közöljük – A Szerk.)

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A bevonulás
Élő víz
Választási értesítő
Akik eltemették…
Erős Gusztáv udvarán
Az otthoni passióáhítat igeliturgiája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten hozott Budavár csónakjában! Szállj be közénk!”
Ügyrendben haladtak
Keresztutak
Sándy-kiállítás és könyvbemutató a HAP Galériában
Szlovák teológushallgatók passiójárása
Lelkigondozás a hadseregben
PRÚSZ-elnökségi ülés Debrecenben
„Felszabadultan”
Új érsek Svédországban
Bajor iskolaigazgatók magyarországi tanulmányúton
Iskolák a határon
Evangélikusok
Una Sancta
Csaba József emlékezete
e-világ
Embertárs-ajánló
Így egyél, hogy jól legyél!
A hét témája
„Kétség és ámulat”
Kiskőrösi levél
„Falumisszió”
ProChrist Monoron
Nyírségi találkozási pontok
Közlemények, nyilatkozatok
Egyházvezetők nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Elhunyt dr. Béres József
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kórustalálkozó Nyíregyházán
A mester
A verseny
A vasárnap igéje
Felülmúlt prófécia
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 15 „Kétség és ámulat”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster