EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 15 - Sándy-kiállítás és könyvbemutató a HAP Galériában

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Sándy-kiállítás és könyvbemutató a HAP Galériában

Különleges esemény színhelyéül szolgált március 14-én a budapesti HAP Galéria, amely nívós kiállításaival eddig is sokat tett a 20. századi magyar építészet megismertetéséért. A Magyar Építészeti Múzeum és az Evangélikus Országos Múzeum közös rendezésében megvalósult, Sándy Gyula építész (1868–1953) életművének keresztmetszetét bemutató emlékkiállítás megnyitásakor Bibó István művészettörténész méltathatta a szakma képviselői és az érdeklődő közönség előtt Sándy Gyula Hogyan lettem és hogyan voltam én templom-építő, -tervező és művezető építész? címmel közreadott visszaemlékezéseit.

A kiállítás arányosan mutatja be a gazdag és egységes Sándy-életmű legfontosabb építészeti megbízásait, épülettípusait, amelyek a 20. század első felének szerteágazó, sokat változó építészeti irányzatai között egyfajta állandóságot, következetes építészeti formálást képviselnek. A több mint ezerötszáz tervlapból álló, a II. világháború okozta veszteségek miatt csonka életműből kiválogatott tervek között többféle épülettípust ábrázolót láthatunk: a lakóépületek – villa, bérház, falusi kislakás, típusház, kastély –, gazdasági és ipari épületek egy-egy példája mellett számos középületet: postapalotákat, városházát, zsinagógát, egyetemi épületet és legnagyobb számban evangélikus templomokat.

Sándy Gyula a múlt század első felének legfontosabb hazai templomépítészei közé tartozik: építészeti munkáinak legalább a fele templomtervezési megbízás volt, és ezek szinte kivétel nélkül evangélikus templomok; számuk – az átalakításokkal, bővítésekkel együtt – megközelíti a százat.

A kiállításon látható tervek e gazdag életműnek csupán vázlatos bemutatását teszik lehetővé: a művek zöme pályázati terv, vázlatterv vagy koncepcióterv perspektívában ábrázolt, akvarellezett tervlapja. Az építész elmélyült, biztos épületszerkezeti tudásáról néhány – a rendezők által jól kiválasztott – mívesen rajzolt kiviteli és belsőépítészeti részletterv, valamint egyetemi jegyzeteinek lapjai tanúskodnak.

A kiállított tervekből markánsan kiolvashatók annak a „Sándy-stílusnak” a jellemzői, amelyek a középkori plébániatemplom torony-hosszhajó-szentély típusából, a felvidéki pártázatos reneszánsz formavilágának átvételéből, az úgynevezett „virágos reneszánsz” gazdag növényi ornamentikájából és a népművészet formakincséből hoznak létre egyfajta nemzeti neoreneszánsz irányzatot.

Sándy templomainak középkorias formálására, térrendszerének konzervatív alakítására nagy hatással volt az a 20. század eleji evangélikus teológiai-liturgikai irányzat, amelyet Jánossy Lajos teológiai professzor foglalt össze az 1944-ben megjelent Evangélikus templomok című kézikönyvben. Alapelve az a gondolat, mely szerint Luther – a régi egyház megújhodását szolgálva – nem alkotott külön templomtípust vagy templomstílust, így a középkori templomstílusok megfelelőek a lutheri új liturgikus térigények kiszolgálására, ugyanakkor a szószékoltár nem része a lutheránus hagyománynak, mert „nem a lutheri reformáció lelkületéből született”.

A kiállított tervanyag másik, jól körülírható csoportját a centrális templomok alkotják, amelyek rendszerint nyolcszögre vagy görögkereszt formájúra szerkesztettek. Ezek között sokkal több újszerű, kísérleti jellegű megoldással találkozhatunk.

A kiállításmegnyitó alkalmával közrebocsátott Sándy-kötet a Magyar Építészeti Múzeum forráskiadvány-sorozatának hatodik köteteként jelent meg (a szöveggondozás és szerkesztés Fehérvári Zoltán, Hadik András, Prakfalvi Endre, valamint Zászkaliczky Zsuzsanna munkáját dicséri; a kiállítás katalógusának szövegét ugyancsak Zászkaliczky Zsuzsanna írta).

Visszaemlékezéseit az idős építész 1950 és 1953 között írta több levélrészletben Amerikában élő leánya, Natália (Nati) számára. A teljes kézirat nem készült el, és az esetleges kiadás szándéka sem volt egyértelmű. A memoár így mozaikszerűen, tagolás nélkül, az eredeti szöveg szerint, csak a nyilvánvaló elírások javításával került a kötetbe. Belső felépítésében sem a szigorú kronologikus rendet követi, hanem inkább témák, események köré rendezve beszéli el az életpálya egyes állomásait.

Az írásmű címében megfogalmazott kérdésre adott válasz rendkívül gazdag képet ad Sándy életpályájának első, monarchiabeli szakaszáról. A valóban forrásértékű írás bepillantást enged a 20. század elejének építészeti világába Steindl Imre, Pecz Samu és Foerk Ernő mellett végzett munkák, tanulmányutak, továbbá kortársak és példaképek bemutatása révén, a megvalósuló épületek kivitelezése és szerkezeti kialakítása kapcsán. Az írás sok apró és érdekes részlete, epizódja olyan életszemléletről tanúskodik, amelyet áthat a mély hitből fakadó életöröm.

Köszönet illeti Sándy Gyula leszármazottait, hogy e gazdag életművet a közönség és a szakma számára közkinccsé tették.

Krähling János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A bevonulás
Élő víz
Választási értesítő
Akik eltemették…
Erős Gusztáv udvarán
Az otthoni passióáhítat igeliturgiája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten hozott Budavár csónakjában! Szállj be közénk!”
Ügyrendben haladtak
Keresztutak
Sándy-kiállítás és könyvbemutató a HAP Galériában
Szlovák teológushallgatók passiójárása
Lelkigondozás a hadseregben
PRÚSZ-elnökségi ülés Debrecenben
„Felszabadultan”
Új érsek Svédországban
Bajor iskolaigazgatók magyarországi tanulmányúton
Iskolák a határon
Evangélikusok
Una Sancta
Csaba József emlékezete
e-világ
Embertárs-ajánló
Így egyél, hogy jól legyél!
A hét témája
„Kétség és ámulat”
Kiskőrösi levél
„Falumisszió”
ProChrist Monoron
Nyírségi találkozási pontok
Közlemények, nyilatkozatok
Egyházvezetők nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Elhunyt dr. Béres József
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kórustalálkozó Nyíregyházán
A mester
A verseny
A vasárnap igéje
Felülmúlt prófécia
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 15 Sándy-kiállítás és könyvbemutató a HAP Galériában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster