EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 15 - Csaba József emlékezete

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Csaba József emlékezete

„Te azért a munkának terhét hordozd, mint a Jézus Krisztus jó vitéze.” (2Tim 2,3; Károli-fordítás)

Csaba József evangélikus pedagógus száz esztendővel ezelőtt, 1906. április 11-én született Makón. Elemi iskoláit is ott végezte. Édesapját kétéves korában elvesztette; hiánya rányomta bélyegét egész életére. Édesanyja nagy szegénységben nevelte fel három gyermekét, de Józsefet is taníttatta, aki a budapesti Madách Imre Gimnáziumban abszolvált érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karára iratkozott be, majd rövid idő múlva bölcsészhallgató lett. (Tanára volt – többek között – dr. Hóman Bálint, dr. Szekfű Gyula, dr. Cholnoky Jenő, dr. Négyesi László.) Nyolc félévet hallgatott magyar nyelv és irodalomból; földrajzból, történelemből és angol nyelvből diplomát szerzett.

Tökéletes angoltudásához hozzásegítették a külföldi ösztöndíjak: 1931–32-ben Toronto (Kanada), illetőleg Cleveland és Springfield (USA) városában tanulhatott, 1936-ban, 1939-ben, majd 1947-ben pedig állami ösztöndíjjal Angliában folytathatott pedagógiai tanulmányokat. De az angolon kívül beszélt németül és franciául is; a Művelődési Minisztérium jóváhagyásával még 1957-ben is lehetősége nyílt nyelvtanulás céljából Svájcba látogatni. Az egyetem elvégzése után családi nevét Zeitlerről Csabára magyarosította.

  1. szeptember 1-jétől folyamatosan teljesített tanári szolgálatot. Az 1933/34-es tanévben a nagykőrösi Arany János Református Gimnáziumban működött helyettes tanári minőségben. Iskolai és iskolán kívüli munkájával kiérdemelte kartársai és feljebbvalói megbecsülését. Munkája alapján szakavatott, tárgyait szerető, lelkiismeretes tanárnak bizonyult. Az intézetben külön angolnyelv-tanfolyamot szervezett az önként jelentkezők számára.
  2. és 1947 között a soproni evangélikus líceum rendes tanára volt. A líceum tanári kara és diáksága sikeresen vette fel a küzdelmet a nemzetiszocialista ideológiával szemben. Az „ellenállás” egyik fontos szócsöve volt a Csaba József által szerkesztett, Nyugati Őrszem című újság, amely a Márciusi Front és a népi írók, elsősorban Németh László programja mellett állt ki. Veres Péter, Tamási Áron, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Sinka István, Kodolányi János, Féja Géza és mások kaptak meghívást a Soproni Fiatalok által rendezett irodalmi estekre. A mozgalom emlékkönyvébe Móricz Zsigmond írt először „izenetet” 1940-ben.

Hetvenedik születésnapján Csaba József a népi kollégiumok szervezésében végzett munkájáért miniszteri elismerésben részesült.

1947-től 1952-ig, az iskola államosításáig a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanára volt. 1952-ben a Fővárosi Tanács a X. kerületi Leövey Klára Közgazdasági Technikumba helyezte át, a tanév második felében azonban átkerült az I. László Gimnáziumba. 1965-ben meghívást kapott a Nebraskai Egyetemre, Lincolnba (USA). Vendégprofesszorként előadás-sorozatot tartott a kelet-európai népek történelméről, kulturális értékeiről, a világban elfoglalt helyünkről.

Anyagi megfontolások a gimnáziumi katedra elhagyására késztették; a Malévtől ment nyugdíjba, ahol pilótákat oktatott angol nyelvre. Nyugdíjas éveit is aktívan töltötte: fordított, tanított. Szeretett felesége halála után azonban egészségi állapota rohamosan hanyatlani kezdett. Még megérhette, hogy volt iskolája, a „Fasor” újra evangélikus gimnázium lett, de a soproni líceum újjászületésekor már nem volt közöttünk. 1990. augusztus 5-én halt meg Budapesten.

Részlet ars poeticájából: „Ha dolgunkat elvégeztük, vesszük a kalapunkat, köszönünk, elmegyünk, és átadjuk helyünket a feltörekvő ifjúságnak. Az élet megy tovább, egy ember eltűnését nem is lehet észrevenni. A hajó után még egy ideig fodrozódik a víz, de azután sima lesz újra, és a messzeségben eltűnik a hajó. Ki tudja, mit visz magával, mi volt benne, honnan jött, hová megy. Az én sorsom se lehet más, mint annyi sok, előttem elment tanár sorsa.”

Összeállította: Csaba Piroska


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A bevonulás
Élő víz
Választási értesítő
Akik eltemették…
Erős Gusztáv udvarán
Az otthoni passióáhítat igeliturgiája
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Isten hozott Budavár csónakjában! Szállj be közénk!”
Ügyrendben haladtak
Keresztutak
Sándy-kiállítás és könyvbemutató a HAP Galériában
Szlovák teológushallgatók passiójárása
Lelkigondozás a hadseregben
PRÚSZ-elnökségi ülés Debrecenben
„Felszabadultan”
Új érsek Svédországban
Bajor iskolaigazgatók magyarországi tanulmányúton
Iskolák a határon
Evangélikusok
Una Sancta
Csaba József emlékezete
e-világ
Embertárs-ajánló
Így egyél, hogy jól legyél!
A hét témája
„Kétség és ámulat”
Kiskőrösi levél
„Falumisszió”
ProChrist Monoron
Nyírségi találkozási pontok
Közlemények, nyilatkozatok
Egyházvezetők nyilatkozata
A közelmúlt krónikája
Elhunyt dr. Béres József
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kórustalálkozó Nyíregyházán
A mester
A verseny
A vasárnap igéje
Felülmúlt prófécia
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 15 Csaba József emlékezete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster