EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 20 - „Nem szeretem a háttérzenét…”

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

„Nem szeretem a háttérzenét…”

Interjú Gryllus Dániellel

„Múlt héten egy barátom elképedve kérdezte meg a Marczibányi téri Kaláka-koncert után: »Hogy az ördögbe tudtok ennyi szöveget megjegyezni?« Ilyenkor általában az a válasz, hogy odafigyelés, tréning és rutin kérdése a dolog. De hát nem csak erről és főleg nem erről van szó…” – mondja Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja, miközben az interjúhoz készülődünk. A zenészt Cantate vasárnapjának apropójából éneklésről-zenélésről kérdeztem.

– Mi tehát a helyes válasz a barátja által feltett kérdésre?

– Azért tudjuk megjegyezni a sok szöveget, mert tudunk hozzá dallamot is. Dallamot, amely hordozza, tagolja, agyunkba vési a szöveget. Sokszor előfordult már, hogy egy verset próbáltunk felidézni, és elakadtunk valahol. Ha viszont ismerünk hozzá dallamot, könynyebben tudjuk folytatni.

– De ugye énekelni nem azért szokott az ember, mert így könnyebben jegyzi meg a szövegeket?

– Nem bizony. Hanem mert énekelni jó. A gyerekek halandzsaszövegeket is szívesen énekelnek. Vannak, akik olyan nyelven szeretnek dalolni, amelyen nem beszélnek.

– Ön és a zenekar többi tagja miként került közel az énekléshez?

Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító ének-zenei általános iskolába jártam, a híres Lorántffy utcaiba. A Kaláka alapítói és mai tagjai mind oda jártak. Innen van közös zenei anyanyelvünk. Barátom, aki nem zenei tagozatú osztályba járt, mesélte: mindig irigykedve hallgatta, hogy hazafelé menet több szólamban szolmizálva énekelünk. Nemhogy untuk volna már az éneklést – pedig mindennap volt énekóra, másnaponta karének, hangszeroktatás, kamarazenélés is hetente többször –, hanem énekeltünk a „kötelezőn” túl is.

Önöknek tehát örömforrás volt az éneklés. Vajon az-e manapság, a mai gyerekek számára is?

– Japánban mesélték, hogy a gyerekeknek régebben büntetésként szabták ki, hogy a fal felé fordulva kellett állniuk, és énekelniük kellett. Ma már persze egész más ott a helyzet, nagyon fejlett a kóruskultúra. Néhány éve egy japán turné alatt megbetegedtem, és egész nap a szállodában maradtam. Az egyik tv-csatornán több órán át kórusversenyt közvetítettek. Többek között Kodály- és Bárdos-kórusokat is énekeltek a japán gyerekek. Lehetséges lenne ez ma Bartók és Kodály hazájában? Költői a kérdés, nyilván szó sem lehetne róla, hiszen rontaná a szent nézettségi mutatót. Ahogy sajna az iskolai énekoktatás is visszaszorult, a zeneiskolák is a fennmaradásuk miatt aggódnak.

– Másképp olvassa-e „zenészfüllel” a Szentírást?

– Nem hiszem. Talán azokat a részeket kicsit másképp, amelyekből ének született: a Pál-leveleket, a Hegyi beszéd részleteit és azt a tizenöt zsoltárt, amelyet Sumonyi Zoltánnal feldolgoztunk, hisz azokhoz más élmények is fűznek. Olyan dolgok is eszembe jutnak róluk, melyek egy „átlag” bibliaolvasónak nem, és nekem sem, ha más részleteket olvasok.

– A lemezfelvételek – például a Pál apostol levelei – milyen hatással vannak Önökre?

– Egy ilyen dalsorozat megírása bizony megmozgatja az embert. Valami módon „belülre” akar kerülni. Közelebb, például ez esetben Pál apostolnak az általa elképzelt egyéniségéhez, életéhez, működési területének a muzsikájához – még ha ez a muzsika nem is ókori, legfeljebb archaikus. De ez az alkotói folyamatra vonatkozik. A felvétel más, az precíz munka; az ember a tisztaságra, a szöveg érthetőségére figyel, a mondandóját nem akkor találja ki. Ott inkább elfáradunk. Megint újabb állomás, amikor szembesülünk a kész felvétellel, amikor lehallgatjuk; főleg ha ez néhány nap elteltével történik meg. Akkor a hatása alá kerülünk, még ha belülről ismerjük is minden kis részletét.

– Egy-egy „bibliás” koncert végére éreznek-e valami változást a közönségen?

– Nem „csak” a közönségen, magunkon is. Emlékszem, tizenöt évvel ezelőtt, a Pál apostol bemutatóján az utolsó tétel, Pál imája vége felé furcsa érzés fogott el: mintha kevésbé hatott volna rám a gravitáció. Gondoltam, ez a bemutató izgalma és a kemény feladat teljesítése feletti megkönnyebbülés. A második előadásnál már tudtam, hogy másról van szó. Így a kétszázadik előadás körül pedig már szinte úgy várom ezt a hatást, mint ahogy a kábítószeres várhatja az anyag szétáradását. Többen megerősítettek a közönségben ülők közül, hogy ez nem egyedül az én érzésem.

– Mit jelent az Ön számára a zene, ezen belül is az egyházi zene?

– Szeretném elkerülni a kérdésre adható kötelező közhelyválaszokat, hiszen mit mondhat az a muzsikus, akinek a zene és környéke harminchét éve gyakorlatilag a hivatásává lett? Inkább a befogadó oldaláról közelítenék. Én bizony kevesebb zenét hallgatok az átlagosnál. Nem szeretem a háttérzenét; vagy odafigyelek rá, vagy inkább ne szóljon. Koncert előtt is mindig kérem, hogy ne szóljon a zene, majd csak ha mi játszunk. Zajkulisszává degradáljuk a muzsikát. Szerencsére a templomi zene még nem tart itt, nem „orgonálják alá” a prédikációt, és az ének sem felvételről szól, hogy a gyülekezetnek csak tátognia kelljen. Szeretem, hogy az evangélikus egyházban sok templomi zene szól. Nosztalgiával emlékszem vissza azokra az időkre is, amikor a Lutherániában énekeltem. Alapvető, meghatározó élményeim gyerekkorom óta a Deák téri koncertek.

– Ön szerint többet vagy kevesebbet énekelünk az utóbbi években?

– Talán nem énekelünk kevesebbet, csak a sok zene miatt nem hallatszik. Pedig énekelni mindenki szeret, ha tud, ha nem, mert énekelni jó, főleg együtt, amikor a hangok, a lelkek összeérnek.

Boda Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Defekt és hála
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Orgonaillatú ünnepség
Tanulni kell a hálaadást
Budavári örömök Jubilate vasárnapján
Elkészült a Magyar Evangélikus Konferencia alapszabálya
Ülésezett az országos elnökség
Kettős éffordulót ünnepeltek
Keresztutak
„Elfogadtál és elhívtál”
Jövőorientált találkozás
Hitbeli közösségben
Dél-Romániában is segít a MÖSZ
Evangélikusok
Egyházkerületünk kincsei és nyomorúságai
„Nem szeretem a háttérzenét…”
In memoriam Gyalog István
e-világ
Megtalálom testvéremet…
Keresztény szemmel
Hogyan készülsz a jövőre? Félelemmel vagy várakozással?
A hét témája
Bemutatkoznak a kerületi felügyelőjelöltek
Nagy Eörs
Szabó György
Vincze Csaba
Novotny Zoltán
Radosné Lengyel Anna
evél&levél
Táborozás a Gabonamag Alapítvánnyal (www.gabonamag.hu)
A közelmúlt krónikája
Felügyelet alatt állva
A kitelepítésre emlékeztek
Szomorú vonatok az angyalföldi állomáson
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bemutató az Evangélium Színházban
A Jézust követő asszony és két férfi
Díjkiosztó délen
Rendhagyó irodalomóra
Lúdláb torta
A vasárnap igéje
Hattyúdal vagy új mű nyitánya?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Börtönlevél
Szószóró
Elmenni vagy megmaradni?
Cantate
Hogyan használjuk énekeskönyvünket?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 20 „Nem szeretem a háttérzenét…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster