EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 20 - Megtalálom testvéremet…

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Megtalálom testvéremet…

Ma akkor is legalább nyolc államban élnének magyar protestánsok, ha közülük soha senki nem hagyta volna el városa vagy faluja határát… Ostoba határok sokszorozták meg a magyar protestáns egyházak számát a világban. Az utódállamok területén, illetőleg sokak választott új hazájában, az óhazától netán kontinensnyi távolságban szerveződő magyar egyházi közösségek gyakorta a közös hit, a nemzeti azonosságtudat egyetlen központjává váltak. A már csaknem egy évszázados különélés, a földrajzi távolságok, a globalizáció kikezdte a magyar evangélikusok, reformátusok, unitáriusok közösségeit, kapcsolatrendszerét. A 20. század végén azonban váratlan lehetőséghez jutott a magyar protestánsok közössége…

Az informatikai forradalom eszköztára szolgálja a közeledést, és közelebb hozza az egymástól messzire került testvéreket. A Magyarországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoportja által létrehozott, fenntartott és folyamatosan fejlesztett Protestáns Honlap egyik legfontosabb célkitűzése a testvér és testvér közötti hídépítés. A http://protestans.lutheran.hu címen elérhető honlap a fal leomlasztását, a kapcsolatok újjáépítését is szolgálja. Kérdést is provokál, mely az olvasókhoz, a gyülekezetekhez szól: „Megtalálod-e testvéredet?”

A Protestáns Honlap a Kárpát-medence területén működő történelmi protestáns egyházak múltját, jelenét mutatja be. Az egyre bővülő oldalakon a kisebbségi sorba jutott magyar gyülekezetek mellett az együtt élő német és szlovák ajkú közösségekről is olvashatunk.

Egyházunk Internet Munkacsoportja az Informatikai- és Hírközlési Minisztérium pályázatán elnyert eszközök segítségével létrehozta a Felvidék protestáns múltjának egy kis szeletét bemutató oldalakat, melyekhez angol, német és szlovák nyelvű összefoglalók készültek.

A tartalomfejlesztés egyben kapcsolatfejlesztés is. Révkomárom bemutatása, Jókai Mór életének főbb eseményei, a komáromi Jókai-legendák nem jelenhettek volna meg Oláh Imrénének, a Révkomáromi Református Egyházközség nőegylete elnökének a segítsége nélkül. Hadd ajánljam Oláh Imréné egyik írását e cikk olvasóinak a figyelmébe! Jókai Mór keresztelőjének története csak a Protestáns Honlapon olvasható.

A nagyobb protestáns központok leírása mellett a gyülekezetekre, fontosabb állami és egyéb intézményekre mutató linkek segítségével akár egy virtuális túrán is részt vehet a Protestáns Honlapot böngésző internetező.

Burgenland evangélikus közösségei kitárulkoznak honlapjaikon az interneten szörföző előtt.

Valószínűleg kevesen hallottak a Bákói Szórványmissziós Egyházközségről, mely Bákó, Karácsonykő, Jászvásár reformátusainak a közössége. A bákói oldalról érdemes ellátogatni a Moldvahon zenei portálra, és különleges élményben lesz része annak is, aki megtekinti Oláh Gaál Elvira Bákó megyei fotósorozatát.

A rimaszombati Tompa Mihály Gimnázium, Désichegy, Retteg, Szilágykraszna neve sem sok magyarországi ember előtt ismert, de érdemes megtekinteni e szlovákiai magyar középiskolának és a felsorolt erdélyi gyülekezeteknek a honlapját. Muzeális fotók az egykori pozsonyi evangélikus líceum életéről; az evangélikus múzeum bemutatása; a határon túli gyülekezetek elérhetősége – mindez hű tükre a Kárpát-medencei protestáns gyülekezetek régmúltjának, mindennapjainak.

A kapott visszajelzések is arra utalnak, hogy részben hiánypótló tartalmak jelentek meg a Protestáns Honlapon. Fontos forrásnak tekintik más internetes oldalak, és számos dolgozat elkészítésénél felhasználták a közölt adatokat.

A távolságok relativizálódnak az informatika évszázadában. A Protestáns Honlapon pár másodperc alatt kapcsolat teremthető Felsőőr és Budapest, Komárom és Kolozsvár között.

Ez a honlap missziót tölt be. Ha sokunk életének részévé válik egy-egy távolra sodródott közösség sorsa, ha gyülekezeti kirándulásunk, nyaralásunk úti célját a Protestáns Honlapon is keressük, leomlott szívünkben a fal.

Léránt István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Élő víz
Defekt és hála
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Orgonaillatú ünnepség
Tanulni kell a hálaadást
Budavári örömök Jubilate vasárnapján
Elkészült a Magyar Evangélikus Konferencia alapszabálya
Ülésezett az országos elnökség
Kettős éffordulót ünnepeltek
Keresztutak
„Elfogadtál és elhívtál”
Jövőorientált találkozás
Hitbeli közösségben
Dél-Romániában is segít a MÖSZ
Evangélikusok
Egyházkerületünk kincsei és nyomorúságai
„Nem szeretem a háttérzenét…”
In memoriam Gyalog István
e-világ
Megtalálom testvéremet…
Keresztény szemmel
Hogyan készülsz a jövőre? Félelemmel vagy várakozással?
A hét témája
Bemutatkoznak a kerületi felügyelőjelöltek
Nagy Eörs
Szabó György
Vincze Csaba
Novotny Zoltán
Radosné Lengyel Anna
evél&levél
Táborozás a Gabonamag Alapítvánnyal (www.gabonamag.hu)
A közelmúlt krónikája
Felügyelet alatt állva
A kitelepítésre emlékeztek
Szomorú vonatok az angyalföldi állomáson
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bemutató az Evangélium Színházban
A Jézust követő asszony és két férfi
Díjkiosztó délen
Rendhagyó irodalomóra
Lúdláb torta
A vasárnap igéje
Hattyúdal vagy új mű nyitánya?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Börtönlevél
Szószóró
Elmenni vagy megmaradni?
Cantate
Hogyan használjuk énekeskönyvünket?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 20 Megtalálom testvéremet…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster