EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Az igazi közösség esélye

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 15. VASÁRNAP – Gal 5,25–6,10

Hozzászólás a cikkhez

Az igazi közösség esélye

Nagyon sokszor kell azzal szembesülnünk, hogy elhordozhatatlan terheinkkel magunkra maradtunk a világban. Nincs, aki segítene, nincs, aki átvenne valamennyit a nehézségekből, nincs, aki megértést tanúsítana. Az újrakezdés szinte lehetetlenné válik, a régiből való kitörés esélytelennek tűnik, a másikhoz való odafordulás értelmetlennek tetszik. Mintha Pál apostol mára kijelölt levélrészletéből csak ez a vers kiabálna ki: „Mert mindenki a maga terhét hordozza.” Mély bizalmi válságba sodródott emberi közösségek, társadalmak általános értékrenddé tették a mindenben teherbíró, mindent túlélni képes embertípust. Sokszor embertelen megoldások következménye az a saját teher, amelyet hordozni kényszerülünk. Emberi erőnk véges, a mindenen felülemelkedő ember képe egyre inkább színjátékká válik, a belső erőforrások egyre apadnak, az összeomlás tragédiái a maguk sokféleségében riasztanak bennünket, egyszersmind rámutatva ennek az életformának a lehetetlenségére.

Az egyházi esztendő mostani időszakában az igehirdetés középpontjában álló elhívó és megigazító Úr csodálatos biztatást küld nekünk Pál apostol szavain keresztül, aki levelében olyan életformát tár elénk, amely nem egyszerűen az egymásra szorultságot felismerő, közösségépítő emberek jóakaratára épít, hanem az Isten Lelkére. „Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint.” Ez a Lélek szerinti élet pedig az Isten előtti és a másik ember segítségével történő újrakezdést, a régóta elrontott életvezetés megújulását, a másikhoz való odafordulást, a kinyújtott segítő kéz bátor, bizalommal teli elfogadását jelenti.

„Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel.” A helyreállítás, a figyelmeztetés felelőssége a keresztény közösségben nem a szankciók következményével jár. Megszoktuk, hogy botlásainkat, hibáinkat, mulasztásainkat a büntetés megterhelő tudatával próbáljuk elkerülni: tartunk a következő büntetéstől, elszenvedett hátránytól. A Lélek által épített közösségben az újrakezdés csodája ad erőt, hogy képesek legyünk elhagyni a rosszat. Ezt a csodát elsősorban magától Istentől kapjuk, újra és újra rácsodálkozva végeérhetetlen türelmére. De a másik ember elfogadó szeretete is része a holnap mindig megújuló erőforrásának.

Világos szavak hangoznak a tettek következményeiről is. Hányszor kell meglátnunk, hogy egy-egy történés mögött mennyi végiggondolatlanság, felelőtlenség húzódik! Hányszor legyintenek emberek önmagukra: úgysem képesek a régit, a megszokottat elhagyni, és inkább az életen történő végigbotladozás keserveit választják. „…aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.” Csodát terem minden Istenre figyelésre fordított energia és idő. Mindennap örömmel láthatjuk meg mindazt, amivel megajándékoz az Úr, ha hozzá fordulunk. A jövőt a világ Urának kezében tudni, szeretni és szeretetet elfogadni, megküzdeni az élet nagyobb vagy a hétköznapok apróbb harcait: a régiből való kitörés esélye ez.

Így már van értelme az egymáshoz fordulásnak is. A mindennap újrakezdő, régit letevő emberek közössége pontosan tudja, hogy mindaz, amit Isten ajándékozott, nem pusztán az, ami saját életemhez adatott, mert Isten ajándéka a másik ember is. Isten ajándéka, hogy felvállalhatom terhét, hogy osztozhatom örömében és bánatában, hogy láthatom életét, mint amin az én kezem nyoma is ott van. Isten ajándéka a másik ember, mert elfogadhatom tőle a segítő szeretetet. Ha megbotlom, belekapaszkodhatok felém nyújtott kezébe. Ha elesem, felemel, és letörli könnyeimet. Mert: „Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” A teherhordozás tökéletességében Krisztus utolérhetetlen. Ő a Golgotán minden ember vétkét magára vette. A kereszt szenvedő Jézusa mindig ott áll előttünk, amikor fel kell vállalnunk a másikat vagy saját rászorultságunkat. Ő felvállalt: megváltott, de példát is adott, hogy övéi hogyan éljenek.

Pál apostol világosan fogalmaz: mindenkinek megvan a maga terhe, amelyet hordoznia kell. Az örömhír az, hogy Jézus az elhordozhatatlant, a halálos mélységbe rántó súlyt magára vette helyettünk. Bőven maradt szabad hely a vállunkon, maradt erő karunkban, maradt hely a szívünkben, hogy Krisztus szeretetéből fakadóan tudjunk támasz lenni, tudjunk ölelni, szeretni, míg végül mindannyiunkat magához ölel minden szeretetünk forrása, Jézus Krisztus.

Ördög Endre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Próbálj meg lazítani…”
Kerülő utakon
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálát adni, kérni, remélni
Folytonosság és változás
Ózd – 104
A Déli Egyházkerület új tisztségviselői
A Déli Evangélikus Egyházkerület által meghirdetett Raffay-pályázat eredményhirdetése és a dolgozatok témái
Jézus Krisztus tegnap és ma
Lelkészek börtönben
Hírek a bonyhádi gimnáziumból
Sarepta-születésnap
Keresztutak
Leuenbergi lelkülettel
Morálról ma mindenkinek
Boldoggá avatták az üldözötteket mentő Salkaházi Sárát
A legnagyobb a szeretet…
Megkérdeztük Donáth Lászlót…
Az Új Magyarországért fejlesztési tervről…
Az egyház emelje fel a szavát
Tűzhely az arénában
Egység a sokféleségben
Evangélikusok
Hazugságtér és Szabadság tér
e-világ
Számítástechnikai eszközök használata a gyülekezeti munkában
A hét témája
Prológus
Evangélikusság – fundamentalizmus
Mit tekint a katolikus egyház fundamentalizmusnak?
A fundamentalizmusról
Fundamentalizmus iszlám szemmel
Ki a fundamentalista a református egyházban?
Mi is a fundamentalizmus?
evél&levél
Ez is fundamentalizmus?
Merjük kimondani…
Közlemények, nyilatkozatok
Idézet Sólyom László köztársasági elnök szeptember 18-i nyilatkozatából
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének szeptember 19-i nyilatkozata
Felhívás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther Márton, a reformátor
Erőt adó, apró hitszilánkok
Török Bálint-torta
A vasárnap igéje
Az igazi közösség esélye
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Isten hárfása
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 39 Az igazi közösség esélye

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster