EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Luther Márton, a reformátor

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Luther Márton, a reformátor

A wittenbergi Luther-Zentrum vándorkiállítása Budapesten

Hosszas egyeztetés után a Budapesti Történeti Múzeumban kapott helyett a Luther Márton, a reformátor című, ismeretterjesztő vándorkiállítás. Összeállítását minden európai helyszínen Hans Zinnow, a wittenbergi intézet munkatársa irányítja, a hazai bemutató szervezője egyházunk megbízásából az Evangélikus Országos Múzeum. A remélhetőleg sokakat vonzó kiállítást szeptember 18-án, hétfőn este Ittzés János elnök-püspök nyitotta meg a Budavári Palota E épületében lévő Királypincében. Köszöntötte a megjelenteket dr. Bodó Sándor, a múzeum főigazgatója, és emelte az alkalom fényét a Lutheránia énekkar szolgálata is.

Luther Márton, a reformátor Budára érkezik.

A vándorkiállítás, amelyet a wittenbergi Luther Központ és Luther Hagyományőrző Alapítvány hozott létre, Pozsonyból érkezett Budapestre. 2003 óta járja a világot, a kanadai Winnipeg után jó néhány más észak-amerikai városban, majd Európa számos helyszínén, Skandináviától Lengyelországig látható volt már.

A kiállítás anyaga a reformátor életének és munkásságának legfontosabb helyszíneit és csomópontjait mutatja be – kortárs dokumentumok nemes másolatainak segítségével. Talán segít pontosítani, árnyalni képünket Lutherről, aki tagadhatatlanul a történelem egyik igen nagy formátumú, talán nem túlzás állítani: napjainkig ható személyisége. Nemcsak protestánsok, de katolikusok, nemcsak hívők, de ateisták számára is megmutathat valamit abból a lendületből, erőből, elhivatottságból, amely lelkét egyháza megreformálására fűtötte. A látogató találkozhat mindazokkal, akik Luther társaiul szegődtek ebben a – gyakran harcos – szolgálatban: választófejedelmekkel, a Cranach festődinasztiával, nyomdászok és metszők név szerint ismert, ám mára arctalan tucatjával, bölcs teológusokkal s nem utolsósorban Katalin asszonnyal.

„E kiállítás szikár és tárgyilagos információs anyagával segíthet minden érdeklődőnek, hogy a Lutherről és a reformációról korábban szerzett ismereteit pontosítsa, a romantikus hatásoktól sem mentes rajongását reális elkötelezettséggé formálja, vagy esetleg meglévő előítéleteit korrigálja… Azt remélem, hogy kiállításunk – éppen aktuális kerek évfordulók által »kötelezővé« tett érdeklődés nélkül is – eléri célját: látogatóink jobban megismerik a világtörténelem egyik legnagyobb személyiségét és az elsősorban az ő nevével fémjelzett eseményt” – olvashatjuk a kiállításvezető előszavában Ittzés János elnök-püspök szavait.

Megismerhetjük a tárlaton Luthert mint tudós teológust – prédikációin, vitairatain keresztül. Láthatjuk gondos kiadású német nyelvű bibliafordításait, melyekkel a későbbi századok tudósainak, irodalmárainak elismerését is kivívta. Találkozhatunk az énekszerzővel és a társadalom égetően fontos kérdései iránt érdeklődő, sőt elkötelezett személyiséggel. Megismerhetjük mint magánembert, barátot, családapát is. Luther ismert vagy kevésbé ismert „arcait”, egyéniségének színeit egy-egy találóan kiválasztott, jelmondatszerű idézet is alátámasztja. (Ezek – a Wittenbergből származó gót betűs feliratok és fordításaik – segítenek eligazodni a kiállítás labirintusában és a vezető szövegében egyaránt.)

Bár életében sosem járt itt, a reformátornak volt kapcsolata Budával. A mohácsi csatában megözvegyült Mária királyné udvari lelkésze Luther híve volt, Wittenbergben pedig mintegy százhúsz magyar diák fordult meg Luther haláláig.

Az Evangélikus Országos Levéltár talán legféltettebb kincse a Jankovich Miklós gyűjteményéből származó autográf végrendelet, Luther második írásba foglalt végakarata. A kiállítás „életében” újdonság, hogy magyarországi bemutatója egy Luther és Magyarország kapcsolatát felvillantó anyaggal is bővült, amelyben, a kölcsönző intézményeknek hála, többségében eredeti műtárgyakkal találkozhat a közönség.

„»Ad fontes« (vissza a forrásokhoz) azt jelenti, hogy a mai kihívásokkal szembesülve igyekszünk saját szellemi és kulturális hagyományainkat megérteni” – írja dr. Christian Krause püspök, a Luther Központ elnöke a vezető előszavában. Ha „csak” ennyi történik, már sokat elért a kiállítás. Luther maga viszont ezekkel a szavakkal bátorította Mária királynét: „…bátran és vidáman tartson ki Isten szent Igéjének Magyarországon történő támogatásában.” Ehhez adjon erőt az olvasóknak, egyházunknak Luther Márton, a reformátor példája.

Luther Márton, a reformátor Budára érkezett.

Isten hozta!

Z. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Próbálj meg lazítani…”
Kerülő utakon
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálát adni, kérni, remélni
Folytonosság és változás
Ózd – 104
A Déli Egyházkerület új tisztségviselői
A Déli Evangélikus Egyházkerület által meghirdetett Raffay-pályázat eredményhirdetése és a dolgozatok témái
Jézus Krisztus tegnap és ma
Lelkészek börtönben
Hírek a bonyhádi gimnáziumból
Sarepta-születésnap
Keresztutak
Leuenbergi lelkülettel
Morálról ma mindenkinek
Boldoggá avatták az üldözötteket mentő Salkaházi Sárát
A legnagyobb a szeretet…
Megkérdeztük Donáth Lászlót…
Az Új Magyarországért fejlesztési tervről…
Az egyház emelje fel a szavát
Tűzhely az arénában
Egység a sokféleségben
Evangélikusok
Hazugságtér és Szabadság tér
e-világ
Számítástechnikai eszközök használata a gyülekezeti munkában
A hét témája
Prológus
Evangélikusság – fundamentalizmus
Mit tekint a katolikus egyház fundamentalizmusnak?
A fundamentalizmusról
Fundamentalizmus iszlám szemmel
Ki a fundamentalista a református egyházban?
Mi is a fundamentalizmus?
evél&levél
Ez is fundamentalizmus?
Merjük kimondani…
Közlemények, nyilatkozatok
Idézet Sólyom László köztársasági elnök szeptember 18-i nyilatkozatából
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének szeptember 19-i nyilatkozata
Felhívás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther Márton, a reformátor
Erőt adó, apró hitszilánkok
Török Bálint-torta
A vasárnap igéje
Az igazi közösség esélye
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Isten hárfása
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 39 Luther Márton, a reformátor

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster