EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 39 - Tűzhely az arénában

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Tűzhely az arénában

Több mint tizenegyezren (!) gyülekeztek össze szeptember 16-án Budapesten a tűzhely körül – az olasz focolare szó ugyanis családi tűzhelyet jelent. A Papp László Budapest Sportarénában öt kontinens kilencvenkét országának képviselői találkoztak egymással. A katolikus gyökerű, de ökumenikus indíttatású Fokoláre Mozgalmon belül létrejött csoport, az Isten önkéntesei rendeztek háromnapos konferenciát megalakulásuk ötvenedik évfordulója alkalmából. Ennek záró eseménye volt e nagyszabású – Az egyetemes testvériség napja elnevezésű – találkozó.

A budapesti helyszín kiválasztása nem volt véletlen. A Chiara Lubich nevével fémjelzett lelkiségi mozgalom, a Fokoláre a második világháború után Olaszországban született, majd elterjedt az egész világon, így hazánkban is. Célja az, hogy tagjainak segítsen megvalósítani a keresztény hit megélését a mindennapokban, hogy ki-ki a maga helyén és a maga eszközeivel tehessen a világ jobbá válásáért.

A Fokoláre egyik ágát alkotják „Isten önkéntesei”. Kialakulásának magyarországi vonatkozása is van. A ma nyolcvanhat éves alapító akkor határozta el, hogy megalakítja Isten önkénteseinek mozgalmát, amikor 1956-ban meghallotta XII. Pius pápa rádióüzenetét, amelyben a katolikus egyházfő az emberi jogok, az igazságosság és a népek szabadságának védelmében emelt szót.

A budapesti összejövetelen jelen volt egy különleges vendég is, a kameruni bangva törzs királynője. (A hazai – világi – meghívottak között volt Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és dr. Roska Tamás professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.)

A magyarországi történelmi egyházak nevében Ittzés János evangélikus elnök-püspök és Tarr Zoltán református zsinati tanácsos szólt a résztvevőkhöz. XVI. Benedek pápa üdvözletét Angelo Sodano bíboros államtitkár levélben tolmácsolta az egybegyűlteknek; a levelet dr. Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek olvasta fel.

Gyújts éjszakánkba fényt!

A félszázados jubileum alkalmából hazánkban tartott rendkívüli kongresszus – amelyen huszonhét nyelven zajlott szinkrontolmácsolás – elsősorban a hitüket a katolikus egyházban megélőket vonzotta, de emellett nyitott volt más konfessziók, így az ortodox, az anglikán, a muzulmán és a lutheránus felekezetek előtt is. „Hozzám hasonlóan bárki taggá válhat, aki elhatározta, hogy az evangéliumok szerint akarja élni mindennapjait” – fogalmazott a Németországból érkezett, evangélikus Barbara.

A múlt hét szombatján zajlott konferencia jó alapot szolgáltatott ahhoz, hogy résztvevői felelevenítsék a kezdeteket, mérleget készítsenek a mögöttük lévő évekről, és egymás által megerősödve bizakodással tekintsenek a jövőbe. Ugyancsak ezt szolgálták az alapítónak erre az alkalomra írt sorai, amelyeket Valeria Ronchetti, Chiara Lubich egyik első társnője olvasott fel. A Válasz korunk kulturális és közösségi éjszakájára című levélben egyebek mellett arról esett szó, hogy sötétségben élünk. Olyan eszmékre van tehát szükség – hangzott el –, amelyek fényt jelenthetnek, hogy valósággá válhasson Szent Lőrinc római diakónus mondása: „Az én éjszakámban nincs sötétség, hanem minden fényben ragyog.”

Ehhez az kell – hangsúlyozta Chiara Lubich –, hogy a másik emberben Jézust lássuk.

Jézus nyomában a gazdaság, a jog, a politika és a média területén

Hogy az elvek miként ültethetők át a gyakorlatba, arról rövid referátumokban számoltak be az előadók. A felszólalók a gazdasági élet, a jog, valamint a politika és a média területén megvalósított kezdeményezéseket ismertettek, hogy mindenki számára világosabbá váljék az egyetemes testvériség gyakorlati oldala.

A gazdasági életről szóló blokkon keresztül bemutatták az úgynevezett „közösségi gazdaság” elnevezésű kezdeményezést, amelynek lényege, hogy a javakat az anyagi-intellektuális-lelki értékteremtés eszközének tekinti. Fontos az adakozás gesztusa: a vállalatok a nyereség egy részét közvetlenül a rászorultakhoz juttatják el.

Isten önkéntesei számára minden a krisztusi szeretet megvalósításának szolgálatában áll. Így a jog az igazságosság és törvényesség eszközévé, a politika a „szeretet szeretetévé” válhat; a média pedig olyan alkotásokat közvetíthet, melyek elkészülte után az alkotók nyugodt lelkiismerettel nézhetnek mind a lefilmezett személyek, mind munkatársaik, mind pedig a közönség szemébe.

Az „embertárs” került a figyelem középpontjába egy, a fekete kontinenst megcélzó projektben is. A találkozón meghirdették a Testvériség Afrikával akciót; ennek keretében egyetemi és szakképzési ösztöndíjakat biztosítanának afrikai fiatalok számára.

Az összejövetel szinte még véget sem ért, amikor bejelentették, hogy már szervezik a következő találkozót. A tervek szerint 2009-ben tartják Sok város egysége az egyesült világért címmel. Addig is mindazok, akik szeptember 16-án nem tudtak elmenni a sportarénába, a http://budapest2006.focolare.org oldalon olvashatják el az előadásokat; a Fokoláre Mozgalomról pedig a www.fokolare.hu oldalon kaphatnak bővebb információt.

– gazdag –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Próbálj meg lazítani…”
Kerülő utakon
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálát adni, kérni, remélni
Folytonosság és változás
Ózd – 104
A Déli Egyházkerület új tisztségviselői
A Déli Evangélikus Egyházkerület által meghirdetett Raffay-pályázat eredményhirdetése és a dolgozatok témái
Jézus Krisztus tegnap és ma
Lelkészek börtönben
Hírek a bonyhádi gimnáziumból
Sarepta-születésnap
Keresztutak
Leuenbergi lelkülettel
Morálról ma mindenkinek
Boldoggá avatták az üldözötteket mentő Salkaházi Sárát
A legnagyobb a szeretet…
Megkérdeztük Donáth Lászlót…
Az Új Magyarországért fejlesztési tervről…
Az egyház emelje fel a szavát
Tűzhely az arénában
Egység a sokféleségben
Evangélikusok
Hazugságtér és Szabadság tér
e-világ
Számítástechnikai eszközök használata a gyülekezeti munkában
A hét témája
Prológus
Evangélikusság – fundamentalizmus
Mit tekint a katolikus egyház fundamentalizmusnak?
A fundamentalizmusról
Fundamentalizmus iszlám szemmel
Ki a fundamentalista a református egyházban?
Mi is a fundamentalizmus?
evél&levél
Ez is fundamentalizmus?
Merjük kimondani…
Közlemények, nyilatkozatok
Idézet Sólyom László köztársasági elnök szeptember 18-i nyilatkozatából
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének szeptember 19-i nyilatkozata
Felhívás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther Márton, a reformátor
Erőt adó, apró hitszilánkok
Török Bálint-torta
A vasárnap igéje
Az igazi közösség esélye
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Isten hárfása
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 39 Tűzhely az arénában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster