EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Búcsúzik a Promise

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Búcsúzik a Promise

(A múlt heti írás folytatása)

Abban egyetértettek a zenekar tagjai, hogy indulásakor a Promise a barátságot, a sokszínűséget, illetve a tanult képességek és a mögöttük rejlő lélek egységét jelentette; keresték, hogyan fejezhetnék ki azt, ami bennük van.

Baráti-testvéri közösség, misszió

Aradi Bandinak komolyzenészként is megfelelt ez a színvonalas zene. Bandi testvére, Gyuri így emlékezik: „A legszorosabb baráti-testvéri közösségként létrejövő Promise az egyetemi időszakomat fémjelzi. Kollégiumi zenekarként indultunk, az első próbák a teológia egy kollégiumi szobájában zajlottak. Eleinte évfolyamtársak, barátok támogató légkörében játszottunk, aztán kilépve a falak közül az evangélikus egyház megannyi gyülekezete előtt is, például Pécsen, Kőbányán, Balatonbogláron, Szélrózsa fesztiválokon, ezenkívül Bonyhádon, Békéscsabán és számos más helyen. A legtermékenyebb időszakban nem volt olyan hónap, amikor egy-egy hétvégén két-három helyszínen ne szolgáltunk volna.”

Csabi: „A Gryllus Danival – aki az első CD-nket kiadta – való kapcsolat révén játszhattunk a diósgyőri Kaláka fesztiválon, illetve művelődési házakban, és így világi kihívásokkal is szembesülhettünk. Jó volt nem egyházi emberektől is pozitív visszajelzést kapni.”

Smidéliusz Gábor számára a Promise barátságból kiinduló és azon túlmutató vállalkozás, illetve ennek a néhány embernek a közös gondolkodása és a szövetsége révén megfogalmazott ígéret volt, amely által más emberekkel is megoszthatták a hitüket.

Lénárt Viktor a közös látást hangsúlyozza. Vallomása szerint „nagyon különböző emberek vagyunk, de volt egy nagyon erős közösségünk a zenélésben. A sokféleségünk, az, hogy mindannyian mások vagyunk, fejlesztőleg hatott ránk.”

Smidéliusz András 1993-ban kapcsolódott be a zenekarba, versmegzenésítésekkel járulva hozzá az örömhír ily módon való terjesztéséhez. „Nagyon sok életre szóló emléket őrzök a Promise-szal kapcsolatban, ezek közé tartoznak »nagy utazásaink«: 1995-ben Németországba, aztán 2003-ban Finnországba” – mondja.

Noszticzius Vilmos a zenekar CD-inek produceri munkáit végző INITA Hangstúdió tulajdonosa és például a 120 évszak alkotója. Számára a Promise annak idején a zenei önmegvalósítás részét képezte, mára inkább családot jelent.

Maci, azaz Huszák Zsolt, a leglazább gitártanárok gyöngye rangos dolognak tartja, hogy egy ilyen együttesben, mint a Promise, neki helye van. Meglátása szerint az együttes az évek során zeneileg érettebb lett, az viszont nem változott, hogy – amint mondja – „ugyanúgy a szívem csücske, mint eddig volt”.

Koncepió?

„Célunk: a hitünket, látásmódunkat költői módon elmondani.” (Aradi György)

Csaba a következőképpen fogalmaz: „Az a vágy hajtott bennünket, hogy az életérzéseinket megfogalmazva megmutassuk, amink van, s hogy végső soron segítsünk másoknak, hogy megtalálják a kapcsolatot Istennel – kevésbé szájbarágós stílusban.”

Gyuri: „A Promise és a versmegzenésítések teljesen új színt hoztak az ifjúsági zenélésbe. Legnagyobb elődünknek a Győri János Sámuel-féle zenei világ tekinthető, az Ősök fesztiválról. Gábor, Csaba, aztán András voltak a legtermékenyebb zeneszerzők, de mindannyian aktívan részt vettünk a komponálásban. Nem amerikai beatzenekar voltunk, hanem egyéni stílust hozott ez a különleges felállás.”

Vilmos a koncepció változásáról gondolkodva megállapítja, hogy ez a Promise esetében tükörképszerűen hasonló ahhoz, ahogy a Jézus Krisztus szupersztár a leglázadóbból a legkonformabb keresztény művé vált. A deszakralizálódás lezajlott, mára már elvesztette az élét. Gábor ezzel szemben úgy látja: „A Promise szakralitás nélkül kiüresedett volna. Az persze lehet, hogy elveszett az a lelkesedés, ami az elején hajtotta a tagokat. Ez az egész súrolta a profikra jellemző igényességet, de el soha nem érte. Ez is egy dilemma – amatőrök vagyunk, és mindig valami profira vágyakoztunk. De hiszem, hogy van spirituális tűz a zenekarban, mert e nélkül nem létezett volna ennyi ideig.”

Láttak, de nem láttak meg

Viktor fogalmazta meg a leghatározottabban, amiről a zenekar többi tagja is beszélt: „A Promise egy olyan modell volt, ami egyházi értelemben is nagyon fontos lett volna – az egyház vezetése látott, de nem látott meg minket. Kaptunk támogatást, de – nagyon alulról. Az egyházi élet szerves részévé tenni a zenekart nem volt egyszerű. Sokkal többet lehetett volna ebből a potenciálból kihozni, ha az egyház idejében felismeri és támogatja.”

Kérdésemre, hogy valaha is megfogalmazódott-e bennük a gondolat, hogy csak a zenekarral foglalkozzanak főállásban, Csaba szerényen azt válaszolta, hogy igen, de ehhez túl kis egyház vagyunk. (Megjegyzem, érdemes megfigyelni, hogy az ifjúsági munkában milyen hatalmas szerepe van a keresztény könnyűzenének. Például amerikai testvéreinknél főállású zenekarok végzik ezt a rendkívül komoly missziós szolgálatot a fiatalok között. Ha csak azt nézzük, hogy a Promise milyen lelki hatással volt sok-sok magyar fiatalra, láthatjuk, hogy ez az egyik „legütősebb” mód a fiatalok megszólítására ma az evangélikus egyházban is.)

Barátságok, szerelmek és a zenekar

„Minden mindennel összefügg” – vallja Csaba. „Tíz évvel ezelőtt, mikor nagyon sokat találkoztunk, effektíve együtt éltük az életünket. Én már házasember voltam a zenekar megalakuláskor. ’93-ra, az első saját kőbányai koncertünkre született Bence fiam. Akkor már majdnem egyórás műsort adtunk. Nagyon hálás vagyok a feleségeinknek, akik sok terhet hordoztak abból, amit a Promise jelentett. Végigkísértük egymást a szerelmek, házasság, gyermekáldás útján.”

A promise-os csapat aztán egyre szaporodott az évek során. Csaba mosolyogva jegyzi meg, hogy az egykori csecsemők mára nagy gyerkőcökké cseperedtek. A zenekar tagjait továbbra is szoros kötelékek fonják össze, például néhányan keresztszülei egymás gyerekeinek – a barátság tehát megmarad, csak a forma változott, változik.

Az esetleges konfliktusokról Gábor így beszélt: „Persze hogy voltak konfliktusok. De tizenöt évig együtt dolgoztunk! Ez önmagáért beszél. Azért lehetett ez így, mert igenis volt közös alapunk: a hitünk.”

Folytatás?

Gábor, folytatva a Promise által megkezdett utat, gyülekezeti-ifjúsági területen szeretne továbbra is mozogni. Az a terve, hogy gyülekezeti szinten, projektekhez kapcsolódva kialakít egy kis csapatot, amely gyülekezetekben, iskolákban, fiatalok között játszhatna.

Viktor a Promise-ból való kilépéssel és a mostani lezárással is már a következő feladatra figyel. Úgy véli, meg kell tanulnunk elengedni a dolgokat az életünkből, meg kell tanulnunk hálásnak lenni azért, ami volt, és nem siratni, hiszen a múlt tényei lépcsőfokká válnak az új tennivalókhoz vezető úton – részei lesznek a folytatásnak.

Csaba örömmel adná át a lantot a jövő nemzedékének. Bandi a tér és idő kereteiről beszél, és így biztat: „A tizenöt év után elkövetkező búcsúkoncert után a Promise tovább él a felvett hanganyagokban és a barátságban, amely lehetővé teszi, hogy ebből bármikor újra zene legyen. Számomra a Promise mindig azt fogja jelenteni, amit együttesünk neve: azt az ígéretet, amelyet mindannyian hordozunk.”

Frenyó Anna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Melyik jellemző vonás különböztet meg leginkább?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Nemesen egyszerű”
Tányérban maradt leves
Egy igazi „címlapsztori”
„Zajos” ifjúsági csendesnap
Fabiny Tamás Pencen és Csőváron
Ének és orgonahang
Hogyan kormányoz Isten?
„Bonyhádiákok” Brüsszelben
Evangélikus diákok atlétikai sikerei
Keresztutak
Biztatás a kisebbségben levő erdélyi lutheránusoknak
Rendkívüli szlovákiai zsinati ülés
„Biblia-nap” a constantai Ovidius Egyetemen
A reformáció öröme
Lelkész-újságírók továbbképzése
Bodelshausenben sokadszor…
Evangélikusok
Nehéz emlékek intelmei
„Csodálatos ma evangélikusnak lenni…!”
e-világ
Verespatak – az emberi kapzsiság áldozata?
Keresztény szemmel
A meghasonlás prófétái
„Temcsi” helyett Isten iskolájában
A hét témája
Szemünk fénye, a gyermek
Plántálni a hitet
Szakértő szemmel…
Tudja-e, hogy…
evél&levél
Hiányérzet
Kiegészítés ’56-hoz
Közlemények, nyilatkozatok
Győri Kinga Panna megérkezett
A közelmúlt krónikája
Budavár ’56-ban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Honismereti diákakadémia
Felismertetni a gonoszt
Átadták a Károli Gáspár-díjakat
Keresztyén Értelmiségi Fórum
Két himnusz
Búcsúzik a Promise
Emlékeztetőül…
Regionális kórustalálkozó
Barackos túrós
A vasárnap igéje
Aki mindvégig kitart, az üdvözül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Vallásos vagyok vagy hívő?
Szószóró
Cserkészötvenhat
Cantate
Krisztusban tehát nincs régi, sem új, nincs lassú, sem gyors…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 46 Búcsúzik a Promise

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster