EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 46 - Nehéz emlékek intelmei

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Nehéz emlékek intelmei

November, köd, szomorúság – és mégis reménység

Eddig még sohasem láttam az andaui– régi magyar nevén mosontarcsai – hidat. Az ’56-os forradalom és szabadságharc elbukásának ötvenedik évfordulóján, november 4-én jutottam el oda először. Az eredeti hidat – hogy a minden más határszakaszt lezáró blokád után még megmaradt egyetlen menekülési utat is elvágják – akkor decemberben felrobbantották a megszállók. De addig több mint nyolcvanezer honfitársunk számára lehetett a menekülés szűk ösvénye ez az útvonal. És azok a tízezrek mind befogadó szeretetet, szállást és ételt kaptak a mindössze néhány ezer lelkes, abban az időben még hozzánk hasonlóan szegény városka polgáraitól és a környező falvak lakóitól.

1996-ban újra megépítették a hidat, idén kora nyáron pedig felújították. Maga az építmény mai állapotában szép látványosság, még az olyan havas esős, nyálkás, hideg novemberi időben is, mint amilyen az idén november 4-én volt. De a kisvárostól a hídig vezető körülbelül kilenc kilométeres út most is – még autóban végigjárva is – szívszorító: a hosszú, egyenes út mellett mint stációk sorakoznak a száműzetés, a menekülés, az otthontalanság megrázó emlékei, szobrai. Aki még nem járt ott, annak javaslom, keresse fel történelmünknek ezt az emlékhelyét.

A gyásznap ötvenedik évfordulóján emlékező alkalmat szerveztek a bécsi magyar gyülekezetek és egyesületek, az andaui és a kapuvári polgármesteri hivatal. Az emlékező, az egykori befogadó szeretetért is köszönetet mondó hivatalos beszédek, felszólalások előtt ökumenikus istentiszteletet tartottunk a városka egyetlen – római katolikus – templomában. A Bécsben magyar gyülekezeti szolgálatban álló evangélikus, református, katolikus lelkészeken kívül egyházaink vezetői képviselték közösségeinket. Herwig Sturm osztrák evangélikus, Tőkés László nagyváradi református és Franz Scharl bécsi katolikus püspök mellett én is ott lehettem ezen az alkalmon. A szervezők tőlem kérték az igehirdetési szolgálatot. Ézsaiás 12,2a alapján prédikáltam: „Íme, Isten az én szabadítóm, bízom, és nem rettegek…”

Kényszerítő erő vett rá arra, hogy igehirdetésemben az akkori eseményekre való emlékezés, a menekülteket befogadó szeretetért mondott köszönet után, de a bizodalmas hit tanúságtétele előtt megszólaltassam – az írásom címében említett – nehéz emlékek intelmeit is (vö. Bonhoeffer énekével: EÉ 355,4). Igehirdetésemnek ez a része így hangzott: „Nem tudok szabadulni azoktól az emlékektől, amelyeket a forradalom vérbe fojtását követő diktatúra évtizedeiből őrzök: hogyan viselkedtünk abban az időben. A körülmények, a forradalmat leverő erők, a pártállam hatalma sokkal erősebbnek és valóságosabbnak tűnt sokunk szemében, mint Istennek, a történelem Urának hatalma. Milyen sokan és milyen gyakran gondoltuk: biztos, ami biztos, nincs más lehetőségünk, engednünk kell nekik. Igen, így gondolkodtunk, és e szerint éltünk – annak ellenére, hogy jól láttuk: az a hatalom az ordító oroszlán uralma volt (vö. 1Pt 5,8), amelyiknek esze ágában sincs, hogy mentsen, védjen, hanem amelyik elnyelni és elpusztítani akar bennünket. Gyakran bizonytalankodtunk, sőt kétségbe is estünk, és nem bíztunk egyedül Istenben.

Pedig milyen nagy felelősség volt rajtunk! Milyennek láthattak bennünket kortársaink? Vajon gyermekeink és unokáink azt látták rajtunk, hogy teljes szívünkből, teljes lelkünkből szeretjük Istent, és egyedül neki engedelmeskedünk? Vajon észrevehető volt-e rajtunk, hogy Isten, akiben hiszünk, az egész világ Ura? Aligha hihetem, hogy ez így lett volna. Hát kinek kell egy olyan Isten, akinek a hívein az látszik, hogy istenük – ha egyáltalán létezik – gyönge, fáradt öregúr?…

És ma mi a helyzet? Ma mit láthatnak rajtunk kortársaink?

A korábbi szolgaság és rabság helyett oly könnyedén – önként és dalolva – döntöttünk egy másik rabság mellett. Az aranyborjú körül ugrándozók egyre őrültebb, pusztító táncba szédülnek, és buzgón hajlongnak a Tőke bálványa előtt. S ha nincs is meg bennünk a bátorság, hogy nyíltan beszéljünk erről, mégis egyre nyilvánvalóbb, hogy sokan élnek, sokan élünk az új rabszolgaság és Isten elleni lázadás törvénye szerint: minden a pénz globális nagyhatalmától függ. – Kyrie eleison! Uram, irgalmazz!”

És csak ezután szólalhatott meg Ézs 12,2 vigasztaló üzenete:

„Hála Istennek, igéje végigkísér bennünket egész életünkben: mégis ő az erősebb! Ő az egyedüli, igazi nagyhatalom. Az ő kezében futnak össze a világtörténelem szálai, és végül az ő akarata érvényesül. Ő a mi szabadítónk. Mélységesen meg vagyok győződve arról, hogy nem a reálpolitikusok döntései, hanem az élő és mindenható Isten döntése ajándékozott meg bennünket jó tizenhat évvel ezelőtt – mint ’56 későn érett, de jóízű gyümölcsével – szabadságunkkal. Ezt soha nem lenne szabad elfelejtenünk! Éljünk bölcsen és Isten akarata szerint a szabadság lehetőségével, és ne hajlítsuk új rabigába lelkünket, életünket – csak így lesz hiteles, ha szívünkben és szánkon immár a mi hitvallásunkként születik meg a próféta vallomása: »…Isten az én szabadítóm, bízom, és nem rettegek…«”

Ittzés János püspök, Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Melyik jellemző vonás különböztet meg leginkább?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Nemesen egyszerű”
Tányérban maradt leves
Egy igazi „címlapsztori”
„Zajos” ifjúsági csendesnap
Fabiny Tamás Pencen és Csőváron
Ének és orgonahang
Hogyan kormányoz Isten?
„Bonyhádiákok” Brüsszelben
Evangélikus diákok atlétikai sikerei
Keresztutak
Biztatás a kisebbségben levő erdélyi lutheránusoknak
Rendkívüli szlovákiai zsinati ülés
„Biblia-nap” a constantai Ovidius Egyetemen
A reformáció öröme
Lelkész-újságírók továbbképzése
Bodelshausenben sokadszor…
Evangélikusok
Nehéz emlékek intelmei
„Csodálatos ma evangélikusnak lenni…!”
e-világ
Verespatak – az emberi kapzsiság áldozata?
Keresztény szemmel
A meghasonlás prófétái
„Temcsi” helyett Isten iskolájában
A hét témája
Szemünk fénye, a gyermek
Plántálni a hitet
Szakértő szemmel…
Tudja-e, hogy…
evél&levél
Hiányérzet
Kiegészítés ’56-hoz
Közlemények, nyilatkozatok
Győri Kinga Panna megérkezett
A közelmúlt krónikája
Budavár ’56-ban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Honismereti diákakadémia
Felismertetni a gonoszt
Átadták a Károli Gáspár-díjakat
Keresztyén Értelmiségi Fórum
Két himnusz
Búcsúzik a Promise
Emlékeztetőül…
Regionális kórustalálkozó
Barackos túrós
A vasárnap igéje
Aki mindvégig kitart, az üdvözül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Vallásos vagyok vagy hívő?
Szószóró
Cserkészötvenhat
Cantate
Krisztusban tehát nincs régi, sem új, nincs lassú, sem gyors…
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 46 Nehéz emlékek intelmei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster