EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - „Befogadott az irgalom…”

A vasárnap igéje

ADVENT 2. VASÁRNAPJA – Róm 15,4–13

Hozzászólás a cikkhez

„Befogadott az irgalom…”

Advent nem ért véget Jézus születésekor. Mindazokban, akik megismerték őt földi életútja során vagy később a tanúk bizonyságtételéből, még inkább fölerősödött a teljes közösség utáni vágy. A vasárnap evangéliuma reményteli várakozásra biztat. Krisztust várjuk, aki megváltásunkat, Isten országának teljességét hozza.

De vajon nem terheli-e meg reménységünket a valamiből való kimaradás félelme, szorongása? Emlékszem a pillanatra, amikor kifelejtettek a kirándulók névsorából. „Nem is szállhatok majd fel a buszra?!” – hasított belém az ijesztő gondolat. És még számtalan, ennél sokkal fájdalmasabb emlékünk van. Amikor nem feleltünk meg, nem voltunk alkalmasak, helyhiány volt, vagy csak egyszerűen későn kapcsoltunk, megelőztek bennünket, elkéstünk… Életünk tele van a kirekesztettség kudarcaival.

Néhány évvel ezelőtt éppen az adventet megelőző időben jártunk Gyöngyöspatán. Megnézhettük a gótikus katolikus templom szépséges Jessze-oltárát, a fekvő Isai oldalából kihajtó fával. Koronájának csúcsán Jézust tartja ölében Mária. Az Isai gyökeréből sarjadt hajtással Jézus e világi családfáját ábrázolták. Isten egy nép, egy család földi vándorlásába ágyazta bele, rejtette el mennyei ajándékát. Igénk nemes egyszerűséggel önti szavakba Urunk mélyre hajló, porig alázkodó szeretetét: a názáreti Jézus saját népének szolgájává lett. Beteljesedett az ígéret, de „az övéi nem fogadták be őt” (Jn 1,11).

Jessze vesszeje mégsem hajtott hiába. Családfából „életfává” növekedett. Isten nemcsak választott népének, hanem minden embernek Krisztus által kínál menedéket szeretetében. Pál apostol egy korábbi fejezetben a szelíd és a vad olajfa képével beszél Isten mindnyájunk felé nyitott, befogadni kész irgalmáról. Nincs különbség Isten előtt a családfához tartozó zsidók és a később „beoltott vadhajtások” között. Mindannyian egyként sóvárgunk és szorulunk rá szabadítására. Azért lehetséges „egy szívvel, egy szájjal” dicsérnünk Istent, mert ugyanaz a kegyelem ment meg minket, készít számunkra utat, és nyit egyszer ajtót nekünk.

A gyöngyöspatai Jessze-oltáron a fa törzsén – mielőtt gallyai szerteágaznának – festették meg Jézus keresztáldozatát. Hitvallás ez arról, hogy a hajtások csak Krisztus halála árán lesznek az igazi élet hordozói. Krisztus által az Úristen olyanok számára is utat készített, akik nagyon messze voltak, vannak országától, de mégsem kirekesztettek a szeretetéből.

Jézus körül sokan – merőben különböző utat megjárt emberek – osztoztak a befogadottság örömében: a samáriai asszony, Zákeus, Péter és a többi tanítvány, a Jézus jobbján megfeszített gonosztevő, a római százados, az emmausi tanítványok… És folytathatnánk a sort egészen máig. Mi magunk is színesítjük az irgalmat nyertek seregét. János evangéliumának biztatása személyre szóló: „Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek…” (20,31a) Mi is türelmet, erőt, vigasztalást meríthetünk belőle várakozásunkban. Isten új életet teremtő igéjére hagyatkozva lehetünk igazi adventi gyülekezet. Imádkozhatunk. Isten elé vihetjük a távoliakat, a felé nehezen elindulókat, a tőle messzire sodródottakat, nehéz eseteinket. A bővelkedő reménység azt jelenti, hogy adventi várakozásunk távlatai egészen pünkösdig érnek. „Megnyílt az ég harmatozva”, mi pedig könyöröghetünk és bizakodhatunk, hogy a Lélek esője öntözze vetéseinket.

Egyedül Isten bennünket is befogadó, bűnbocsátó szeretete képes minket szembefordítani saját kirekesztő indulatainkkal. Milyen kis megbántottság vagy feszültség elég ahhoz, hogy levegyük a kezünket valakiről, elforduljunk tőle, vagy a szó szoros értelmében kitaszítsuk szeretetünkből, mert nem méltó rá! Bővelkedő reménységünk önmagunkkal kapcsolatban is lehet. Isten ereje képes arra, hogy ne egymás ellenében, hanem egymásért legyünk az Atya gyermekei.

Cserhátiné Szabó Izabella


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Advent: új lehetőség
Adventi napokért
Békesség bennem
Egyszer véget ér…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Emmaus a nyolcvankettedik
Közgyűlés a nyugati egyházkerületben
Hajdú-szabolcsi esperesiktatás
Szeretne szeretni
Ülésezett az esperesi kollégium
Modellgyülekezet Nyírteleken
Harmadszorra három
Újra Tamás-mise
Mi a lényeg?
A tudás ára?
Keresztutak
A református és az evangélikus egyház ingatlanigényéről döntött a kormány
Be kell tartani…
Kitüntették D. Terray Lászlót
Vállalkozói helyzetértékelés
Krisztust helyezni életünk középpontjába
Idén is segít a MÖSZ
Összefogtak a múzeumok
Evangélikusok
Mindenki a maga dolgát…
e-világ
Van-e szükség karácsonyfára?
Keresztény szemmel
Hitel hittel
A téma az utcán hever…
A hét témája
Sebfeltárás – a gyógyulás reményében
A négyszáz éves történelem legnehezebb évtizedei
evél&levél
Kicsik között is a legjobb helyre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képmás-est szerzetessel
Aranykor – árnyak közt
Önálló hangon ’56-ról
„Egy is túl sok”
Betyártanyán innen
Olcsó kifli
A vasárnap igéje
„Befogadott az irgalom…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elhamarkodott eskü
Szószóró
Megfontoltan járni adventben
Cantate
Istendicséret – másképpen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 50 „Befogadott az irgalom…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster