EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 50 - Elhamarkodott eskü

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Elhamarkodott eskü

„Még csak tizennégy éves voltam, amikor megesküdtem arra az Úristennek, hogy sohasem megyek férjhez. Ezért kerültem a fiútársaságot, semmilyen táncos összejövetelen nem vettem részt. Egyszerűen minden udvarlót távol tartottam magamtól. Az egyetem befejezése után magányosan költöztem albérletbe, és elhatároztam, hogy a hivatásomnak fogok élni. Mégis megtörtént, amit kerülni igyekeztem; szerelmes vagyok. Mit tegyek? Szegjem meg Istennek tett fogadalmamat? Félek, hogy így nem lesz áldás a házasságunkon!”

Kedves Ivett! „Csapdába esik, aki valamit meggondolatlanul odaszentel, mert a fogadalomtétel után hiába bánkódik” – figyelmeztet az ószövetségi bölcs (Péld 20,25). Bárcsak mindenki megszívlelné ezt az igét, és komolyabban venné Istennek és felebarátainak tett esküit, fogadalmait! De ne féljen, mégsem gondolom, hogy bánkódásának örökké kell tartania. Mielőtt azonban leírom, hogy miért nem, egy kicsit vegyük szemügyre, mit tanít nekünk az Úr Jézus az esküvésről.

A Hegyi beszédben Jézus megtiltja, hogy esküdjünk (Mt 5,34–37), és Jakab megismétli levelében ezt a tilalmat (5,12). De hogyan kell ezt érteni? Állampolgárként meg kell tagadnunk minden eskütételt? Sőt a templomban sem hangozhat el például a házassági fogadalomtétel? A Hegyi beszéd idevonatkozó részében Jézus abból indul ki, hogy az Ószövetség is kimondja: teljesíteni kell azt, amit esküvel fogad meg az ember (2Móz 20,7; 3Móz 19,12; 4Móz 30,3). Ezek után pedig felszólít arra, hogy egyáltalában ne esküdjünk, mert nem rajtunk múlik, hogy teljesíteni tudjuk-e, amit megígértünk.

De hát mi is adhatna hitelt felelőtlen ígéreteinknek? Istenre nem esküdhetünk, hiszen nincs alánk vetve. De még saját magunkat sem ajánlhatjuk fel biztosítékul, hiszen egyetlen hajunk szálát sem tudjuk fehérré vagy feketévé tenni természetes módon. Nincs hatalmunk a jövő felett. Azt sem garantálhatjuk, hogy élni fogunk abban az időpontban, amikorra ígéretünk kiterjed. Érdemes felfigyelnünk arra, hogy Jakab apostol is így int: „Tehát akik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk; azt sem tudjátok, mit hoz a holnap! Mert a ti életetek olyan, mint a lehelet, amely egy kis ideig látszik, aztán eltűnik.” (4,13–14) Ezért soha nem szabad esküvel ígérnünk olyasmit, ami túlmegy a jelenben adatott lehetőségeinken. Ez óriási felelőtlenség!

Ellenben ha a bíróság előtt mint tanú állok, és esküvel kell megerősítenem tanúvallomásomat, azt megtehetem. Hiszen tudatában vagyok annak, hogy az igazat, csakis a színtiszta igazat mondtam. Ebben az értelemben Jézus is esküdött, amikor a farizeusokkal folytatott párbeszédeiben gyakran nyomatékosította kijelentéseit az ószövetségi esküformulából (4Móz 5,22; 5Móz 27,15–26) átvett „ámen, ámen” kifejezéssel. Ezt az Újszövetségben így adja vissza a magyar fordítás: „Bizony, bizony, mondom néktek…” (Jn 5,24)

Ivett! Egészen fiatal, sőt gyerek volt még akkor, amikor könnyelmű ígéretét tette az Úrnak. Leveléből úgy olvasom ki, hogy egy plátói szerelmi csalódás volt a hátterében. Becsületére legyen mondva, hogy mind a mai napig kitartott esküje mellett! De ha megjelent életében az Istentől Önnek rendelt társ, ne féljen elfogadni az Úr ajándékát! Hiszem, hogy felelőtlen ígéretét, amelyet persze tiszta szívvel komolyan is vett, Isten mégis áldások forrásává tette. Megőrizte a flörtölésektől, a csalódásoktól, és tisztán tartotta meg annak a fiatalembernek, akivel most egymásba szerettek!

Írja, hogy szülei nagyon elkeseredtek amiatt, hogy sohasem lesz unokájuk, és mindig biztatják a férjhez menésre. Olvassa csak: „…ha nő tesz fogadalmat az Úrnak, és önmegtartóztatásra kötelezi magát még leánykorában, apja házában”, és „ellene mond neki az apja, amikor hallja őt, akkor nem érvényes semmiféle fogadalma vagy elkötelezése, amellyel önmegtartóztatást fogadott. És az Úr megbocsát neki, mert az apja mondott neki ellene.” (4Móz 30,4–6)

Ivett, bízzon bátran az igében és az Úr végtelen kegyelmében! Fusson hozzá, és kérjen tőle bocsánatot, hogy olyasmit ígért, amit nem áll hatalmában teljesíteni! Azután éljen az oltáriszentséggel! Így szabaddá lesz arra, hogy igent mondjon választottjának, és készen áll majd arra is, hogy Isten beteljesítse az Ön életében minden drága tervét. Áldott lesz a házassága, mert végre az Úr akarata szerint cselekedhet.

Legyen nagyon boldog szerelme oldalán! Köszönöm kitartó várakozását és hűségét! Köszönöm, hogy írt, mert biztos vagyok abban, hogy minden olvasóm számára például szolgál majd története. Azoknak is, akik elhamarkodottan esküdtek; azoknak is, akik fogadalmat készülnek tenni, és azoknak is, akik hamisan esküdnek… „Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.” (Mt 5,37)

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Advent: új lehetőség
Adventi napokért
Békesség bennem
Egyszer véget ér…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az Emmaus a nyolcvankettedik
Közgyűlés a nyugati egyházkerületben
Hajdú-szabolcsi esperesiktatás
Szeretne szeretni
Ülésezett az esperesi kollégium
Modellgyülekezet Nyírteleken
Harmadszorra három
Újra Tamás-mise
Mi a lényeg?
A tudás ára?
Keresztutak
A református és az evangélikus egyház ingatlanigényéről döntött a kormány
Be kell tartani…
Kitüntették D. Terray Lászlót
Vállalkozói helyzetértékelés
Krisztust helyezni életünk középpontjába
Idén is segít a MÖSZ
Összefogtak a múzeumok
Evangélikusok
Mindenki a maga dolgát…
e-világ
Van-e szükség karácsonyfára?
Keresztény szemmel
Hitel hittel
A téma az utcán hever…
A hét témája
Sebfeltárás – a gyógyulás reményében
A négyszáz éves történelem legnehezebb évtizedei
evél&levél
Kicsik között is a legjobb helyre
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Képmás-est szerzetessel
Aranykor – árnyak közt
Önálló hangon ’56-ról
„Egy is túl sok”
Betyártanyán innen
Olcsó kifli
A vasárnap igéje
„Befogadott az irgalom…”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elhamarkodott eskü
Szószóró
Megfontoltan járni adventben
Cantate
Istendicséret – másképpen
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 50 Elhamarkodott eskü

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster